Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Οριακή η κατάσταση - Σφοδροί βομβαρδισμοί και εκρήξεις στο Ντονέτσκ

Ουκρανία: Οριακή η κατάσταση – Σφοδροί βομβαρδισμοί και εκρήξεις στο Ντονέτσκ

Ο Λευκός Οίκος συνεχίζει να εκτιμά ότι η Ρωσία μπορεί να εξαπολύσει επίθεση εναντίον της Ουκρανίας ανά πάσα στιγμή.

Τεταμένη είναι η ατμόσφαιρα στην ανατολική Ουκρανία με εκρήξεις από οβίδες του πυροβολικού να ακούγονται από νωρίς σήμερα σε κεντρικούς, βόρειους και δυτικούς τομείς, του Ντονέτσκ, αυξάνοντας τις πιθανότητες για μία ρωσική επίθεση στη χώρα.

Όπως μεταδίδει το ρωισκό πρακτορείο TASS χρησιμοποιούνται βαριά πυροβόλα εναντίον της πόλης και η επίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Την ίδια στιγμή οι αρχές των φιλορώσων αυτονομιστών έκαναν λόγο για πυρά ολμοβόλων του ουκρανικού στρατού εναντίον αρκετών κοινοτήτων στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντανιέτσκ και προετοιμάζονται για πόλεμο, καλώντας σε γενική επιστράτευση, ενώ συνεχίζεται η απομάκρυνση του άμαχου πληθυσμού προς το Ροστόφ της Ρωσίας.

Η ΕΕ πάντως, που καταδίκασε τους βομβαρδισμούς, έκανε λόγο για ανυπόστατους ισχυρισμούς όσον αφορά μία ουκρανική επίθεση, και μίλησε για στημένα γεγονότα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα για πιθανή στρατιωτική κλιμάκωση.

Στο κόκκινο η ανησυχία

«Η μαζική συγκέντρωση δυνάμεων από τη Ρωσία μέσα και γύρω από την Ουκρανία παραμένει πολύ ανησυχητική. Η ΕΕ προτρέπει τη Ρωσία να αποκλιμακώσει με μια ουσιαστική απόσυρση δυνάμεων από τα σύνορα της Ουκρανίας», τόνισε με δήλωσή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκή Ενωση , Ζοζέπ Μπορέλ, με την ΕΕ καταδικάζει τη χρήση βαρέος οπλισμού και τον βομβαρδισμό αδιακρίτως περιοχών όπου ζουν άμαχοι στην ανατολική Ουκρανία, που αποτελούν σαφή παραβίαση των συμφωνιών του Μινσκ, και καλεί τη Ρωσία να αποκλιμακώσει την ένταση.

ΗΠΑ: Η Ρωσία μπορεί να «εξαπολύσει επίθεση ανά πάσα στιγμή

Ο Λευκός Οίκος συνεχίζει να εκτιμά ότι η Ρωσία μπορεί να εξαπολύσει επίθεση εναντίον της Ουκρανίας ανά πάσα στιγμή.

Όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, η Τζεν Ψάκι, ο Τζο Μπάιντεν θα συγκαλέσει σήμερα έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν συνεχίζει να παρακολουθεί την εξελισσόμενη κατάσταση στην Ουκρανία και να ενημερώνεται συνεχώς για τα γεγονότα στο πεδίο από την ομάδα εθνικής ασφάλειας».

«Η Ρωσία θα μπορούσε να εξαπολύσει επίθεση κατά της Ουκρανίας ανά πάσα στιγμή».

Όπως αναφέρει η ertnews.gr, η Τζεν Ψάκι πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα των επαφών που είχε η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις με τον τον πρόεδρο της Ουκρανίας, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, τους ηγέτες των κρατών της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία), τον καγκελάριο της Γερμανίας, τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη και τους ηγέτες άλλων συμμαχικών κρατών και εταίρων.

Αναφορές για δύο νεκρούς αμάχους

Την ίδια στιγμή,  η Μόσχα συνεχίζει να καταγγέλλει τη Δύση ότι διαδίδει ψέματα εις βάρος της και – όπως ήταν αναμενόμενο – επιμένει στην απαίτησή της να σταματήσει το ΝΑΤΟ να διευρύνεται προς ανατολάς, «κυκλώνοντας» τα σύνορά της με τυχόν ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία.

Στο μεταξύ, η αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ, αναφέρει ότι δύο άμαχοι σκοτώθηκαν στις επιθέσεις του Κιέβου στο Λουγκάνσκ.

Ο ουκρανικός στρατός από την πλευρά του ανέφερε, το Σάββατο, ότι δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν από τους βομβαρδισμούς.

Νωρίτερα,  ανακοίνωσε ότι μισθοφόροι έχουν φθάσει στην υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών ανατολική Ουκρανία, για να πραγματοποιήσουν προβοκάτσιες με τη συνεργασία των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

«Ο στόχος αυτών των προκλήσεων θα είναι φυσικά να κατηγορηθεί η Ουκρανία για περαιτέρω κλιμάκωση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο στρατός.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024