Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ένας στους τρεις πάσχοντες από επιληψία δεν αντιμετωπίζεται σωστά

Ένας στους τρεις πάσχοντες από επιληψία δεν αντιμετωπίζεται σωστά

Επτά δήμοι «ρίχνουν φως» στην επιληψία με τη φωταγώγηση σημαντικών κτιρίων τους με στόχο να ευαισθητοποιήσουν για καλύτερη αντιμετώπιση της νόσου

Τουλάχιστον 65 εκατομμύρια άτομα διεθνώς ταλαιπωρεί η επιληψία παγκοσμίως με τα έξι εκατομμύρια από αυτά, να βρίσκονται στην Ευρώπη. Περίπου το 85% των πασχόντων εντοπίζεται στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου η συχνότητα των εγκεφαλικών τραυματισμών είναι αυξημένη, ενώ η υγειονομική περίθαλψη είναι πλημμελής.

Στην Ελλάδα περίπου 86.700 άτομα έχουν επιληψία. Τα 23.000 είναι παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών. Η συχνότητα της επιληψίας είναι περίπου 0,8% του γενικού πληθυσμού.

Οι επιληπτικές κρίσεις είναι γνωστές από την πρώιμη ιστορία και η επιληψία ως ασθένεια είναι γνωστή για περισσότερο από 4000 χρόνια. Η λέξη επιληψία προέρχεται από την λέξη «επιλαμβάνειν» που σημαίνει «αιφνίδια κατάληψη ή κυριαρχία πάνω σε κάποιον».  Ο όρος «επιληψία» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Ιπποκράτη (460-357 π.χ.) και τον Αριστοτέλη (384-322).

Ιστορικά, επιληψία είχαν πολλοί διάσημοι άνθρωποι που άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στην ιστορία, την επιστήμη και την τέχνη, όπως οι: Φιόντορ Ντοστογιέφσκι (Συγγραφέας), Βίνσεντ βαν Γκόνγκ (Ζωγράφος), Έντγκαρ Άλλαν Πόε (Συγγραφέας), Ισαάκ Νεύτων (Επιστήμων), Λεονάρντο ντα Βίντσι (Καλλιτέχνης), Λόρδος Βύρων (Ποιητής), Μιχαήλ Άγγελος (Καλλιτέχνης), Ναπολέων Βοναπάρτης (Γάλλος Μονάρχης), Πέτερ Τσαϊκόφσκι (Συνθέτης), Πυθαγόρας (Μαθηματικός), Ρίτσαρντ Μπάρτον (Ηθοποιός). Επιληψία είχε και ο Άγιος Βαλεντίνος, με αποτέλεσμα η Παγκόσμια Ημέρα Επιληψίας γιορτάζεται κάθε χρόνο την τελευταία Δευτέρα πριν τις 14 Φεβρουαρίου.

Η επιληψία είναι μια συχνή εγκεφαλική διαταραχή, η οποία με τη σωστή διάγνωση και την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή αντιμετωπίζεται επιτυχώς, τα άτομα ζουν μια φυσιολογική ζωή και καταλαμβάνουν ανώτατα αξιώματα.

Ανθεκτική επιληψία

Ωστόσο, περίπου το 30% των ανθρώπων με επιληψία που ζουν στις ανεπτυγμένες χώρες δεν αντιμετωπίζονται σωστά και ένα ποσοστό 25% των ανθρώπων παρουσιάζουν κρίσεις ανθεκτικές στην αγωγή. Δυστυχώς, τα άτομα με επιληψία και κυρίως τα άτομα που συνεχίζουν να κάνουν κρίσεις στιγματίζονται κοινωνικά. Επιπλέον, η έλλειψη της σωστής αντιμετώπισης επιφέρει τεράστια οικονομική επιβάρυνση στα εθνικά συστήματα υγείας.

Σήμερα υπάρχουν σημαντικές θεραπευτικές προσεγγίσεις που εάν χορηγηθούν σωστά, βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα.

Η σωστή ενημέρωση, αντιμετώπιση, έρευνα και η νομοθεσία παραμένουν βασικά ζητήματα για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με επιληψία.

Η Ελληνική Εθνική Ένωση κατά της Επιληψίας (ΕΕΕΕ) και ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος κατά της Επιληψίας (ΠΕΣΕ) έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους με τα Παγκόσμια Γραφεία Επιληψίας (International Bureau for Epilepsy και International League Against Epilepsy) και μέσω της Παγκόσμιας Ημέρας Επιληψίας έχουν κύριο σκοπό την σωστή ενημέρωση, ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με την επιληψία.

Φέτος, με πρωτοβουλία της ΕΕΕΕ και του ΠΕΣΕ διοργανώνεται πανελλήνια δράση ευαισθητοποίησης για την Επιληψία, με σύνθημα «Δείξε λίγη αγάπη!» με τη συμμετοχή Δήμων της χώρας.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Επιληψίας (International Epilepsy Day), την Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022, o Δήμος Αθηναίων θα φωταγωγήσει συμβολικά το συντριβάνι της Ομόνοιας, με μωβ χρώμα, το οποίο έχει καθιερωθεί ως χαρακτηριστικό της διεθνούς εκστρατείας ευαισθητοποίησης για την επιληψία.

Στη δράση θα συμμετέχουν και άλλοι Δήμοι της χώρας.

Ειδικότερα, ο Δήμος Ιωαννιτών θα φωταγωγήσει το ιστορικό κτίριο του Δημαρχείου Ιωαννίνων, ο Δήμος Χανίων το κτίριο του θεάτρου «Μίκης Θεοδωράκης» στο Λιμάνι των Χανίων, ο Δήμος Ηρακλείου το κεντρικό Δημαρχείο που βρίσκεται στην Ενετική Λότζια, ο Δήμος Σερρών το Δημαρχείο Σερρών, ο Δήμος Αγρινίου το ιστορικό κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδας και ο Δήμος Αγίων Αναργύρων – Καματερού, το Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο «Σπύρος Αποστόλου».

Με αυτή τη συμβολική κίνηση, η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα στείλει μήνυμα ευαισθητοποίησης της κοινωνίας, καταπολέμησης και εξάλειψης των διακρίσεων και του στιγματισμού.

Σημαντική θα είναι και η συμβολή των πολιτών στη σημαντική αυτή πανελλήνια δράση. Μέσω facebook, twitter και instagram και χρησιμοποιώντας το hashtag #greeceforepilepsy μπορούν στείλουν το δικό τους μήνυμα, κοινοποιώντας τη δική τους ιστορία ή φωτογραφία.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Επιληψίας, αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, ώστε τα άτομα με επιληψία να αποτελούν ισότιμα μέλη του κοινωνικού συνόλου με ίσα δικαιώματα στην εργασία, στη διασκέδαση και σε κάθε άλλη έκφραση της ζωής τους.

Sports in

Ο Κλοπ μίλησε για το μεγάλο «διπλό» του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα!

Τι είπε ο Γιούργκεν Κλοπ για τον θρίαμβο του Ολυμπιακού στο Μπέρμιγχαμ…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024