Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κλιματική Αλλαγή: Η ξηρασία στις Δυτικές ΗΠΑ δεν έχει προηγούμενο τα τελευταία 1.200 χρόνια

Κλιματική Αλλαγή: Η ξηρασία στις Δυτικές ΗΠΑ δεν έχει προηγούμενο τα τελευταία 1.200 χρόνια

Το γεγονός ότι η ξηρασία έφτασε στο απόγειο το 2021, περισσότερο από δύο δεκαετίες μετά την έναρξή της, σβήνει τις ελπίδες ότι το φαινόμενο να λήξει σύντομα

Η ξηρασία που συνεχίζεται στις Δυτικές ΗΠΑ εδώ και 22 χρόνια είναι η χειρότερη εδώ και 1.200 χρόνια, αποκαλύπτουν οι δακτύλιοι ανάπτυξης των δέντρων.

Η περίοδος ανομβρίας που ξεκίνησε το 200o μείωσε τα αποθέματα νερού, κατέστρεψε την αγροτική παραγωγή και τροφοδότησε σαρωτικές πυρκαγιές. Και όπως φαίνεται η κατάσταση δεν θα αναστραφεί σύντομα, λένε οι ερευνητές.

Η ξηρασία θα ήταν 40% λιγότερο έντονη χωρίς την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, εκτιμά μελέτη που δημοσιεύεται στο Nature Climate Change. Το φαινόμενο δεν οφείλεται μόνο σε μείωση των βροχοπτώσεων αλλά και στη θέρμανση του αέρα, η οποία μειώνει τα επίπεδα υγρασίας στο έδαφος –τον βασικότερο δείκτη ξηρασίας.

«Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα επίπεδα αναφοράς προς μια σταδιακά πιο ξηρή κατάσταση στη Δύση. Αυτό σημαίνει ότι το χειρότερο σενάριο γίνεται όλο και χειρότερο» σχολίασε στο Associated Press ο Παρκ Ουίλιαμς, κλιματολόγος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες και επικεφαλής της μελέτης.

Διαβάστε επίσης: Βαρύ το κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων στην Ευρώπη – 500 δισ. ευρώ και δεκάδες χιλιάδες νεκροί σε 40 χρόνια

Η ομάδα του εξέτασε τους δακτυλίους ανάπτυξης των δέντρων και μέτρησε τα επίπεδα υγρασίας του εδάφους στις Δυτικές ΗΠΑ, έκταση που περιλαμβάνει την Καλιφόρνια, το Ουαϊόμινγκ, τη Νεβάδα, την Αριζόνα, τμήμα του Όρεγκον, του Άινταχο, του Νιου Μέξικο και του Κολοράντομ, και τα δυτικά της Μοντάνα και του Τέξας.

Οι πυρκαγιές του 2021 ήταν από τις χειρότερες που έχει ζήσει η Καλιφόρνια (Reuters)

Οι μετρήσεις πηγαίνουν πίσω μέχρι το έτος 800 μ.Χ, το μέγιστο διάστημα που μπορεί να καλύψει αξιόπιστα η μελέτη των δακτυλίων ανάπτυξης.

Σε προηγούμενη μελέτη του, ο Ουίλιαμς εκτιμούσε ότι η τρέχουσα ξηρασία ήταν η χειρότερη από τον 16ο αιώνα.  Μετά το βροχερό 2019 ο ερευνητής ήλπιζε ότι η κρίση πλησίαζε στο τέλος της, όμως η Δύση στέγνωσε και πάλι στα τέλη του 2020 και του 2021 και το ρεκόρ ξεπεράστηκε.

Το γεγονός ότι η ξηρασία έφτασε στο απόγειο το 2021, περισσότερο από δύο δεκαετίες μετά την έναρξή της, σβήνει τις ελπίδες ότι το φαινόμενο να λήξει σύντομα, προειδοποίησε ο Ουίλιαμς.

Άλλες ξηρασίες στα 1.200 χρόνια που κάλυψε η ανάλυση διήρκεσαν 30 χρόνια, και είναι πιθανό ότι η σημερινή ξηρασία θα διαρκέσει τουλάχιστον τόσο αλλά με μεγαλύτερη ένταση, ανέφερε.

Η στάθμη του νερού έχει εμφανώς στη λίμνη Πάουελ της Αριζόνα (Reuters)

Προκειμένου να εκτιμήσουν το βαθμό συμμετοχής της κλιματικής αλλαγής, ο Ουίλιαμς και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν 29 κλιματικά μοντέλα για να συγκρίνουν τις πραγματικές τάσεις με την εξέλιξη του φαινομένου όπως θα ήταν χωρίς ανθρωπογενείς παρεμβάσεις. Τα μοντέλα έδειξαν ότι οι εκπομπές άνθρακα ευθύνονται για το 42% της τρέχουσας ξηρασίας.

Σχολιάζοντας τη μελέτη στους New York Times, η Σαμάνθα Στίβενσαν, κλιματολόγος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στη Σάντα Μπάρμπαρα, η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε ότι τα ευρήματα βρίσκονται σε συμφωνία με τις μαθηματικές προσομοιώσεις του κλίματος στα Δυτικά.

Η κλιματική αλλαγή δεν προκαλεί παντού ξηρασία, είπε. «Στις Δυτικές ΗΠΑ όμως αυτό συμβαίνει σίγουρα».

«Και αυτό οφείλεται κυρίως στη θέρμανση του εδάφους, αν και οι μεταβολές στις κατακριμνήσεις επίσης παίζουν κάποιο ρόλο».

«Βρισκόμαστε σε μια φάση μετάβασης σε ουσιαστικά πρωτόγνωρους καιρούς συγκριτικά με ό,τι έχουμε δει τα τελευταία εκατοντάδες χρόνια» προειδοποίησε.

Sports in

Κυκλοφορούν και εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε ότι την Μεγάλη Δευτέρα (29/4) θα τεθούν στην διάθεση του κόσμου τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα (2/5, 19:45).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024