Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Μια λάθος κίνηση μπορεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα

Ουκρανία: Μια λάθος κίνηση μπορεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα

Με τόσες δυνάμεις, συγκεντρωμένες τόσο κοντά μεταξύ τους, αυξάνεται ο κίνδυνος ατυχήματος και των ολέθριων συνεπειών του

Πολλούς κινδύνους για όλο τον κόσμο κρύβει η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία, ακόμα και αν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ έχουν δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να τοποθετήσουν δικά τους στρατεύματα σε ουκρανικό έδαφος, ό,τι και αν γίνει.

Οπως είπε και ο Μπάιντεν, αν αμερικανοί και ρώσοι στρατιώτες αρχίσουν να πυροβολούν οι μεν τους δε, αυτό θα σημάνει τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ομως, από τη μία τα ρωσικά στρατεύματα στη Λευκορωσία και η μεγάλη ρωσική ναυτική δύναμη στη Μαύρη Θάλασσα και από την άλλη, η αντίστοιχη, μικρότερη σε κλίμακα, δύναμη του ΝΑΤΟ, σε στεριά, θάλασσα και αέρα στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ, σημαίνει ότι υπάρχει πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα ενός λάθους.

Οι πιθανότητες λάθους

Με τόσες δυνάμεις, συγκεντρωμένες τόσο κοντά μεταξύ τους, αυξάνεται ο κίνδυνος ατυχήματος και των ολέθριων συνεπειών του, σημειώνει ο Guardian. «Το ρίσκο τού να συμβεί μία σύγκρουση στον αέρα ή να βρεθεί ένας Ρώσος ή ένας Αμερικανός να πατήσει τη σκανδάλη εκεί που δεν πρέπει, μπορεί να κλιμακώσει την κατάσταση πολύ γρήγορα» τονίζει ο Ντάνι Σιούρσεν, πρώην ταγματάρχης και διευθυντής του Δημοσιογραφικού Δικτύου Αϊζενχάουερ.

«Βάζεις τον ίδιο σου τον εαυτό σε θέση κινδύνου για μία κακή εκτίμηση και ένα ατύχημα και τότε, τα πράγματα μπορούν να βγουν εκτός ελέγχου πολύ γρήγορα, γιατί υπάρχουν και οι εσωτερικές αντιδράσεις σε Ρωσία και ΗΠΑ. Πες ότι σκοτώνεται ένας αμερικανός πιλότος, τι θα γίνει; Δεν λέω απαραίτητα ότι θα πάμε σε καταστροφικό πυρηνικό πόλεμο, αλλά αυτό κλιμακώνει την κατάσταση».

Ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, εξήγησε ότι οι ΗΠΑ για αυτόν τον λόγο δίνουν δημόσια πληροφορίες για τις θέσεις των στρατευμάτων τους στην Ανατολική Ευρώπη, ώστε να γνωρίζουν οι Ρώσοι πού βρίσκονται και να αποφύγουν λανθασμένους υπολογισμούς, «αλλά και να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή του ΝΑΤΟ».

Υπάρχουν πολλά προηγούμενα περιστατικά στενών επαφών των δύο πλευρών στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα. Νωρίτερα, τον Φεβρουάριο, αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη απογειώθηκαν για να σταματήσουν ρωσικά που βρίσκονταν πολύ κοντά στον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ, ενώ βρετανικά και νορβηγικά αεροπλάνα απογειώθηκαν για να παρακολουθήσουν ρωσικά αεροσκάφη που πετούσαν στη Βόρεια Θάλασσα.

Προς το παρόν, τα πλοία του ΝΑΤΟ έχουν μείνει εκτός της Μαύρης Θάλασσας, αν όμως αποφασίσουν να περάσουν τα Στενά του Βοσπόρου, ως επίδειξη δύναμης και για την προστασία της ναυσιπλοΐας, τότε θα μαζευτούν πολλά πλοία σε μία μικρή έκταση και ο κίνδυνος θα αυξηθεί.

Ηδη υπάρχει κίνδυνος καθώς οι Ρώσοι μπλοκάρουν τα GPS των πλοίων, σύμφωνα με την Ελίζαμπεθ Μπρόου, του Αμερικανικού Ινστιτούτου Εντερπράιζ. Σε πολλές περιπτώσεις, τελευταία, σε εμπορικά πλοία που διασχίζουν τον Βόσπορο, παρατηρήθηκε το φαινόμενο λανθασμένων συντεταγμένων στα μηχανήματά τους. Πιθανολογείται ότι ήταν δοκιμές της τεχνολογίας των Ρώσων.

«Υπάρχει πολύ μεγάλη ναυτιλιακή δραστηριότητα στη Μαύρη Θάλασσα και όλα αυτά τα πληρώματα κινδυνεύουν να μην έχουν σωστό GPS», είπε. Αλλο ένα στοιχείο που ανησυχεί ιδιαίτερα τη Δύση είναι η παρουσία των Ρώσων στη Λευκορωσία, σε απόσταση 150-200 χλμ. από τη Βαρσοβία και το Βίλνιους. Είναι η πρώτη φορά που οι Ρώσοι κάνουν τέτοια επίδειξη δύναμης σε αυτή την περιοχή, σύμφωνα με εσθονό αξιωματούχο.

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024