Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το μήνυμα της ανανέωσης Μαρτίνς και το «δώρο» του Ολυμπιακού στον ανταγωνισμό

Το μήνυμα της ανανέωσης Μαρτίνς και το «δώρο» του Ολυμπιακού στον ανταγωνισμό

Με τον Μαρτίνς οι Ερυθρόλευκοι δεν κράτησαν απλώς έναν πετυχημένο προπονητή τους. Μόλις έκαναν και μια κίνηση-κλειδί για την επόμενη σελίδα τους

Τον Απρίλιο του 2018, όταν ο Πέδρο Μαρτίνς αποχαιρετούσε την οικογένειά του και έμπαινε στο αεροπλάνο για να συναντήσει το πεπρωμένο του, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τη συνέχεια. Πέρασαν πολλοί και καλοί προπονητές από το μεγάλο λιμάνι. Έγιναν και άλλοι σημείο αναφοράς σε project που έφεραν την υπογραφή τους. Ο Πορτογάλος όμως έμελλε να σπάσει (ήδη) όλα τα σύγχρονα ρεκόρ παραμονής στον πάγκο του Ολυμπιακού. Και το κυριότερο; Από το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης έχει την ευκαιρία για κάτι –σχεδόν- αδιανόητο για τα ελληνικά δεδομένα. Να συμπληρώσει μια ολόκληρη εξαετία στο τιμόνι του πρωταθλητή. Ως το καλοκαίρι του 2024, λέει το νέο συμβόλαιό του. Το τρίτο στη σειρά.

Ήρθε με τις καλύτερες συστάσεις –από προσωπικότητες του πορτογαλικού ποδοσφαίρου όπως ο Φερνάντο Σάντος- αλλά δίχως το «παρελθόν» που θα μπορούσε να εγγυηθεί για εκείνον. Εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο ακριβοπληρωμένους όλων των εποχών και αυτό φυσικά το οφείλει –πρωτίστως- στη δουλειά του. Δύο πρωταθλήματα στη σειρά (2020,2021), νταμπλ (2020), σπουδαίες πορείες στην Ευρώπη με αποκορύφωμα προκρίσεις επί κορυφαίων κλαμπ σαν τη Μίλαν, την Άρσεναλ, τη Μαρσέιγ, την Αιντχόφεν, τη Μπέρνλι κλπ. Αυτό που κάνει τον Πέδρο Μαρτίνς όμως αληθινά ξεχωριστό είναι η ικανότητά του να μένει συντονισμένος στην ιδέα που σκαρώθηκε τέσσερα χρόνια πριν. Το «όραμα» για μια νέα ομάδα που θα ξεκινούσε από την αρχή και θα άφηνε το σημάδι της στην πλούσια ιστορία του Ολυμπιακού.

Μέλος της οικογένειας

«Ο Πέδρο δεν είναι μόνο ο προπονητής, είναι πλέον ένας πολύ καλός φίλος, ένα μέλος της οικογένειάς μας. Πάνω από όλα ένας πολύ καλός άνθρωπος, που μπορείς να τον εμπιστευτείς, να συζητάς για ποδόσφαιρο και να βασιστείς πάνω του για τη μεγαλύτερη ομάδα της χώρας» εξήγησε ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Ο άνθρωπος που όχι μόνο πίστεψε τον 51χρονο Πορτογάλο περισσότερο από όλους, αλλά και ο πρώτος που κατάλαβε τη νέα πραγματικότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Εκείνη που επιβάλλει έναν διαφορετικό τρόπο σχεδιασμού αλλά και υλοποίησης στο πλάνο των ομάδων. Το παράδειγμα που έρχεται είναι μάλλον και το πλέον χαρακτηριστικό. Αν ο Ολυμπιακός κερδίσει φέτος το πρωτάθλημα –που είναι και το πιθανότερο με βάση την ως τώρα διαδρομή- θα συμμετάσχει στα προκριματικά του Champions League από τον πρώτο γύρο. Θα δώσει δηλαδή το πρώτο του ματς στις 5 Ιουλίου. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει έναν μήνα πριν να είναι έτοιμος να μπει σε τροχιά προετοιμασίας.

Το επόμενο

Οι Ερυθρόλευκοι, αλλά και οι υπόλοιπες ελληνικές ομάδες που επίσης Ιούλη θα μπουν στη μάχη της Ευρώπης, για να τα καταφέρουν στην Ευρώπη υπό αυτές τις συνθήκες θα πρέπει ουσιαστικά να είναι έτοιμοι γι’ αυτό πριν τελειώσει η φετινή σεζόν. Θα πρέπει να κάνουν ένα μεγάλο κομμάτι της «δουλειάς» όσο θα διεκδικούν τους τρέχοντες στόχους. Όσο γράφουν αυτό το «κεφάλαιο» θα πρέπει να προετοιμάζουν το επόμενο. Παράλληλα θα πρέπει όταν θα έρθει η ώρα να θωρακίσουν την προσπάθειά τους με εμπειρία. Με πρόσωπα που αποδεδειγμένα ξέρουν να κάνουν καλά αυτή τη δουλειά. Η ασφαλέστερη μέθοδος λοιπόν προφανώς και απαιτεί την διατήρηση της αλυσίδας. Ποδόσφαιρο πάνω από το… ποδόσφαιρο.

Το παιχνίδι άλλαξε

Η περίπτωση Μαρτίνς είναι η πιο χαρακτηριστική. Η έντονη παρουσία του Ολυμπιακού στον μεταγραφικό Γενάρη μια ακόμη απόδειξη. Το παιχνίδι πλέον είναι διαφορετικό. Μακάρι κάποτε να επιστρέψουμε στις συνθήκες του 2015, που ο πρωταθλητής Ελλάδας είχε μια εξασφαλισμένη θέση στους ομίλους του Champions League. Με δεδομένο όμως ότι δεν πρόκειται για το πιθανότερο, και τέλος πάντων για να συμβεί θα χρειαστούν νωρίτερα «καλοκαιρινές υπερβάσεις» από όλους. Οι Ερυθρόλευκοι έδειξαν για πολλοστή φορά το… φεγγάρι (και) στον εγχώριο ανταγωνισμό. Ας ελπίσουμε ότι δεν έμειναν να κοιτούν το δάχτυλο…

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024