Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κλιματική αλλαγή: Δραματική επιτάχυνση στην άνοδο της στάθμης των ωκεανών απειλεί τις ΗΠΑ

Κλιματική αλλαγή: Δραματική επιτάχυνση στην άνοδο της στάθμης των ωκεανών απειλεί τις ΗΠΑ

Μέχρι το 2050 οι πλημμύρες μέτριας έντασης θα γίνουν δέκα φορές συχνότερες από ό,τι σήμερα.

H στάθμη της θάλασσας γύρω από τις ΗΠΑ θα ανέβει μέχρι και 30 εκατοστά τα επόμενα 30 χρόνια, όσο ανέβηκε στη διάρκεια των προηγούμενων 100 ετών, προειδοποιεί η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).

«Μέχρι το 2005, οι πλημμύρες μέτριας έντασης αναμένεται να συμβαίνουν περισσότερο από 10 φορές συχνότερα σε σχέση με σήμερα» δήλωσε η Νικόλ Λεμπέφ της NOAA.

Αυτό σημαίνει ότι πλημμύρες που συνέβαιναν κάθε 2-5 χρόνια θα συμβαίνουν πολλές φορές τον χρόνο σε κάποιες περιοχές, επισήμανε.

Η άνοδος της στάθμης λόγω της κλιματικής αλλαγής αφήνει ευάλωτες τις ακτές στις ισχυρές καταιγίδες, μπορεί όμως να αυξήσει τα πλημμυρικά φαινόμενα και στη διάρκεια της απλής πλημμυρίδας.

Διαβάστε επίσης: Η ξηρασία στις Δυτικές ΗΠΑ δεν έχει προηγούμενο τα τελευταία 1.200 χρόνια

Η άνοδος της στάθμης μέχρι το 2050 αναμένεται να είναι υψηλότερη στην ανατολική ακτή από ότι στην πλευρά του Ειρηνικού λόγω της υποχώρησης του εδάφους στην ακτή του Ατλαντικού.

Η άνοδος αυτή είναι αναπόφευκτη όποια μέτρα κι αν ληφθούν κατά της κλιματικής αλλαγής, προειδοποιεί η NOAA στη νέα έκθεσή της, ωστόσο τα μέτρα κατά της παγκόσμιας θέρμανσης θα μπορούσαν να περιορίσουν την άνοδο το δεύτερο μισό του αιώνα.

«Τα νέα δεδομένα για την άνοδο της στάθμης των θαλασσών είναι η τελευταία επιβεβαίωση ότι η κλιματική κρίση αναβοσβήνει με κόκκινο συναγερμό» δήλωσε σχολιάζοντας την έκθεση η Τζίνα ΜακΚάρθι, σύμβουλος του Λευκού Οίκου για το κλίμα.

Η έκθεση της NOAA βασίστηκε σε μετρήσεις της ανόδου, δορυφορικές παρατηρήσεις και μαθηματικά μοντέλα του κλίματος που χρησιμοποιεί η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για το Κλίμα (IPCC).

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η άνοδος της στάθμης προκαλείται από το λιώσιμο παγετώνων αλλά και τη διαστολή του νερού λόγω αύξησης της θερμοκρασίας.

Σύμφωνα με την IPCC, μέχρι τα τέλη του αιώνα η άνοδος μπορεί να ξεπεράσει το καταστροφικό επίπεδο των 60 εκατοστών, οπότε εκατοντάδες εκατομμύρια

Sports in

Ολυμπιακός: Ετοιμάζει αλλαγές με Λαμία ο Μεντιλίμπαρ

Ο Χσσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μίλησε για τα παιχνίδια με Λαμία και Άστον Βίλα που ακολουθούν και προανήγγειλε αλλαγές στην αναμέτρηση του πρωταθλήματος.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024