Κοροναϊός: Τρία παιδιά νοσηλεύονται διασωληνωμένα σε ΜΕΘ
Βρέφος νοσηλεύεται σε ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη και άλλοι δύο ανήλικοι στην Αθήνα.
Τρία παιδιά κάτω των 17 ετών περιλαμβάνονται στους 516 ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στην Ελλάδα, ανακοινώθηκε στην ενημέρωση του ΕΟΔΥ την Πέμπτη.
Βρέφος 22 μηνών νοσηλεύεται σε ΜΕΘ του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, ενώ στην Αθήνα νοσηλεύεται διασωληνωμένο ένα παιδί 13 ετών που προσήλθε με σπασμούς, πιθανώς λόγω της Covid-19, καθώς και ένας ακόμα ανήλικος, επίσης 13 ετών, ο οποίος είχε υποστεί κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις λόγω τροχαίου και βρέθηκε θετικός στον κοροναϊό στο νοσοκομείο.
Σύμφωνα με την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα το βρέφος παρουσιάζει την Πέμπτη βελτιωμένη εικόνα αλλά χρειάζεται να παραμείνει σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Διαβάστε επίσης: Σχεδόν 100 νεκροί από κοροναϊό σε μια μέρα και μια «ανάσα» από τις 20.000 κρούσματα
Το 77% των ασθενών που παραμένουν διασωληνωμένοι είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και μόνο το 23% είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Η μέση ηλικία των διασωληνωμένων ασθενών είναι τα 65 έτη, ενώ το 85% έχουν ηλικία άνω των 70 ετών ή/και πάσχουν από υποκείμενο νόσημα.
Το τελευταίο 24ωρο εισήχθησαν σε νοσοκομείο 493 ασθενείς του κοροναϊού.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη.
Κρούσματα πολυσυστημικού φλεγμονώδους συνδρόμου
Σε μια θετική εξέλιξη, ένας 11χρονος που νοσηλευόταν με πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο (MIS) σε ΜΕΘ λόγω του κοροναϊού πήρε εξιτήριο την Τετάρτη στη Λέσβο.
Η ίδια επιπλοκή της Covid-19 έχει εμφανιστεί σήμερα σε περισσότερα από 100 παιδιά στην Ελλάδα, ανέφερε η η Μαρία Θεοδωρίδου στη χθεσινή ενημέρωση για τους εμβολιασμούς.
Ένα από τα κρούσματα, το οποίο αφορούσε παιδί με υποκείμενο νόσημα, ήταν θανατηφόρο, γνωστοποίησε οπρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.
Το σύνδρομο μπορεί να εμφανιστεί αρκετές εβδομάδες μετά την αρχική λοίμωξη σε παιδιά και εφήβους.
Το σύνδρομο MIS είναι μια σπάνια και εν πολλοίς μυστηριώδη πάθηση που εκδηλώνεται ως υψηλός πυρετός και φλεγμονή οργάνων όπως η καρδιά, οι πνεύμονες, ο εγκέφαλος, το δέρμα και το πεπτικό σύστημα.
Τα περισσότερα παιδιά που εμφανίζουν MIS χρειάζονται νοσηλεία στην εντατική και το 1-2% τελικά πεθαίνει.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγνώρισε το σύνδρομο μόλις τον Μάιο του 2020 και μέχρι σήμερα η συχνότητά του παραμένει άγνωστη.
Σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Υγείας, περίπου ένα στα 3.500 παιδιά που προσβάλλονται από κοροναϊό θα εμφανίσουν αργότερα MIS.
Συμπτώματα
Το MIS προκαλεί μια πληθώρα συμπτωμάτων που παραπέμπουν σε συνδυασμό της νόσου του Καβασάκι (φλεγμονή των αγγείων) και του συνδρόμου τοξικού σοκ (το οποίο οφείλεται σε βακτηριακές τοξίνες).
Όλα τα παιδιά που προσβάλλονται από MIS εκδηλώνουν πυρετό, σύμφωνα με μελέτη του 2020.
Άλλα συμπτώματα είναι πόνος στην κοιλιά, διάρροια, έμετος, μυαλγία, κόπωση και πτώση της αρτηριακής πίεσης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ελλιπή αιμάτωση του οργανισμού, κατάσταση γνωστή ως σοκ.
Ακόμα, το σύνδρομο συχνά προκαλεί καρδιακή ανεπάρκεια και ανευρύσματα των στεφανιαίων αγγείων, ενώ άλλα πιθανά συμπτώματα είναι πρήξιμο των λεμφαδένων και των άκρων, εξανθήματα και επιπεφυκίτιδα.
- Εκτέλεση θανατοποινίτη στη Φλόριντα – Είχε κριθεί ένοχος για τον φόνο μητέρας
- Τενερίφη: Ακόμα 4 τουρίστες νεκροί στην Ισπανία εξαιτίας γιγάντιων κυμάτων
- Σουδάν: Συνετρίβη μεταγωγικό αεροσκάφος – Δεν υπάρχουν επιζώντες
- Η αστυνομία στο Βερολίνο, μπορεί να μπει σε σπίτια και να εγκαθιστά κατασκοπευτικό λογισμικό
- Υεμένη: Ο Γκουτέρες καταδικάζει την παραπομπή υπαλλήλων του ΟΗΕ σε δίκη από τους Χούθι
- Ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου του Κεντάκι πέθανε από πυροβολισμό και ακόμα ένας δίνει μάχη για την ζωή του
- Στα «ΝΕΑ» της Τετάρτης: Ελληνες κυανόκρανοι στη Λωρίδα της Γάζας
- Η πρόεδρος της χώρας καταγγέλλει «εκλογικό» και ψηφιακό «πραξικόπημα» στην Ονδούρα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



![Αγρότες πρόσφεραν κρόκο και μήλα στους διερχόμενους οδηγούς στην Κοζάνη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotes77-127x85.jpg)


![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 10.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)



















![Αγρότες πήγαν τούρτα σε αστυνομικό που είχε τα γενέθλιά της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotes7-315x220.jpg)

![Αγρότες πρόσφεραν κρόκο και μήλα στους διερχόμενους οδηγούς στην Κοζάνη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotes77-315x220.jpg)

























![Αεροπλάνο προσγειώνεται πάνω σε αυτοκίνητο και όλοι επιβιώνουν με γρατζουνιές! [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/plane-crash231-315x220.jpg)
























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442