Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τζόνσον: Θα ζητήσω από τον Πούτιν να αποφευχθεί «αιματοχυσία» στην Ουκρανία

Τζόνσον: Θα ζητήσω από τον Πούτιν να αποφευχθεί «αιματοχυσία» στην Ουκρανία

Ο Μπόρις Τζόνσον θα παροτρύνει τον Βλαντίμιρ Πούτιν να αποφευχθεί «αιματοχυσία» στην Ουκρανία, τη στιγμή κατά την οποία στη Βρετανία εκδηλώνονται αντιδράσεις για την ανεμπόδιστη κίνηση ρωσικών κεφαλαίων εντός της επικράτειάς της.

Ο Μπόρις Τζόνσον επιθυμεί να αποφευχθεί «αιματοχυσία» στην Ουκρανία και αναμένεται να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν (φωτογραφία, επάνω, Sputnik/Aleksey Nikolskyi/Kremlin via REUTERS, από παλαιότερη συνάντηση Τζόνσον – Πούτιν) για να τον παροτρύνει εκ νέου να «υποχωρήσει και να εμπλακεί διπλωματικά», δήλωσε χθες Παρασκευή το βράδυ εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

«Να ενισχύσει την αποτροπή»

«Ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να επιταχύνει τις διπλωματικές προσπάθειες και να ενισχύσει την αποτροπή ώστε να αποφευχθεί αιματοχυσία στην Ευρώπη», ανέφερε η εκπρόσωπος σε ανακοίνωσή της.

«Ο Τζόνσον θα διατυπώσει εκ νέου την ανάγκη η Ρωσία να υποχωρήσει και να εμπλακεί διπλωματικά όταν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Πούτιν την επικείμενη εβδομάδα», συμπλήρωσε.

Εκτός της τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο ηγετών, ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης αναμένεται να ταξιδέψει στην περιοχή μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η Ρωσία έχει αναπτύξει δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στα σύνορα της Ουκρανίας, αυξάνοντας τους φόβους για εισβολή στη γείτονά της.

Ενώ η ρωσική κυβέρνηση αρνείται οποιαδήποτε τέτοια σχέδια, επιμένει να λάβει γραπτές εγγυήσεις για την ασφάλεια της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της υπόσχεσης ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Κλείνει τα μάτια στα ρωσικά κεφάλαια

Το βρετανικό ΥΠΕΞ αναμένεται τη Δευτέρα να κοινοποιήσει στη Βουλή των Κοινοτήτων αυστηροποίηση του καθεστώτος κυρώσεων που θα επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο – το οποίο κατηγορείται ότι κλείνει τα μάτια στην εισροή ρωσικών κεφαλαίων στην επικράτειά του – να στοχεύσει στρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα της Μόσχας.

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε χθες Παρασκευή στην ημερήσια οικονομική εφημερίδα, CityAm, ο βουλευτής της συντηρητικής κυβέρνησης των Τόρις, Τομ Τούγκεντατ και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, τόνισε ότι η ρωσική απειλή δεν προέρχεται μόνο από «άρματα μάχης», αλλά και από «ρευστό».

«Ενώ η Μόσχα κάνει επίδειξη δύναμης στην Ουκρανία, ρωσικά χρήματα εξακολουθούν να δηλητηριάζουν την επικράτειά μας», είπε, σημειώνοντας ότι κεφάλαια που κατατίθενται και επενδύονται σε «λογαριασμούς και ακίνητα στο Λονδίνο χρησιμοποιούνται για να υπονομεύσουν την ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου».

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον θάνατο του ρώσου πρώην πράκτορα της KGB και της μετέπειτα Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας, Αλεξάντερ Λιτβινένκο, ο οποίος δηλητηριάστηκε με σπάνιο ραδιενεργό ισότοπο, το πολώνιο 210, το 2006 στο Λονδίνο αφού είχε καταγγείλει τη διαφθορά και τους φερόμενους δεσμούς των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών με το οργανωμένο έγκλημα.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Ποδόσφαιρο στην Ουκρανία - Η αθέατη πλευρά της δεκαετούς κρίσης και του πολέμου

Το αφεντικό της Σαχτάρ Ντόνετσκ είχε να αντιμετωπίσει τις ανταραχές, πριν η Ρωσία εισβάλει και σταματήσει τα πάντα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024