Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Κρύος ιδρώτας λούζει τον ΠΟΥ - Γιατί δεν υποχωρούν οι θάνατοι - Τι υπάρχει πίσω από την Ομικρον;

Κοροναϊός: Κρύος ιδρώτας λούζει τον ΠΟΥ – Γιατί δεν υποχωρούν οι θάνατοι – Τι υπάρχει πίσω από την Ομικρον;

Ο καθημερινός αριθμός των μολύνσεων σε επίπεδα των 20.000 αλλά και ο αριθμός των θανάτων που παραμένει αγκυλωμένος στους 70, 80 και 90 καθημερινά, δεν ερμηνεύεται ως σταθεροποίηση και επιπέδωση.

Ακολουθώντας το παράδειγμα κι άλλων ευρωπαϊκών χωρών που κήρυξαν το τέλος της πανδημίας, η Ελλάδα προχωρά σε νέα χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για τους εμβολιασμένους. Πατώντας στο επιχείρημα ότι οι λεγόμενοι σκληροί δείκτες της πανδημίας σταθεροποιούνται σε υψηλά επίπεδα, ορισμένοι περιορισμοί όπως η διασκέδαση των ορθίων σε κλειστούς χώρους, η προσέλευση στα γήπερα και η τηλεργασία, χαλαρώνουν ακόμη περισσότερο.

Ομως αυτή η σταδιακή εξάλειψη των μέτρων, που κινείται σε εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία με την καμπύλη στο διάγραμμα-καρδιογράφημα της κοινωνίας, δεν βρίσκει σύμφωνους πολλούς επιστήμονες.

Ο καθημερινός αριθμός των μολύνσεων σε επίπεδα των 20.000 αλλά και ο αριθμός των θανάτων που παραμένει αγκυλωμένος στους 70, 80 και 90 καθημερινά, δεν ερμηνεύεται ως σταθεροποίηση και επιπέδωση αλλά ως ένας συνεχιζόμενος εφιάλτης που αντανακλά τις συνθήκες πολέμου που επικρατούν στα νοσοκομεία, με τις ελλείψεις σε ανθρώπους, σε κλίνες, σε ΜΕΘ, σε παρεχόμενη περίθαλψη, σε αντοχές ανθρώπων και δομών.

Πεθαίνουν

Ακόμα κι αν στην Ελλάδα ο αριθμός των διασωληνωμένων μειώνεται αργά, ο κόσμος πεθαίνει από κοροναϊό, και αυτό δεν δείχνει να αλλάζει. Η πίεση στα νοσοκομεία της χώρας είναι τεράστια, μεγαλύτερη σίγουρα από εκείνη που νιώθουν τα συστήματα Υγείας σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, τα οποία αποφάσισαν να αφήσουν πίσω τους την πανδημία εγκαινιάζοντας την εποχή της ενδημικότητας του ιού, όπως ο ΠΟΥ ανησυχεί γιατί στην επικράτεια που επωάζεται και μετασχηματίζεται ο ιός, συμβαίνουν άλλα επίφοβα πράγματα.

Η ανησυχία όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες είναι γενικευμένη γιατί κατά μία εκτίμηση φτάσαμε σε μία Πύρρειο νίκη απέναντι στον ιό, εξαντλώντας το βιολογικό απόθεμα του οργανισμού μας πάνω στο οποίο θα μπορούσαν να αφομοιωθούν τα υπάρχοντα εμβόλια, που μοιάζουν πλέον πεπερασμένα, διαπερατά κατά περίσταση από την Ομικρον που σιγά σιγά μαθαίνει να σκοτώνει.

Μετά την τρίτη δόση, το βήμα είναι στο κενό αν η επιστήμη δεν απλώσει γέφυρα προς την απέναντι πλαγιά με νέου τύπου σκευάσματα, τα οποία στην παρούσα φάση θα ήταν αχρείαστα αν ο ιός έδειχνε να ολοκληρώνει τον κύκλο του, κάτι που δεν συμβαίνει.

Στην Ελλάδα από το προσεχές Σάββατο, οι επιστήμονες που συμβουλεύεται η κυβέρνηση γνωμοδότησαν και εισακούστηκαν για την επιστροφή των ορθίων στη διασκέδαση, την αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα κατά 50% και τη μείωση του ποσοστού της τηλεργασίας.

Περιοχή και ανησυχία

Ρηγματώσεις στο έδαφος που βαδίζουμε εμφανίζονται συνεχώς και η θετικότητα σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας προκαλεί πονοκέφαλο. Η Μύκονος αναδεικνύεται πρωταθλήτρια ξεπερνώντας το 9%. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ η διασπορά του κοροναϊού είναι ανησυχητική σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως η Ροδόπη, η Σάμος, η Λήμνος και η Λέσβος. Ο ΠΟΥ συγκεντρώνει στοιχεία που δείχνουν ανοδική τάση του αριθμού θανάτων από κοροναϊό, όσα «ποτάμια» εμβολίου κι αν ρέουν στις φλέβες.

Αλματα έκανε στον εμβολιασμό η Ελλάδα, δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην ξέρει κάποιον που να νόσησε, ακόμα και μέσα στο σπίτι του. Εμβολιάστηκε μέχρι τώρα το 75% του ενηλίκου πληθυσμού. Το 88% έχει εμβολιαστεί με την αναμνηστική δόση και στους άνω των 60 το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει στο 95%. Μετά την υποχρεωτικότητα στους άνω των 60 παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στους εμβολιασμούς ωστόσο πλέον ο αριθμός των νέων ραντεβού είναι μικρός περί τις 1.000 με 1.500 την ημέρα. Στους άνω των 60 έχει εμβολιαστεί το 91% και απομένει ένα 9% περίπου 300.000 άνθρωποι.

Ενδημική αυταπάτη

Καθώς τα κρούσματα της Covid-19, μετά το αιφνιδιαστικό μαζικό κύμα της παραλλαγής Όμικρον, εμφανίζουν τάση υποχώρησης σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική, όπου περισσεύει η κόπωση μεταξύ των πολιτών μετά από δύο χρόνια πανδημίας, ειδικοί και μη αδημονούν να «ξεμπερδέψουν» με τον κοροναϊό.

Έτσι, αυξάνονται οι διαβεβαιώσεις ότι «μπορούμε πια να ζήσουμε με τη νόσο» και να θεωρήσουμε τον κοροναϊό ενδημικό, δηλαδή μια σταθερή και προβλέψιμη «οντότητα» ανάμεσα σε άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς.

Αυτή η ολοένα πιο διάχυτη νοοτροπία προβληματίζει πολλούς επιστήμονες, σύμφωνα με το περιοδικό «Science», οι οποίοι φοβούνται ότι τείνει να υποσκάψει πρόωρα τη δέσμευση των κυβερνήσεων και των πολιτών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η οποία συνεχίζεται. Μια τέτοια εξέλιξη υπάρχει κίνδυνος να αφήσει αρκετές χώρες «τυφλές» και απροετοίμαστες σε μια νέα παραλλαγή του κοροναϊού, η οποία παραμένει πάντα μια πιθανότητα.

«Ενδημική αυταπάτη είναι πιθανότατα ο όρος που αντιπροσωπεύει καλύτερα αυτή την κατάσταση», δήλωσε ο δανικής καταγωγής λοιμωξιολόγος Κρίστιαν Άντερσεν του αμερικανικού Ινστιτούτου Ερευνών Scripps, ο οποίος είναι ιδιαίτερα επικριτικός για τη βιασύνη της πατρίδας του Δανίας να ανακοινώσει ότι πλέον από αυτόν τον μήνα δεν θεωρεί την Covid-19 «νόσο κοινωνικά κρίσιμη», παρόλο που οι θάνατοι και τα κρούσματα ακόμη αυξάνονται.

 

Το ότι προτρέχουμε όσον αφορά την άρση μέτρων και την επιστροφή στην κανονικότητα θεωρεί ο καθηγητής γενετικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνο Τριανταφυλλίδη, ο οποίος μάλιστα επισήμανε πως έρχεται και μία ανησυχητική πληροφορία από την Μεγάλη Βρετανία, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέο πισωγύρισμα στο μέτωπο του κοροναϊού.

«Βιαζόμαστε πάλι. Θα έπρεπε να κάνουμε ευχέλαιο για την πληροφορία που κυκλοφορεί από την Τρίτη και προέρχεται από την Αγγλία, χώρα που έχει από τα καλύτερα συστήματα επιτήρησης. Το βρετανικό σύστημα διαπίστωσε ότι στην Αγγλία υπάρχει ήδη η μετάλλαξη Deltacron. Είναι δηλαδή ο συνδυασμός της μετάλλαξης Δέλτα και της Όμικρον. Αυτόν δηλαδή που είχαν πει ότι βρήκαν στην Κύπρο και ήταν επιστημονικό λάθος».

Deltacron

Ο καθηγητής τόνισε ότι «κυκλοφορεί στη Βρετανία μία καινούργια παραλλαγή που έχει χαρακτηριστικά και της Δέλτα και της Όμικρον». Σύμφωνα με τον καθηγητή, δεν έχει ακόμα διαπιστωθεί αν είναι πιο επικίνδυνη από ότι οι άλλες δύο μεταλλάξεις ξεχωριστά.

«Δεν ξέρουμε ακόμα ποιο μέρος της Δέλτα και ποιο μέρος της Όμιρκον πήρε ο ιός, αλλά ανάλογα με το μέρος που πήρε θα εξαρτηθεί η επικινδυνότητα του». Το πιο επικίνδυνο σενάριο είναι να έχει την ταχύτητα διασπορά της Όμιρκον και τη νοσηρότητα της Δέλτα.

Ωστόσο, η θετική είδηση σύμφωνα με τον καθηγητή είναι ότι οι Βρετανοί επιστήμονες επισημαίνουν ότι όσοι έχουν κάνει και την τρίτη δόση του εμβολίου φαίνεται πως θα προστατεύονται και από τη νέα παραλλαγή.

Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός: 19.509 νέα κρούσματα και 82 θάνατοι – Στους 485 οι διασωληνωμένοι

Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός: Ο εμβολιασμός μειώνει τον κίνδυνο μακρόχρονης covid

Sports in

Κοβάσεβιτς: «Κανονικά στην Τουρκία η ρεβάνς με τη Φενέρ, δεν ανησυχούμε για την ασφάλεια»

Όσα είπε ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς για τη ρεβάνς με τη Φενέρμπαχτσε και την ασφάλεια στην Τουρκία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024