Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μάτι: Συνεχίζεται η κόντρα κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ - Τι απαντά ο Σπίρτζης στη ΝΔ για τα έργα ανάπλασης

Μάτι: Συνεχίζεται η κόντρα κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ – Τι απαντά ο Σπίρτζης στη ΝΔ για τα έργα ανάπλασης

Απάντηση από τον Χρήστο Σπίρτζης «στα 13 ψέματα της ανακοίνωσης της ΝΔ, για την δωρεά της Κυπριακής Δημοκρατίας για το Μάτι»

Με μια μακροσκελή και αναλυτική δήλωση ο Χρήστος Σπίρτζης απαντάει στην ανακοίνωση της ΝΔ με τα 13 fake news του ΣΥΡΙΖΑ για το Μάτι.

Ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη και πρώην υπουργός κατηγορεί τη ΝΔ για γκεμπελική προπαγάνδα και κάνει λόγο για 13 ψέματα της ΝΔ, κατηγορώντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι άλλαξε τη συμφωνία με τη δωρεά της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς «δεν θέλει να υπάρχει δημόσιο Νοσοκομείο στην Ανατολική Αττική και γι’ αυτό άλλαξαν την συμφωνία, με απαράδεκτες, κωμικοτραγικές λύσεις, για την αξιοποίηση των χρημάτων για τους πυρόπληκτους και για την περιοχή»

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Χρήστου Σπίρτζη έχει ως εξής:

«Πιο Ψεύτες και από τα fake news… Παραδοχή της θέσης της ΝΔ να μην γίνει Γενικό Νοσοκομείο Ανατολικής Αττικής, για να γίνουν θερινά αναψυκτήρια και μπαράκια, σε δασική έκταση

Απάντηση στα 13 ψέματα της ανακοίνωσης της ΝΔ, για τη δωρεά της Κυπριακής Δημοκρατίας για το Μάτι

Πανικόβλητη και στην απέλπιδα προσπάθεια να απαντήσει για την κυβερνητική αδράνεια 2,5 χρόνων στο Μάτι η ΝΔ ξεδίπλωσε ξανά το ταλέντο της στην γκεμπελική προπαγάνδα, διακινώντας κείμενο με τα δήθεν 13 fake news του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Το Μάτι που εκμεταλλεύτηκαν προεκλογικά όσο τίποτα άλλο και στο οποίο τυμβωρυχούν ακόμη και ΣΗΜΕΡΑ, ρίχνοντας όποτε στριμώχνονται πολιτικά, κροκοδείλια δάκρυα.

Το αποκορύφωμα, όσων τραγικών και απαράδεκτων αποκαλύφθηκαν στη Βουλή, είναι ότι στη θέση της δημιουργίας Νοσοκομείου Ανατολικής Αττικής στην μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν, σκοπεύουν να κάνουν παραθαλάσσια αναψυκτήρια-μπαράκια με τα χρήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας για τους πυρόπληκτους.

Επειδή είναι πιο ψεύτες και από τα fake news που κυκλοφορούν απαντάμε  – με στοιχεία και όχι με λόγια του αέρα – στα 13 ψέματα τους και θυμίζουμε τι είχαν υποσχεθεί και τι δεν έκαναν 2,5 χρόνια. Στοιχεία τα οποία καταθέσαμε στη Βουλή και βρίσκονται στα πρακτικά της συνεδρίασης.

Είπαν δημόσια και στο Κοινοβούλιο, συνεχίζοντας τα ψέματα, ότι δεν γνώριζαν για την συμφωνία για την ίδρυση Νοσοκομείου. Δείτε ΕΔΩ το σχετικό απόσπασμα από τη συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής (3.2.2022). Αντί να ζητήσουν «συγγνώμη» για όσα ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ, αντί να ζητήσουν «συγγνώμη» για τις αθλιότητες της δημιουργίας της εταιρείας «Μάτι Ξανά» η οποία δεν λειτούργησε ποτέ, αντί να βάλουν το κεφάλι κάτω και να δουλέψουν, αντί να συναντηθούν με τους κατοίκους και τους πυρόπληκτους, τους οποίους δεν έχει πάει ένας Υπουργός της επιτελικής κυβέρνησης Μητσοτάκη να δει, βγάζουν δελτία Τύπου περί δήθεν «fake news» του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, γιατί μόνο αυτό ξέρουν να κάνουν…

Υπήρχε συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία, για τα 10 εκατομμύρια δωρεάς προκειμένου να γίνει Γενικό Νοσοκομείο Ανατολικής Αττικής;

Προφανώς υπήρχε και αποδεικνύεται:

α) από τις δημόσιες Ευχαριστίες του Αλέξη Τσίπρα στον Πρόεδρο της Κύπρου κ. Αναστασιάδη, σε επίσημη συνάντηση,

β) από τα δελτία τύπου της Βουλής των Ελλήνων και του πρεσβευτή της Κύπρου,

γ) από τα δελτία τύπου της Βουλής των Ελλήνων και του πρεσβευτή του Κατάρ,

δ) από τα δεκάδες δημοσιεύματα σε Ελλάδα και Κύπρο για την συμφωνία,

ε) από τις καταθέσεις φορέων της Κύπρου για να δημιουργηθεί το νοσοκομείο στην πυρόπληκτη περιοχή,

στ) από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού στην Κύπρο, όπου ευχαρίστησε επίσης τον Πρόεδρο της Κύπρου κ. Αναστασιάδη για το Νοσοκομείο Ανατολικής Αττικής,

ζ) από την τεχνική έκθεση των υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας.

Μια αναζήτηση στο διαδίκτυο αρκεί για να πιστοποιηθούν τα παραπάνω. Για να μην κουράζεται η ΝΔ και για να μην κινητοποιηθεί το… αποτελεσματικότατο επιτελικό χάος που έχει δημιουργήσει, δίνουμε και την Τεχνική Έκθεση, με την εκτίμηση προϋπολογισμού, της τεχνικής υπηρεσίας του Υπουργείου Υγείας (επισυναπτόμενο 1), τα δελτία Τύπου της Βουλής των Ελλήνων για τις συναντήσεις με τον Κύπριο Πρέσβη (επισυναπτόμενο 2) και τον Πρεσβευτή του Κατάρ (επισυναπτόμενο 3), τα οποία καταθέσαμε στη Βουλή και τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των σχετικών δημοσιευμάτων (επισυναπτόμενο 4).

Η πραγματικότητα είναι ότι όσα έγιναν στον ένα χρόνο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ από την καταστροφή στο Μάτι, δεν συγκρίνονται με το μηδενικό έργο της απούσας κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θέλει να υπάρχει δημόσιο Νοσοκομείο στην Ανατολική Αττική και γι’ αυτό άλλαξαν την συμφωνία, με απαράδεκτες, κωμικοτραγικές λύσεις, για την αξιοποίηση των χρημάτων για τους πυρόπληκτους και για την περιοχή. Η διαπίστωση αυτή αποδεικνύεται από την ανακοίνωση της ΝΔ στο 1ο Νεοδημοκρατικής σύνταξης fake news που καταλήγει: «ούτε και από την έρευνα που έγινε για να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο η δωρεά εντοπίστηκε κάποια ειδική ανάγκη για νοσοκομείο στην περιοχή». Συμπληρώνουμε: Ενώ την ανάγκη για θερινά αναψυκτήρια – μπαράκια την ανέδειξε η… έρευνα του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη.

Τι προσπαθούν να καλύψουν;

Τα στελέχη του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη προσπαθούν, γιατί μόνο αυτό ξέρουν να κάνουν, να καλύψουν τις ανεπάρκειες και την αδράνεια τους. Να καλύψουν την μη υλοποίηση της υπόσχεσης του ίδιου του κ. Μητσοτάκη και του τότε αρμόδιου Υπουργού του κ. Χατζηδάκη, ότι σε έναν χρόνο θα υπάρχει πολεοδομική ολοκλήρωση. Υποσχόταν στις 23 Αυγούστου 2019 ο κ. Μητσοτάκης το σχέδιο νέας χωρικής ανάπτυξης, για ένα Μάτι που θα είναι πρότυπος οικισμός σε ένα χρόνο και την ίδρυση του οργανισμού «Μάτι ξανά» με τη συμμετοχή των Δήμων, της Περιφέρειας και των κατοίκων της περιοχής. Δείτε ΕΔΩ τις σχετικές δηλώσεις Μητσοτάκη.

Προσπαθούν να καλύψουν ότι δεν μπορούν, ακόμη και σήμερα, 2,5 χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ, να απαντήσουν σε εκατοντάδες πυρόπληκτους για το αν μπορούν να εκδώσουν οικοδομική άδεια για την αποκατάσταση των σπιτιών τους.

Την τραγική αυτή διαπίστωση, την οποία αναδείξαμε, αναγκάστηκε να παραδεχτεί ο Υφυπουργός κ. Ταγαράς, στις συνεδριάσεις τόσο της Επιτροπής όσο και της Ολομέλειας της Βουλής.

Στην ανακοίνωση της ΝΔ στο 3ο και 4ο νεοδημοκρατικής σύνταξης fake news, μπερδεύουν σκόπιμα το Μάτι, με τα Σκουφέικα, υποκρύπτοντας ότι οι δεσμεύσεις και οι εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη δεν ήταν για τις διαφορετικές φάσεις του σχεδίου νέας χωρικής ανάπτυξης σε ένα χρόνο, (Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, Ρυμοτομικό σχέδιο και πράξη εφαρμογής) αλλά για το σύνολο του ώστε να μπορούν να προχωρήσουν οι πυρόπληκτοι τις αποκαταστάσεις των σπιτιών τους ή να γνωρίζουν ότι δεν μπορούν.

Σήμερα 2,5 χρόνια μετά δεν έχει ολοκληρωθεί από το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη ούτε το πρώτο στάδιο. Γι αυτόν τον αποτελεσματικό σχεδιασμό ακύρωσαν κάθε πρόβλεψη που βοηθούσε όπως την χάραξη της βαθιάς γραμμής ρέματος από τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να προχωρήσουν σε έναν σχεδιασμό έξω από ότι ορίζει η νομοθεσία για τα ρέματα και με την πρωτοφανή πρόβλεψη διακοπής της όδευσης ενός ρέματος με σωληνώσεις. Σε αναντιστοιχία με το 9ο Νεοδημοκρατικής σύνταξης fake news της ανακοίνωσης της ΝΔ, η βαθιά γραμμή ρέματος, οι μελέτες και όλα τα στοιχεία δεν παραδίδονται από τον έναν Υπουργό στον άλλο σε κούτες. Υπάρχουν όλα στις υπηρεσίες και είναι θεσμοθετημένα σε νόμους, που ακύρωσε η ΝΔ.

Όλοι ξέρουν, ότι παρά τις 23.888 νεκρούς από τον κορονοϊό και παρά την μελέτη Τσιόρδα, που αποκάλυψε ότι οι θάνατοι εκτός ΜΕΘ, είναι πολύ περισσότεροι από όσους νοσηλεύονται εντός, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θέλει να προχωρήσει στην ίδρυση νέων δομών δημόσιας υγείας.

Το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ προέβλεπε τη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτών στην Υγεία (δείτε στο επισυναπτόμενο 5 σχετικά δημοσιεύματα και ανακοινώσεις) και, παρά τη φονική πανδημία, η θέση της αυτή δεν έχει αλλάξει…

Ακύρωσαν, όπως έκαναν και σε όσα μεγάλα έργα είχαν προγραμματιστεί επί ΣΥΡΙΖΑ, την ίδρυση του Γενικού Νοσοκομείου Ανατολικής Αττικής και το αντικατέστησαν με ένα άλλο έργο, που δεν θα θύμιζε σε τίποτα την κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα, βάζοντας στην άκρη τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Όλοι ξέρουν ότι ο φορέας «Μάτι Ξανά» δεν έκανε τίποτα. Παρόλα αυτά ο εισηγητής της ΝΔ, έκανε έναν απολογισμό που περιελάμβανε ότι είχε κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και είπε ότι τα έκανε το «Μάτι Ξανά».

Δείτε ΕΔΩ το σχετικό απόσπασμα από τη συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής (3.2.2022). Η μετέπειτα παρουσίαση του Προέδρου της Βουλής ανέδειξε την αλήθεια αφού δεν ανέφερε την εκταμίευση ενός ευρώ στον οργανισμό «Μάτι Ξανά», ο οποίος δεν έκανε απολύτως τίποτα.

Ποια προπαγανδιστική λύση επέλεξαν; Τι θα πουν στις εκλογές;

Αφού δεν θέλουν δημόσιο νοσοκομείο, επέλεξαν την δημιουργία ενός «πρότυπου χώρου δασικής αναψυχής», έστω και σε άλλο χώρο από το Μάτι. Έτσι αρχικά ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με την Εκκλησία για άλλο χώρο, χωρίς κανένα συνολικό σχέδιο για την περιοχή. Το εξήγγειλε όπως και πολλά άλλα, ο κ. Μητσοτάκης πριν ένα χρόνο περίπου, επειδή κάτι έπρεπε να πει. Η πλέον «εγνωσμένη αποτελεσματικότητα» τους όμως δεν μπόρεσε να καταλήξει σε συμφωνία και οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις και γι’ αυτό…

Οπότε βρήκαν το δασικό οικόπεδο των κατασκηνώσεων του «Οίκου του Ναύτου», που έχει περιέλθει στον ΕΦΚΑ.

Το οικόπεδο που κλείνει τον παραλιακό δρόμο του Ματιού προς τον Αγ. Ανδρέα και που αν ήταν ανοιχτό δεν θα είχαν εγκλωβιστεί τόσα αυτοκίνητα μέσα στο Μάτι.

Πέρασαν ειδική διάταξη που προβλέπει, σε αντίθεση με την δασική νομοθεσία, να μπορούν να τοποθετηθούν κατασκευές, να λειτουργούν μετά την Δύση του Ήλιου και να είναι σε περιφραγμένο χώρο!!! (επισυναπτόμενο 6 η σχετική ΚΥΑ 1829 / ΦΕΚ 138 – 20 Ιανουαρίου 2022).

Στην απόφαση πουθενά δεν αναφέρονται σε ειδικούς όρους λειτουργίας απλά γιατί δεν υπάρχουν οι ειδικοί όροι για αναψυκτήρια-μπαράκια σε δασικές εκτάσεις, που μπορούν να λειτουργούν και το βράδυ σε αντίθεση με όσα αναφέρει το 12ο Νεοδημοκρατικής σύνταξης fake news της ανακοίνωσης της ΝΔ.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής, φαίνεται η κωμικοτραγική σκηνή, ο Εισηγητής της ΝΔ να μην γνωρίζει, αν ο δήθεν «πρότυπος χώρος δασικής αναψυχής» θα γίνει στην Ραφήνα ή στον Μαραθώνα!

Δείτε ΕΔΩ το σχετικό απόσπασμα από τη συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής (3.2.2022)

Χαρακτηριστικά, σε ερώτηση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Σπίρτζη, για το «που θα είναι το πάρκο πρότυπο;» η απάντηση του εισηγητή της ΝΔ ήταν : «Θα σας το πει ο Υπουργός»!

Δείτε ΕΔΩ το σχετικό απόσπασμα από τη συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής (3.2.2022)

Για, δε, τους πυρόπληκτους, ζήτησαν από το Δήμο Ραφήνας ένα άλλο οικόπεδο, εκτός σχεδίου (!!!), σε άσχετη θέση για να πουν ότι θα χτίσουν κατοικίες για τους πυρόπληκτους, χωρίς να ξέρουν για ποιους, μετά από 2,5 χρόνια.

Ο Δήμος Ραφήνας ανταποκρινόμενος τους παραχώρησε ένα οικόπεδο, με την υπόσχεση ότι θα λάβει χρηματοδότηση για ένα άλλο δασικό χώρο, προκειμένου να γίνει ένας δεύτερος χώρος δασικής αναψυχής. (επισυναπτόμενο 7 η σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου.

Το οικόπεδο του Δήμου Ραφήνας όμως είναι εκτός Σχεδίου Πόλεως και δεν έφτανε η έκταση του. Ανακαλύφθηκε τότε ένα πρόσθετο κόλπο (!!!): Ότι θα προστεθεί έκταση, που θα βρεθεί από την εισφορά σε γη, όταν ενταχθεί η ευρύτερη περιοχή στο Σχέδιο πόλεως. (Προς διευκρίνιση, δεν μιλάμε για το Μάτι, αλλά για τελείως άσχετη περιοχή στην Ραφήνα, με την ονομασία Σκουφέικα).

Προβλέπεται η ανοικοδόμηση κοινωνικής κατοικίας, 7 συγκροτημάτων των 14 κατοικιών, 80 μ2, η κάθε μία, με πυλωτή, ύψους 11.5 μέτρων. Δηλαδή συνολικά 98 κατοικιών 80 μ2.

Ποιοι πυρόπληκτοι θα επιλεγούν και με ποιους όρους είναι άγνωστο.

Πόσοι δικαιούνται είναι άγνωστο.

Αν οι κατοικίες που έχουν καταστραφεί είναι μεγαλύτερες, αν έχουν μεγαλύτερο ή μικρότερο αριθμό μελών ανά οικογένεια για τα 80 μ2 κάθε κατοικίας είναι άγνωστο επίσης.

Αν και πότε θα γίνουν, αφού η ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού δεν έχει γίνει και όπως όλοι γνωρίζουν οι διαδικασίες αλλά και πιθανές προσφυγές διαρκούν πολλά χρόνια, είναι επίσης άγνωστο.

Μάτι ξανά και Ειδικός Λογαριασμός

2,5 χρόνια μετά επιβεβαιώθηκε η μεγάλη αποτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη με την ίδρυση της εταιρείας «Μάτι Ξανά», με έναν από τους πρώτους νόμους της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Οι πόροι της εταιρείας εκτός των άλλων που προβλέπονταν, ήταν τα χρήματα του ειδικού λογαριασμού. Δυστυχώς οι προβλέψεις μας, που τότε είχαμε ενημερώσει και τους κατοίκους, και τις δημοτικές αρχές και την κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο επιβεβαιώθηκαν. Η εταιρεία «Μάτι ξανά» προσέφερε μόνο καθυστερήσεις και άσκοπες συζητήσεις.

Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο της Βουλής, που ευαισθητοποιήθηκε κατά την διάρκεια της συζήτησης και ενημέρωσε το Κοινοβούλιο για το υπόλοιπο του Ειδικού Λογαριασμού και για τα έξοδα του, μιας και 2,5 χρόνια κανένας δεν φρόντισε να ενημερώσει κανέναν απολύτως. (απάντηση στα 2ο Νεοδημοκρατικής σύνταξης fake news ανακοίνωσης της ΝΔ).

Με τις εξηγήσεις που έδωσε ο Πρόεδρος της Βουλής ακυρώθηκαν όλα τα επιχειρήματα του εισηγητή και των βουλευτών της ΝΔ για όσα έλεγαν ότι έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενώ είχε γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση όπως η συλλογή αμιάντου (που δεν έχει γίνει σε καμία περιοχή στις μετέπειτα καταστροφές), οι κατεδαφίσεις, η κοπή καμένων δέντρων εντός του αστικού ιστού, η αποκομιδή επικίνδυνων συσκευών, κλπ.

Αποκαλύφθηκαν πρόσθετα ότι οι προφανείς υποχρεώσεις του κράτους για τον πολεοδομικό σχεδιασμό δόθηκαν από τον «Ειδικό Λογαριασμό των Πυρόπληκτων».

2,5 χρόνια δυστυχώς κανένας Υπουργός της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει πατήσει το πόδι του να μιλήσει με τους πολίτες και τους συλλόγους των πυρόπληκτων.

Η ΝΔ θεωρεί ότι η συζήτηση πρέπει να περιορίζεται μόνο με τις δημοτικές αρχές.

Το να μπορεί να βγάλει όμως άδεια ένας πυρόπληκτος, το αν αποδέχεται αν θέλει να πάρει ένα σπίτι κοινωνικής κατοικίας, το να ενημερωθεί για το αν και πότε θα υπάρχει σχέδιο πόλεως και αν θα μπορεί ή δεν θα μπορεί να οικοδομήσει στην περιουσία του, είναι θέμα που δεν αφορά μόνο τις δημοτικές αρχές και τα στελέχη της ΝΔ, αλλά τους ίδιους τους πυρόπληκτους.

Αυτός είναι και ο λόγος που δεν δέχτηκε η ΝΔ, όπως προτείναμε, να κληθούν στην Επιτροπή της Βουλής οι φορείς της περιοχής, τόσο οι Δήμαρχοι Ραφήνας και Μαραθώνα όσο και οι εκπρόσωποι των συλλόγων πυρόπληκτων συμπολιτών μας. Δεν έχουν κάνει τίποτα γι αυτούς και γι’ αυτό δεν τους έχουν συναντήσει ούτε ήθελαν να έρθουν στη Βουλή (απάντηση στο 8ο Νεοδημοκρατικής σύνταξης fake news της ανακοίνωσης της ΝΔ).

Η συνεχής παρουσία Υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ στο Μάτι, οι ανοιχτές συνελεύσεις με τους κατοίκους για ενημέρωση και συζήτηση, η άμεση επαφή Υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ για να επιλυθούν τα προβλήματα των κατοίκων, οι συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τους εκπροσώπους των συλλόγων των πυρόπληκτων και με κατοίκους σε ανοιχτές επισκέψεις του στην περιοχή δείχνουν την διαφορετική αντίληψη διακυβέρνησης και σχέσεων με την κοινωνία, σε σχέση με τους απροσέγγιστους Υπουργούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Είναι μια από τις μεγάλες διαφορές που έχουμε με την ΝΔ, στην σχέση μας με την κοινωνία, τους πολίτες και τους πυρόπληκτους…

Δυστυχώς δεν είναι μόνο το Μάτι. Η ίδια αδιαφορία δείχνεται σε όλες τις πυρόπληκτες περιοχές και τους πυρόπληκτους της χώρας, από τους Υπουργούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Για να γίνει η σύγκριση όλων όσων κάναμε στο Μάτι και στις υπόλοιπες φυσικές καταστροφές δίνουμε απολογισμό όσων έγιναν από το Υπουργείο Υποδομών (επισυναπτόμενο 8 ο σχετικός απολογισμός), για να συγκριθούν με όσα δεν έγιναν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη στις αντίστοιχες φυσικές καταστροφές και τις φετινές πυρκαγιές.

Ενδεικτικά κανένα Υπουργείο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, δεν υλοποίησε και δεν προέβλεψε να γίνει: η συλλογή αμιάντου, οι κατεδαφίσεις, τοπικές δομές εξυπηρέτησης των πυρόπληκτων, δεν έγιναν υλοτομήσεις από κεντρικό φορέα, δεν έγιναν καθαρισμοί ρεμάτων, δεν βελτίωσε σε ένα θέμα το θεσμικό πλαίσιο και πολλά άλλα.

Για την οικονομική στήριξη των πληγέντων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν δόθηκαν οι έκτακτες χρηματοδοτήσεις των 5000 και των 8000 ευρώ, δεν δόθηκε αποζημίωση για τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές, δεν καλύφθηκε το 100% του προϋπολογισμού ανέγερσης κτιρίων, δεν έγιναν έλεγχοι των πραγματικών δικαιούχων, δεν αποζημιώθηκαν οι καταστροφές στους περιβάλλοντες χώρους, δεν έγιναν προγραμματικές για τις υποδομές των Δήμων που επλήγησαν. Μόνο λόγια και προπαγάνδα, πάνω στα αποκαΐδια και στον πόνο των συμπολιτών μας.

Αδιαφάνεια as usual …

Δεν θέλουμε να ακυρώσουμε την προσπάθεια κανενός ανθρώπου ή φορέα και καμίας κυβέρνησης, αν πρόκειται για οποιαδήποτε ενέργεια, έργο ή δραστηριότητα αφορά την κοινωνία και ιδιαίτερα τους συμπολίτες μας που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, ακόμη και αν έχουμε άλλη πρόταση ή άλλη ιεράρχηση. Πολύ δε περισσότερο για τους πυρόπληκτους στο Μάτι, τον Βουτζά, την Αμπελούπολη, τον Προβάλινθο, που έχασαν εκτός από τις κατοικίες συγγενείς, φίλους και ανθρώπους της περιοχής τους.

Θέτουμε λοιπόν δημόσια τις παρακάτω ερωτήσεις και αναμένουμε σαφείς δημόσιες απαντήσεις, για κάθε ερώτημα. Σημειώνουμε ότι δεν πήραμε καμία απάντηση στη Βουλή σε αυτές τις ερωτήσεις και προβλέπουμε ότι ούτε πρόκειται να πάρουμε…

1. Γιατί άλλαξε η συμφωνία του Έλληνα ΠΘ Αλέξη Τσίπρα, με τον Κύπριο Πρόεδρο Αναστασιάδη, για την ίδρυση του Γενικού Νοσοκομείου Ανατολικής Αττικής;

2. Γιατί στην τροπολογία για τον «Πρότυπο χώρο Δασικής Αναψυχής» κατ’εξαίρεση προβλέπεται η λειτουργία αναψυκτηρίου (!!!), μετά τη δύση του ηλίου και γιατί δεν καθορίζεται μέχρι ποια ώρα; Ποιοι είναι οι όροι που θα λειτουργεί με ασφάλεια το αναψυκτήριο – μπαράκι στον «πρότυπο χώρο» δασικής αναψυχής;

3. Γιατί δεν προβλέπεται η διάνοιξη της συνέχισης του παραλιακού δρόμου;

4. Γιατί θα είναι περιφραγμένος ο πρότυπος χώρος δασικής αναψυχής;

5. Ποιοι είναι οι πυρόπληκτοι που δεν μπορούν να χτίσουν, σε ποιους θα δοθούν οι κατοικίες που ΘΑ γίνουν στη Ραφήνα, με ποια κριτήρια και πότε;

6. Γιατί δεν έχει εκδοθεί η ΥΑ που θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ ώστε να μπορούν να αποζημιωθούν οι πυρόπληκτοι που δεν μπορούν να οικοδομήσουν και να αγοράσουν ή να οικοδομήσουν αλλού την κατεστραμμένη κατοικία τους;

7. Πότε θα ολοκληρωθεί η δέσμευση του κ. Μητσοτάκη για το Μάτι πρότυπο οικισμό, γιατί πέρασαν 2,5 χρόνια και όχι ένα όπως έλεγε ο ίδιος;

8. Στο κείμενο που ήρθε στη Βουλή δεν αναφέρεται ούτε το οικόπεδο της Ραφήνας, ούτε το οικόπεδο του ΕΦΚΑ (πρώην Οίκου του Ναύτη). Αναφέρεται όμως ότι:

9. Ποιοι είναι οι μελετητές; Ποιος τους ανάθεσε τη μελέτη και πότε, όταν η απόφαση για το οικόπεδο της Ραφήνας, πάρθηκε από το δημοτικό συμβούλιο στις 28 Ιανουαρίου 2022, η τροπολογία για τον χώρο πρότυπο δασικής αναψυχής ψηφίστηκε στις 20 Ιανουαρίου 2022 και η συμφωνία με την Κυπριακή δημοκρατία, μόλις χτες 5 Φεβρουαρίου 2022 και δεν έχει δημοσιευτεί ούτε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης;

Η προσπάθεια της ΝΔ, να μας πει ότι υπάρχει δήθεν δασολόγος, που προσφέρει δωρεάν τις μελέτες του, προφανώς δεν ευσταθεί. Οι μελέτες που απαιτούνται για τα κτίρια των 7 συγκροτημάτων, των 14 κατοικιών το καθένα, που προϋπολογίζουν τα δύο έργα στα 12 εκατομμύρια ευρώ, δεν θέλουν δασολόγο.

Πρόσθετα, στην συζήτηση της Επιτροπής (3.2.2022) ο εισηγητής της ΝΔ κ. Οικονόμου λέει ότι ο Δήμος Ραφήνας του έδειξε σχέδια για τις κατοικίες που θα έμενε και ο ίδιος. Δείτε ΕΔΩ το σχετικό απόσπασμα. Ποια σχέδια υπάρχουν τελικά; Από ποιόν έγιναν, ποιος τα ανέθεσε, πότε και γιατί;

Τέλος, στο κείμενο της Βουλής προβλέπεται ότι στο ποσό δεν περιλαμβάνεται το κόστος των οικοδομικών αδειών. Αναρωτιόμαστε οι μελέτες και τα σχέδια που είδε ο κ. Οικονόμου θα πληρωθούν δύο φορές;

10. Ποιοι παρέλαβαν τις μελέτες που έκανε το ΤΕΕ, ως τεχνικές μελέτες και ήλεγξαν την αρτιότητα τους; Ποιοι τις ήλεγξαν από το Υπουργείο Χωροταξίας και Περιβάλλοντος και που βρίσκεται το πρακτικό ελέγχου και παραλαβής, ώστε να έχει προωθηθεί στο ΣτΕ για έκδοση ΠΔ;

11. Μπορεί το Τ.Ε.Ε. να αναθέτει μελέτες 6.200.000 ευρώ και 550.000 ευρώ αντίστοιχα, χωρίς να τηρεί την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία; Είναι αναθέτουσα αρχή και με ποια διαδικασία ανέθεσε; Έχει γίνει έλεγχος νομιμότητας, για την ανάθεση μελετών στο Τ.Ε.Ε.;

12.. Στις περιοχές Προβάλυνθος, Αμπελάκια τελικά θα γίνει νομοθετική προσπάθεια επίλυσης όπως ψιθυρίζουν στους κατοίκους 2,5 χρόνια τα στελέχη και οι βουλευτές της ΝΔ ή όπως λέει η ανακοίνωση της ΝΔ είναι δασικά και δεν μπορούν να χτιστούν;

13. Με την Απόφαση οριοθέτησης του 2018, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων δεσμεύτηκαν 126.351.680 ευρώ για τη χορήγηση Δωρεάν Κρατικής Αρωγής, 6.250.000 ευρώ για τους τόκους δανείων. Γιατί προσθέτουν για κατοικίες τη δωρεά της Κυπριακής Δημοκρατίας, όταν από τα 126.351.680 ευρώ δεν έχει δοθεί ούτε 25%;

Αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη, θέλει πραγματικά να κάνει κάτι καλό για το Μάτι, για τις πυρόπληκτες περιοχές, για τον ελληνικό λαό, να παραιτηθεί και να αφήσει τη χώρα να προχωρήσει με προοδευτική κυβέρνηση».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024