Τετάρτη 29 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Salmonella Enteritidis: Επιδημία στην ΕΕ που συνδέεται με αυγά - Σε ποιες χώρες έχουν εντοπιστεί κρούσματα

Salmonella Enteritidis: Επιδημία στην ΕΕ που συνδέεται με αυγά – Σε ποιες χώρες έχουν εντοπιστεί κρούσματα

Ο Ευρωπαϊκός Οργανσιμός Ασφάλειας Τροφίμων προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος από το στέλεχος Salmonella Enteritidis παραμένει υψηλός σε χώρες της ΕΕ και προτείνει να ληφθούν μέτρα

Ανησυχία προκαλεί η διασπορά κρουσμάτων του στελέχους Salmonella Enteritidis που συνδέεται με την κατανάλωση αυγών σε χώρες της ΕΕ. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Τροφίμων εκφράζει την ανησυχία του καθώς η πηγή της μόλυνσης μπορεί να μην είναι μόνο αυτή που είχε αρχικά εντοπιστεί και έτσι η λοίμωξη να κυκλοφορεί ευρέως.

Ειδικότερα και όπως αναφέρει το ertnews.gr, τουλάχιστον 272 επιβεβαιωμένα κρούσματα λοιμώξεων από στέλεχος Salmonella Enteritidis ST11έχουν καταγραφεί από τις 2 Σεπτεμβρίου 2021 έως και 11 Ιανουαρίου 2022 μέχρι στιγμής από τον ευρωπαϊκό οργανισμό ασφάλειας τροφίμων σε πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης/Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου μεταξύ των οποίων 3 στην Δανία, 216 στην Γαλλία, 12 στην Ολλανδία, 7 στη Νορβηγία, 22 στην Ισπανία και 12 στο Ηνωμένο Βασίλειο Καταγράφηκαν δύο θάνατοι σε ενήλικες άνδρες, 25 πέντε περιπτώσεις νοσηλεύτηκαν με εξήντα από τις περιπτώσεις να αναφέρουν κατανάλωση αυγών/προϊόντων αυγών.

Ο εντοπισμός της φάρμας στην Ισπανία

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ασφάλειας Τροφίμων ορισμένες περιπτώσεις που αναφέρθηκαν στη Γαλλία το 2021 είχαν επισκεφτεί εστιατόρια που σερβίρουν αυγά που διανέμονται από έναν κοινό προμηθευτή, το Spanish Packing Center A. Τα αυγά προέρχονταν από τρία ισπανικά αγροκτήματα, ένα από τα οποία βρέθηκε θετικό στο στέλεχος της επιδημίας. Τα φρέσκα επιτραπέζια αυγά από τις φάρμες που συνδέονται με το ξέσπασμα αποσύρθηκαν και ανακατευθύνθηκαν για χρήση σε προϊόντα αυγών που έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία. Καμία άλλη χώρα δεν έλαβε αυγά από τις ίδιες φάρμες μέσω του Packing Center A κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2021. Επομένως, η πηγή μόλυνσης για κρούσματα στα τέλη του 2021 και σε χώρες εκτός της Ισπανίας και της Γαλλίας δεν ήταν δυνατό να προσδιοριστεί.

Οι φόβοι για περαιτέρω διασπορά

Το ξέσπασμα του 2021 συνδέεται μικροβιολογικά με ένα ιστορικό διασυνοριακό ξέσπασμα που αναφέρθηκε από την Ολλανδία το 2019. Τα αυγά που καταναλώθηκαν από κρούσματα στην ολλανδική εστία εντοπίστηκαν σε ισπανικό αγρόκτημα, αλλά δεν ήταν δυνατός ο εντοπισμός επιδημιολογικής σχέσης με το ξέσπασμα του 2021 . Αυτό υποδηλώνει μια ευρεία κατανομή του στελέχους εστίας που θα μπορούσε να επηρεάσει την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων ή/και προηγούμενα βήματα στην αλυσίδα παραγωγής. Μπορεί να υπάρχουν πολλαπλές ετερογενείς πηγές S . Enteritidis ST11, και το στέλεχος της επιδημίας θα μπορούσε επίσης να κυκλοφορεί σε άλλες φάρμες, εντός ή εκτός Ισπανίας.

Ο κίνδυνος νέων λοιμώξεων που προκαλούνται από το στέλεχος της επιδημίας και τα μολυσμένα αυγά παραμένει υψηλός στην ΕΕ/ΕΟΧ. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να προωθηθούν διατομεακές έρευνες για μολύνσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού αυγών σε χώρες όπου έχει εντοπιστεί Enteritidis ST11 .

Sports in

Τι σημαίνουν τα κόκκινα, μπλε και λευκά εισιτήρια στον τελικό του Conference League

Τι σημαίνουν οι συγκεκριμένοι χρωματισμοί στα εισιτήρια του τελικού του Conference League μεταξύ Ολυμπιακού και Φιορεντίνα στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 29 Μαϊου 2024