Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Λαβρόφ: Η Ρωσία δεν θέλει πόλεμο με την Ουκρανία

Λαβρόφ: Η Ρωσία δεν θέλει πόλεμο με την Ουκρανία

«Όσο εξαρτάται από τη Ρωσία, δεν θα υπάρξει πόλεμος» δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας δήλωσε σήμερα πως θέλει τη διπλωματία και «όχι τον πόλεμο», μετά την αμερικανική έκκληση προς τη Μόσχα «να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» και να μην εισβάλει στην Ουκρανία.

«Εδώ και πολλές δεκαετίες έχουμε επιλέξει την οδό της διπλωματίας», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από ρωσικά ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά δίκτυα, «πρέπει να δουλέψουμε με όλους, αυτή είναι η αρχή μας».

«Όσο εξαρτάται από τη Ρωσία, δεν θα υπάρξει πόλεμος. Δεν θέλουμε πολέμους. Όμως ούτε θα επιτρέψουμε να αγνοηθούν χονδροειδώς, να καταπατηθούν τα δικαιώματά μας», πρόσθεσε.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών εκτιμά πως η επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας θα επέφερε «ρήξη» ανάμεσα στη Μόσχα και τη Δύση, καθώς οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί έχουν δηλώσει πως ετοιμάζουν ιδιαίτερα επώδυνα μέτρα σε περίπτωση επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας.

Το Κρεμλίνο διαψεύδει πως σχεδιάζει να εισβάλει, όμως θεωρεί πως απειλείται από την επέκταση, εδώ και 20 χρόνια, του ΝΑΤΟ και από τη στήριξη που προσφέρει η Δύση στην Ουκρανία. Εξάρτησε έτσι την αποκλιμάκωση από το τέλος της πολιτικής της διεύρυνσης της Ατλαντικής Συμμαχίας, ιδιαίτερα προς την Ουκρανία, και από την επιστροφή των δυτικών στρατιωτικών αναπτύξεων στα σύνορα του 1997.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ – Η Ουάσινγκτον απειλεί να χρησιμοποιήσει «το όπλο» του Nord Stream 2 στην περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Όμως οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ απέρριψαν επισήμως προχθές, Τετάρτη, αυτά τα αιτήματα της Μόσχας ανοίγοντας και πάλι την πόρτα για διαπραγματεύσεις σχετικά με την αμοιβαία επιβολή ορίων στην ανάπτυξη πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς των δύο αντίπαλων πυρηνικών δυνάμεων στην Ευρώπη, καθώς και στα στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στο αντίπαλο στρατόπεδο.

Η Ρωσία φάνηκε επιφυλακτική και δήλωσε πως ετοιμάζει την αντίδρασή της ενώ οι ΗΠΑ την κάλεσαν «να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Σήμερα ο Λαβρόφ δήλωσε πως βρήκε «σπόρους ορθολογισμού» στη δυτική απάντηση «σε θέματα δευτερεύουσας σημασίας».

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Εμανουέλ Μακρόν πρόκειται εξάλλου να συνομιλήσουν σήμερα το απόγευμα και ο γάλλος πρόεδρος επιθυμεί να προτείνει στο ρώσο ομόλογό του μια «οδό αποκλιμάκωσης».

Η Ουάσινγκτον επιμένει πως μια ρωσική επίθεση είναι επικείμενη, ακόμη και πιθανή το Φεβρουάριο. Η Ουκρανία θεωρεί πως ο κίνδυνος αυτός είναι μικρότερος.

«Δεν διαπιστώνουμε τώρα ενέργειες στρατιωτικού χαρακτήρα που να διαφέρουν απ’ αυτό που είχε υπάρξει την περασμένη άνοιξη», όταν η Ρωσία είχε ήδη συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία, δήλωσε ενώπιον των βουλευτών ο Ολέξιι Ρέζνικοφ, ο ουκρανός υπουργός Άμυνας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, 112.000 ρώσοι στρατιώτες και 18.000 μέλη των δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε ανάπτυξη σε ακτίνα 200 χιλιομέτρων από τα ουκρανικά σύνορα.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024