Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μητσοτάκης κατά Τουρκίας: «Αμόκ για τα ελληνικά νησιά - Κλειστή σε κάθε απειλή η πόρτα της Αθήνας»

Μητσοτάκης κατά Τουρκίας: «Αμόκ για τα ελληνικά νησιά – Κλειστή σε κάθε απειλή η πόρτα της Αθήνας»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις απειλές της Τουρκίας για τα ελληνικά νησιά, κάνοντας λόγο για ρητορικά πυροτεχνήματα των γειτόνων που κλιμακώνονται

Για αναβάθμιση της θέσης της Ελλάδας στον παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρέμβασή του από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας». Παράλληλα, έστειλε ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία με φόντο τις απειλές για την κυριαρχία ελληνικών νησιών.

«Το μήνυμα που καλείται να εκπέμψει σήμερα το ελληνικό Κοινοβούλιο είναι ένα μήνυμα ενότητα και εθνικής ευθύνης» δήλωσε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την παρέμβασή του από το βήμα της Βουλής.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «μέσω του νομοσχεδίου του ΥΕΘΑ ενισχύεται το εθνικό οπλοστάσιο και αναβαθμίζεται εμφατικά η θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη. «Οι φρεγάτες Belharra έρχονται να ενισχύσουν την «ραχοκοκαλιά» του ελληνικού Στόλου. Η πολιτεία απεδέχθη τις εισηγήσεις του Πολεμικού Ναυτικού και πλέον η επιφάνεια και ο βυθός της χώρας θωρακίζονται σημαντικά».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ένα «συνεκτικό και καλά διαρθρωμένο σχέδιο που απλώνεται σε όλο το φάσμα των Ενόπλων Δυνάμεων». Παράλληλα, όπως είπε, «συγκροτείται ένα υπόδειγμα αμυντικής διακρατικής συνεργασίας».

Σε ό,τι αφορά την αγορά των φρεγατών Belharra, τόνισε πως «η αγορά τους έγινε με τους πλέον συμφέροντες όρους για την ελληνική οικονομία», καθώς τίποτε, όπως ανέφερε, δεν ξεφεύγει από τη δημοσιονομική ισορροπία.

Αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελούν το μεγάλο μας όπλο, δικαιούνται να έχουν στην κατοχή τους τα πιο σύγχρονα μέσα και θα πρέπει να έχουν την αμέριστη προσοχή και συμπαράστασή μας.

Ζητώ από όλους αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα για το ζήτημα του κόστους. Η χώρα μας εξασφάλισε τα Rafale με συμφέροντες όρους, είπε, εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρωθυπουργός επέκρινε τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επειδή καταψήφισε τις αμυντικές δαπάνες, αλλά και για τη δήλωση του Γιώργου Τσίπρα, ότι «η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός».

«Ε, σας λέμε, λοιπόν, ότι για αυτή την παράταξη η άμυνα της χώρας είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός» είπε σε έντονο ύφος ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία

Στο σημείο αυτό, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις απειλές της Τουρκίας για τα ελληνικά νησιά, κάνοντας λόγο για ρητορικά πυροτεχνήματα των γειτόνων που κλιμακώνονται.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που η Αγκυρα διαστρέφει την αλήθεια με το αμόκ για τα ελληνικά νησιά, όμως κάποιοι αποφάσισαν να παραχαράξουν ταυτόχρονα τις συνθήκες, την ιστορία και τη γεωγραφία» είπε και πρόσθεσε: «Πήραν, όμως, άμεση απάντηση απ’ όλους ώστε να στραφούν σοφότεροι στα εσωτερικά τους θέματα».

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η θέση της Αθήνας είναι σταθερή: Η πόρτα παραμένει κλειστή σε κάθε απειλή και το παράθυρο ανοιχτό σε κάθε διάλογο με βάση τη διεθνή νομιμότητα.

«Η Ελλάδα δεν έχει καμιά ανάγκη να εκτοξεύει φωτοβολίδες για να αποσπά διεθνή προσοχή απ’ όσα συμβαίνουν στην κοινωνία της από όσα συμβαίνουν στην κοινωνία της, όπως δυστυχώς κάνουν οι γείτονές μας» επεσήμανε.

«Δεν θα επιτρέψουμε στα ελλείμματα και στη διεθνή αναξιοπιστία»

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί η επιδότηση σε λογαριασμούς νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών. Ήδη έχουν διατεθεί 2 δισ. ευρώ» και συμπλήρωσε: «Δεύτερον θα ανακοινωθεί νέα αύξηση του κατώτατου μισθού πολύ ψηλότερη της πρώτης. Τρίτον τα βάρη από τους φόρους θα συνεχίσουν να μειώνονται όπως πράξαμε με την πρόσφατη ανακοίνωση με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ».

«Ποτέ δεν θα επιτρέψω επιπόλαιες κινήσεις που θα γυρίσουν τη χώρα πίσω και θα την ανάγκαζαν να καταφύγει στην επιβολή φόρων στερώντας την ανάπτυξη. Δεν θα επιστρέψουμε στα ελλείμματα και στη διεθνή αναξιοπιστία» επισήμανε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Κάθε μέτρο θα έχει το μέτρο της λογικής και του κοινού συμφέροντος και θα είναι στοχευμένο. Η ασπίδα της άμυνας είναι και ασπίδα της οικονομίας. Και η οικονομία είναι και ασπίδα της άμυνας. Οδηγούς οφείλουμε να έχουμε τη σύνεση και την τόλμη».

«Κάθε πολιτική διαφωνία σταματά εκεί που ξεκινά το συμφέρον της πατρίδας»

«Η οικονομία και η κοινωνία έμειναν όρθιες στη διετή καταιγίδα της πανδημίας» τόνισε ο πρωθυπουργός στη συνέχεια της ομιλίας του, παραδεχόμενος πως «σίγουρα δεν έλειψαν λάθη και αστοχίες στις οποίες (ωστόσο) απαντά ένα σύγχρονο ψηφιακό κράτος και μια οικονομία που αναπτύσσεται και πρωταγωνιστεί στην προσέλκυση επενδύσεων και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

«Δύο ρήματα. Νιώθουμε και προσπαθούμε. Παραμένουν άλυτα προβλήματα. Το δεύτερο ρήμα σηματοδοτεί το καθημερινό μας χρέος να γινόμαστε καλύτεροι» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε πως «Με αυτό το πνεύμα μετέχουμε στη σημερινή διαδικασία της Βουλής. Αυτό απαιτεί και ένα νομοσχέδιο το οποίο αφορά την εθνική άμυνα. Θα ζητήσω ενότητα, ωριμότητα και θετική συμβολή. Υπάρχουν άλλα πεδία για κομματικούς διαξιφισμούς. Τώρα είναι μια ευκαιρία να στείλουμε μήνυμα συμπαράταξης και δυναμικής ετοιμότητας για όποιον επιδιώξει να βρεθεί απέναντί μας. Πάνω από όλα να εκπέμψουμε ένα αισιόδοξο μήνυμα ότι κάθε πολιτική διαφωνία σταματά εκεί που ξεκινά το συμφέρον της πατρίδας. Σε τέτοιες επιλογές δεν υπάρχουν κ. Τσίπρα ταλαντεύσεις. Ακόμα και το “παρών” σημαίνει “απών”» είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός.

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024