Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μητσοτάκης για Ουκρανία: Ανήκουμε στη Δύση - Πλεονέκτημα η παρουσία των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη

Μητσοτάκης για Ουκρανία: Ανήκουμε στη Δύση – Πλεονέκτημα η παρουσία των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη

«Aυτόματη διαδικασία ανανέωσης» της προϋπάρχουσας συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τις Βάσεις υποστήριξε ο πρωθυπουργός ψέγοντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι επικαλείται δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων

Με τη φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή «ανήκομεν εις την Δύσιν» υπεραμύνθηκε των γεωπολιτικών επιλογών της κυβέρνησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις επικρίσεις που δέχτηκε για αντιρωσική στάση στο ουκρανικό ζήτημα και χαρακτήρισε πλεονέκτημα για την Ελλάδα τη μεταφορά στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρουπόλης.

Πρόβλημα ή πλεονέκτημα;

Ειδικότερα για την Αλεξανδρούπολη, ο κ. Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε της πενταετούς ανανέωσης της στρατιωτικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τις Βάσεις και έκανε λόγο για μια «αυτόματη διαδικασία ανανέωσης» της προϋπάρχουσας συμφωνίας. «Θα καταγγείλετε τη συμφωνία αυτή μετά από πέντε χρόνια αν είστε πρωθυπουργός;» αναρωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα και ο πρωθυπουργός πρόσθεσε με νόημα: «Είναι πρόβλημα ή πλεονέκτημα η παρουσία ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη;».

Μάλιστα κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι επικαλείται δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων «τώρα που θα έπρεπε το ευρωπαϊκό και δυτικό μέτωπο να είναι απολύτως ευθυγραμμισμένο» και ο πρωθυπουργός πρόσθεσε: «επικαλείστε σ’ αυτή τη συγκυρία αυτούς που επικαλείται και ένας πολιτικός αρχηγός που δεν είναι στην αίθουσα, ο κ. Βελόπουλος. Δεν μου κάνει εντύπωση γιατί με τον κ. Καμμένο συγκυβερνούσατε. Πάλι τέτοιες εκλεκτικές συγγένειες αναζητείτε».

Και ο πρωθυπουργός κατέληξε: «Μας ψέξατε για τον προσανατολισμό της χώρας. Και για το γεγονός ότι δεν τοποθετούμαστε σωστά στο γεωπολιτικό τοπίο όπως διαμορφώνεται. Είμαι υπερήφανος να ηγούμαι μιας παράταξης ο ιδρυτής της οποίας ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πει τη δεκαετία του ’70 σε μια αντίστοιχη συζήτηση στο κοινοβούλιο ότι «ανήκομεν στη Δύση» και ισχύει στο ακέραιο, είστε σας αρέσει είτε όχι».

Διαβάστε επίσης – Μητσοτάκης: Εθνική παραφωνία σε μία κρίσιμη συγκυρία η στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάστε επίσης – Μητσοτάκης κατά Τουρκίας: «Αμόκ για τα ελληνικά νησιά – Κλειστή σε κάθε απειλή η πόρτα της Αθήνας»

Κατά την τριτολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφέρει: «Κατηγορήσατε αυτή την κυβέρνηση και εμένα ότι «άλλα λέγατε προεκλογικά και άλλα κάνατε μετεκλογικά» με αυτά τα λόγια. Εσείς που θα σκίζατε τα μνημόνια με ένα νόμο και ένα άρθρο και κάνατε γνωστή διεθνώς την έννοια της κωλοτούμπας κατηγορείτε εμάς για …αναξιοπιστία όταν υλοποιούμε πλήρως το προγράμμά μας σε όλους τους τομείς».

Σε ότι αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «για τις Πρέσπες καταψηφίζοντας είχα δηλώσει χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις ότι δεν θα μπορούσαμε να αλλάξουμε τη συμφωνία μετά την κύρωσή της γιατί είναι διεθνής συμφωνία του ελληνικού κράτους. Υπήρξαμε απολύτως συνεπείς με ότι είπαμε προεκλογικά».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024