Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι μετανάστες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εργατικών δυστυχημάτων

Οι μετανάστες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εργατικών δυστυχημάτων

Τι αποκαλύπτει έκθεση του ΔΟΜ

Πιο επικίνδυνες θέσεις εργασίας αναλαμβάνουν οι μετανάστες εργάτες, σύμφωνα με έκθεση του ΔΟΜ (Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης), αντιμετωπίζοντας έτσι μεγαλύτερο κίνδυνο θανάσιμων και μη τραυματισμών.

Η έκθεση «Εργατικά ατυχήματα στους εργαζόμενους μετανάστες» που συντάχθηκε από το Global Migration Data Analysis Center (GMDAC) τονίζει ότι οι μετανάστες εργαζόμενοι εκτίθενται σε επικίνδυνες θέσεις εργασίας όπως οι κατασκευές, τα ορυχεία και η γεωργία σε σύγκριση με τους μη μετανάστες.

Η έκθεση τονίζει την ανάγκη για καλύτερα δεδομένα για άλλα μέτρα ασφάλειας των μεταναστών, συμπεριλαμβανομένης της επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας των μεταναστών εργαζομένων σε όλο τον κόσμο.

Είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν θέσεις εργασίας στην άτυπη απασχόληση (απλήρωτη εργασία στην οικογενειακή επιχείρηση, εποχιακή απασχόληση, ανασφάλιστη εργασία), όπου οι κίνδυνοι είναι ακόμη μεγαλύτεροι.

Η έκθεση ωστόσο σημειώνει πως η έλλειψη δεδομένων περιορίζει την καταγραφή και την αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων.

Εκτεθειμένη τον κοροναϊό

Οι συνθήκες διαβίωσης και εργασίας των μεταναστών αυξάνουν την πιθανότητα έκθεσης στον κοροναϊό, όπως δείχνει η έκθεση, καθώς οι μετανάστες φαίνεται να εργάζονται στην πρώτη γραμμή, σε εργασίες ζωτικής σημασίας και άλλες βασικές εργασίες που δεν μπορούν να γίνουν από απόσταση.

«Η πανδημία του COVID-19 έχει αποκαλύψει πόσο απαραίτητοι αλλά και περιθωριοποιημένοι είναι οι εργαζόμενοι μετανάστες», δήλωσε ο Frank Laczko, Διευθυντής του IOM GMDAC. «Όμως, ενώ η εργασία τους έχει κριθεί ζωτικής σημασίας, συχνά είναι αόρατοι στα δεδομένα και επομένως αποκλείονται από την προστασία στην εργασία».

Υπολογίζεται ότι 164 εκατομμύρια μετανάστες εργαζόμενοι αποτελούν σχεδόν το 5 τοις εκατό του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού και διαδραματίζουν βασικό οικονομικό ρόλο τόσο στις χώρες αποστολής όσο και στις χώρες υποδοχής.

Αναλαμβάνουν κρίσιμους ρόλους σε χώρες προορισμού, όπως στην υγειονομική περίθαλψη και τα εμβάσματα που στέλνουν στην πατρίδα τους μετανάστες εργαζόμενοι ενισχύουν εθνικές οικονομίες με έως και το 40 τοις εκατό του ΑΕΠ τους.

Το κόστος

Ενώ η μετανάστευση εργατικού δυναμικού ωθεί την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη, μπορεί να έχει σημαντικό προσωπικό κόστος. Ο αριθμός των θανατηφόρων επαγγελματικών τραυματισμών ήταν υψηλότερος μεταξύ των μεταναστών παρά των εργαζομένων που γεννήθηκαν γηγενείς στο 73 τοις εκατό των χωρών όπου υπήρχαν διαθέσιμα δεδομένα, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO).

Τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά λαμβάνοντας υπόψη τα εμπόδια για τους μετανάστες που προσπαθούν να αναφέρουν τα περιστατικά.

Κάθε χρόνο, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν στο εξωτερικό ενώ εργάζονται, πολύ συχνά από αιτίες που μπορούν να προληφθούν.

Οι οικογένειες που πενθούν μπορεί να υποστούν καταστροφικές οικονομικές επιπτώσεις ενώ αγωνίζονται να μάθουν τι συνέβη. Συχνά, πρέπει να περάσουν από περίπλοκες γραφειοκρατίες για να επαναπατρίσουν τα λείψανα αγαπημένων προσώπων.

«Χρειάζονται επειγόντως καλύτερα δεδομένα για να διασφαλιστεί ότι τα δικαιώματα των μεταναστών τηρούνται καθώς εργάζονται σε βασικούς τομείς», είπε ο Laczko. «Δεν μπορούμε να προστατεύσουμε επαρκώς όσους κινδυνεύουν – συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών που έμειναν πίσω – χωρίς τα απαραίτητα στοιχεία».

Διάφορες χώρες δημοσιεύουν τακτικά στατιστικά στοιχεία για τα δυστυχήματα. Σε πολλές χώρες, οι εργοδότες έχουν εξουσιοδοτηθεί από το νόμο να αναφέρουν όλα τα ατυχήματα και τους θανάτους που συμβαίνουν στους χώρους εργασίας τους στην ορισθείσα κρατική αρχή και οι πληροφορίες λαμβάνονται επίσης μέσω των επιθεωρήσεων εργασίας.

Οι θάνατοι εργαζομένων μεταναστών χωρίς χαρτιά περιλαμβάνονται γενικά στα δεδομένα.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την έκθεση.

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024