Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Οι ΗΠΑ απαντούν επίσημα στη Ρωσία για τις αιτιάσεις της

Ουκρανία: Οι ΗΠΑ απαντούν επίσημα στη Ρωσία για τις αιτιάσεις της

Συνεχίζεται το μπρα ντε φερ ΗΠΑ και Ρωσίας σε σχέση με την Ουκρανία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέδωσαν την επίσημη απάντησή τους στις απαιτήσεις της Ρωσίας σχετικά με την κρίση στα σύνορα της Ουκρανίας. Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η πρόταση προσφέρει «μια σοβαρή διπλωματική πορεία προς τα εμπρός, εάν η Ρωσία την επιλέξει».

Αλλά επεσήμανε ακόμα ότι οι ΗΠΑ ενεργούν «με την ίδιο ενδιαφέρον» για την ενίσχυση της άμυνας της Ουκρανίας.

Ο κ. Μπλίνκεν κάλεσε επίσης τους Αμερικανούς πολίτες στην Ουκρανία να «εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο» να εγκαταλείψουν τη χώρα, επαναλαμβάνοντας προηγούμενες οδηγίες.

Οι αιτιάσεις της Ρωσίας

Η Ρωσία είχε εκδώσει γραπτό κατάλογο με τις ανησυχίες της σχετικά με την επέκταση της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ και τα συναφή ζητήματα ασφαλείας. Μεταξύ αυτών ήταν και η απαίτηση προς το ΝΑΤΟ να αποκλείσει το ενδεχόμενο η Ουκρανία και άλλες χώρες να ενταχθούν ποτέ στη συμμαχία.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ρωσία συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία -κάτι που οι δυτικές χώρες θεωρούν ως προετοιμασία για πιθανή εισβολή, με το Κρεμλίνο να το αρνείται.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι η απάντηση των ΗΠΑ κατέστησε σαφείς τις «βασικές αρχές» τους, συμπεριλαμβανομένης της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας και του δικαιώματός της να επιλέξει τη συμμετοχή της σε συμμαχίες όπως το ΝΑΤΟ.

«Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία για τη σοβαρότητα των προθέσεών μας όταν πρόκειται για διπλωματική οδό», ανεφερε και πρόσθεσε ότι « ενεργούμε με το ίδιο ενδιαφέρον και δύναμη για να ενισχύσουμε την άμυνα της Ουκρανίας και να προετοιμάσουμε μια γρήγορη ενιαία απάντηση σε περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα».

«Το θέμα είναι ότι είμαστε προετοιμασμένοι σε κάθε περίπτωση».

Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έστειλαν τρεις αποστολές στρατιωτικής «βοήθειας» αυτή την εβδομάδα – συμπεριλαμβανομένων πυραύλων Javelin και αντιαρματικού οπλισμού, μαζί με εκατοντάδες τόνους πυρομαχικών και εξοπλισμού.

Ο κ. Μπλίνκεν αρνήθηκε επίσης οποιαδήποτε ρήξη ή διάσταση απόψεων μεταξύ των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων συμμάχων τους. Το ΝΑΤΟ, είπε, είχε προετοιμάσει το δικό του σύνολο προτάσεων που «ενισχύει πλήρως τις δικές μας και το αντίστροφο».

Ωστόσο το αμερικανικό έγγραφο δεν θα δημοσιοποιηθεί.

«Η διπλωματία έχει τις καλύτερες πιθανότητες να πετύχει εάν παρέχουμε χώρο για εμπιστευτικές συνομιλίες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι το έγγραφο της συμμαχίας παραδόθηκε επίσης στη Μόσχα και ότι, αν και ο ίδιος είναι πρόθυμος να ακούσει τις ανησυχίες της Ρωσίας, όλα τα έθνη έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν τις δικές τους ρυθμίσεις ασφαλείας.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ωστόσο, δήλωσε νωρίτερα την Τετάρτη ότι ο κ. Στόλτενμπεργκ είχε «χάσει την επαφή με την πραγματικότητα», όταν ρωτήθηκε σχετικά με την ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας.

«Ξέρετε, σταμάτησα να παίρνω οποιαδήποτε άποψη για τις δηλώσεις του εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε ο κ. Λαβρόφ στον Τύπο στο ρωσικό κοινοβούλιο, οι οποίες μεταδόθηκαν ζωντανά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Sports in

Ολυμπιακός: Ο Γκαρντίνι, ο σχεδιασμός για τη νέα σεζόν και τα δεδομένα για Ιντάλγκο

Η ομάδα βόλεϊ Ανδρών του Ολυμπιακού «τρέχει» το σχεδιασμό της νέας αγωνιστική σεζόν. Με τον σπουδαίο Αντρέα Γκαρντίνι να διαδέχεται τον Ντανιέλ Καστελάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024