Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
SpaceX: Δεκάδες δορυφόροι πέφτουν στη Γη λόγω γεωμαγνητικης καταιγίδας

SpaceX: Δεκάδες δορυφόροι πέφτουν στη Γη λόγω γεωμαγνητικης καταιγίδας

Έξαρση της ηλιακής δραστηριότητας προκάλεσε διαστολή της ατμόσφαιρας με αποτέλεσμα οι δορυφόροι να δέχονται μεγαλύτερη αεροδυναμική αντίσταση από το αναμενόμενο.

Έως και 40 από τους 49 δορυφόρους που εκτόξευσε την περασμένη εβδομάδα η SpaceX για το σύστημα δορυφορικού Διαδικτύου Starlink θα καταστραφούν φλεγόμενοι στην ατμόσφαιρα λόγω έξαρσης της ηλιακής δραστηριότητας, ανακοίνωσε η εταιρεία του Ίλον Μασκ.

Οι δορυφόροι που εκτοξεύτηκαν στις 3 Φεβρουαρίου από τη Φλόριντα «επηρεάστηκαν σημαντικά από γεωμαγνητική καταιγίδα την Παρασκευή» ανακοίνωσε η SpaceX.

«Οι καταιγίδες αυτές προκαλούν θέρμανση της ατμόσφαιρας και αύξηση της πυκνότητάς στο χαμηλό ύψος στο οποίο επιχειρούμε» πρόσθεσε.

Με άλλα λόγια, η γεωμαγνητική καταιγίδα προκάλεσε διαστολή της ατμόσφαιρας με αποτέλεσμα οι δορυφόροι να δέχονται μεγαλύτερη αεροδυναμική αντίσταση από το αναμενόμενο και να χάνουν έτσι ταχύτητα.

Η αντίσταση ήταν έως και 50% υψηλότερη από ό,τι σε προηγούμενες εκτοξεύσεις, ανέφερε η εταιρεία.

Διαβάστε επίσης:

Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες είναι αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης του γήινου μαγνητικού πεδίου με τον λεγόμενο ηλιακό άνεμο, ένα συνεχές ρεύμα φορτισμένων σωματιδίων που πηγάζει από τον Ήλιο και εξαπλώνεται σφαιρικά στο Διάστημα.

Ο ηλιακός άνεμος μπορεί να ενισχυθεί απότομα σε περιόδους έξαρσης της ηλιακής δραστηριότητας, οπότε τα φορτισμένα σωματίδια μπορούν να προκαλέσουν βλάβες σε δορυφόρους ή ακόμα και να απειλήσουν τα επίγεια δίκτυα ηλεκτροδότησης, καθώς προκαλούν την εμφάνιση επαγωγικών ρευμάτων.

Η SpaceX επιχείρησε να τροποποιήσει την πορεία των δορυφόρων, δεν κατάφερε όμως να τους ανεβάσει στο επιθυμητό ύψος των μερικών εκατοντάδων χιλιομέτρων.

«Έως και 40 δορυφόροι θα επανεισέλθουν στην ατμόσφαιρα ή έχουν ήδη επανεισέλθει» ανακοίνωσε η SpaceΧ, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι ο κίνδυνος σύγκρουσης με άλλους δορυφόρους είναι «μηδενικός».

Διαβεβαίωσε ακόμα ότι οι δορυφόροι της είναι σχεδιασμένοι να διαλύονται κατά την επανείσοδο στην ατμόσφαιρα ώστε να μην φτάνουν συντρίμμια μέχρι το έδαφος.

Μέχρι σήμερα, ο αστερισμός του Starlink περιλαμβάνει 2.000 δορυφόρους που προσφέρουν ευρυζωνική πρόσβαση στο Διαδίκτυο, αριθμός που προγραμματίζεται να αυξηθεί σε τουλάχιστον 30.000.

Διαβάστε επίσης: Υπεγράφη η απόφαση για το δορυφορικό Διαδίκτυο στην Ελλάδα

Τον Δεκέμβριο, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) Γιόζεφ Άσμπαχερ κατηγόρησε τον Ίλον Μασκ ότι «καθορίζει τους κανόνες» στο Διάστημα και δημιουργεί συνωστισμό που εμποδίζει τις επιχειρήσεις άλλων χωρών.

Τον ίδιο μήνα, η Κίνα κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι δεν σέβονται τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τις διεθνείς συνθήκες για το Διάστημα, έπειτα από την παρολίγον σύγκρουση δορυφόρων του Starlink με τον καινούργιο διαστημικό σταθμό της Κίνας.

Σε μια άλλη εξέλιξη, το ανώτερο στάδιο πυραύλου Falcon 9 της SpaceX που είχε εκτοξευτεί το 2017 καταστράφηκε το Σάββατο φλεγόμενο στην ατμόσφαιρα πάνω από το Μεξικό, χωρίς όμως να πέσουν συντρίμμια στο έδαφος.

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024