Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τσίπρας: Ύβρις να κομπάζετε για τις εξοπλιστικές δαπάνες

Τσίπρας: Ύβρις να κομπάζετε για τις εξοπλιστικές δαπάνες

Η άμυνα της χώρας δεν μπορεί να σταθεί αν δεν υπηρετεί μία συγκροτημένη εξωτερική και οικονομική πολιτική.

«Σε μια χώρα που βρίσκεται σε ένα ασταθές περιβάλλον είναι ύβρις να κομπάζετε για εξοπλιστικές δαπάνες , είναι θράσος να κουνάτε σε εμάς το δάχτυλο επειδή δεν σας δίνουμε λευκή επιταγή», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Άμυνας για την αμυντική θωράκιση της χώρας.

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του με τη φράση του Διονύσιου Σολωμού ότι το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθινό, προσθέτοντας ότι «κάθε φορά που το εθνικό γίνεται αντικείμενο ψεύδους και η εθνικοφροσύνη αντικείμενο πλειοδοσίας μόνο δεινά επέρχονται για την πατρίδα».

Συνεχίζοντας είπε: «διαφωνούμε σε πολλά στην εξωτερική πολιτική. Μπορούμε να μην διαφωνούμε στα αυτονόητα. Στο τι πράττει το κάθε κόμμα και να μην αποκόβουμε φράσεις αντιπάλων μας για να δημιουργούμε εντυπώσεις. Σήμερα αποκόβετε μια φράση ενώ δεν υπάρχει διαφωνία ότι η άμυνα δεν μπορεί να σταθεί από μόνη της αν δεν υπηρετεί μια συγκροτημένη εξωτερική πολιτική».

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι εκμεταλλεύεται αποσπασματικά δηλώσεις και στάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την πολιτική αντιπαράθεση.

Απαντώντας στον πρωθυπουργό που αναφέρθηκε στην ακρίβεια είπε ότι «η πολιτική τής κυβέρνησης για την ακρίβεια αφήνει απροστάτευτη την κοινωνία». Σαν παράδειγμα παρελκυστικής τακτικής έφερε ότι όταν κατηγορούσε την κυβέρνηση για 5 δισ. απευθείας αναθέσεις ο πρωθυπουργός ρωτούσε αν σε αυτά βάζει και την αγορά των Rafale. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι μιλά για υπεύθυνη διαχείριση «την ώρα που ψηφίζετε 7 δισ. εξοπλισμούς- 7 δισ. χωρίς ένα ευρώ να μπαίνει στη αμυντική βιομηχανία».

Ζήτησε από τον πρωθυπουργό να μην χρησιμοποιεί τα αμυντικά θέματα για πολιτική εκμετάλλευση λέγοντας ότι «οικειοποιείστε την αγορά εξοπλισμών και εμφανίζετε σποτάκι στο οποίο εμφανίζεται τα Rafale όχι με το εθνόσημο αλλά με το κομματικό έμβλημα της ΝΔ».

Χαρακτήρισε επίσης ως σκανδαλώδη τη σύμβαση ύψους 2 δισ. ευρώ για το Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης της Καλαμάτας.

«Στηρίζουμε σταθερά και με συνέπεια, τον εξοπλισμό της χώρας μας στη λογική της επαρκούς άμυνας και στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού. Στο πλαίσιο αυτό υπερψηφίζουμε την αγορά φρεγατών. Μια αγορά που προγραμματίσαμε εμείς. Ταυτόχρονα θεωρούμε απαράδεκτο ότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση συμμετοχής ελληνικών εταιριών στην κατασκευή φρεγατών. Καταθέτουμε τις ενστάσεις μας αλλά είμαστε σαφείς σε ότι αφορά την στήριξη αυτού του προγράμματος. Αυτό σημαίνει αξιόπιστη αντιπολιτευτική στάση. Ένα πρόγραμμα που εσείς ακυρώσατε το καλοκαίρι του 2020 εν μέσω κρίσης Ορουτς Ρεις όταν έφτασε 8 ναυτικά μίλια από Ρόδο και 6 από το Καστελόριζο. Εν μέσω αυτής της κρίσης επειδη ακυρώσατε την αγορά φρεγατών και τονίζατε ότι ο μόνος τρόπος θωράκισης των 18 Ραφάλ εμείς με καλή πίστη – παρά το γεγονός ότι ως πρωθυπουργός δεν είχα δεχθεί εισήγηση για Ραφάλ – στηρίξαμε την επιλογή αυτή».

«Είναι απαράδεκτο όμως να απαιτείτε από τον ΣΥΡΙΖΑ λευκή επιταγή. Ότι εμείς θα ψηφίζουμε χωρίς κριτήρια χωρίς εξηγήσεις. Όπως η απόφαση για αγορά 6 επιπλέον Rafale που την έμαθαν όλοι, και τα επιτελεία από την τηλεόραση». Εμείς εδώ έχουμε και επι της ουσίας ενστάσεις. Ενισχύσαμε την ΠΑ με αναβάθμιση F16 και με αγορά 18 Rafale, την στιγμή που η Τουρκία εξαιρέθηκε από τα Φ35 δεν κατανοούμε την σκοπιμότητα της αγοράς επιπλέον 6 Rafale. Όπως δεν κατανοούμε την επιμονή σας στην σκανδαλώδη σύμβαση για κέντρο εκπαίδευσης στην Καλαμάτα. Με τα δισ. του ελληνικού λαού δεν μπορεί να παίζουμε», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Για τον κίνδυνο ρωσο-ουκρανικού πολέμου ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Ο κίνδυνος είναι κοντά μας. Χθες δύο ομογενείς μας σκοτώθηκαν. Πέραν των ειλικρινών συλλυπητηρίων οφείλουμε όλοι να είμαστε ξεκάθαροι. Στηρίζουμε ειρήνη και διπλωματία. Στηρίζουμε το Διεθνές Δίκαιο. Την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Στηρίζουμε επιστροφή στις διαπραγματεύσεις

«Είστε ο πρώτος πρωθυπουργός που παραχώρησε επ’ αόριστον εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ και την ίδια ώρα οι ΗΠΑ ακύρωσαν αγωγό East Med. Εμείς θεωρούμε ότι οι σχέσεις μας με ΗΠΑ μπορούν να είναι μόνο αμοιβαία επωφελείς. Για εμάς η γεωγραφία ιστορία και πολιτισμός μας επιβάλλει την επίκληση του Διεθνούς Δικαίου όχι μόνο για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας αλλά και για την εξασφάλιση της ειρήνης. Για να σας το πω με δύο λόγια. Για εμάς για την προοδευτική παράταξη του τόπου, η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας αντικατοπτρίζεται στην Συμφωνία των Πρεσπών. Για εσάς αντικατοπτρίζεται στην επ αόριστον παραχώρηση της Αλεξανδρούπολης στους Αμερικανούς. Δίνεται Γη και Υδωρ για να φεύγουν αεροσκάφη και να επιχειρούν σε πόλεμο. Για εμάς είναι εξωτερική πολιτική που λέει ότι τα μαχητικά αεροσκάφη θα επιχειρούν πάνω από τον χώρο της Βόρειας Μακεδονίας», τόνισε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024