Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ερχεται νέα επιδότηση τον Φεβρουάριο σε ρεύμα και φυσικό αέριο

Ερχεται νέα επιδότηση τον Φεβρουάριο σε ρεύμα και φυσικό αέριο

Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε τη λήψη νέων μέτρων ενίσχυσης λόγω του ράλι που καταγράφουν οι τιμές της ενέργειας

Το ράλι στις τιμές της ενέργειας φέρνει επέκταση της επιδότησης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου τον Φεβρουάριο. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε προχθές (Σκάι) την επέκταση των μέτρων για την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους, επισημαίνοντας ότι «επειδή υπάρχει αυτή η κρίση, καλύπτουμε ένα κομμάτι της αύξησης του κόστους στο ενεργειακό πεδίο και αυτό θα το κάνουμε και τον Φεβρουάριο και για όσο χρειαστεί». Στο πεδίο της φορολογίας, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Χρήστου Σταϊκούρα, ο σχεδιασμός προβλέπει τα εξής:

  • Νέος ΕΝΦΙΑ: Σε περίπου 15 ημέρες θα ολοκληρωθεί η άσκηση για τον νέο φόρο ακινήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στις τηλεδιασκέψεις που είχε με τους επικεφαλής των θεσμών στο πλαίσιο της 13ης αξιολόγησης παρουσίασε το βασικό σενάριο για τον νέο ΕΝΦΙΑ και οι δυο πλευρές συμφώνησαν η ΑΑΔΕ, πάνω στο συγκεκριμένο μοντέλο, να «τρέξει» μέσα στις επόμενες ημέρες την προσομοίωση εκκαθάρισης του νέου φόρου για κάθε ακίνητο και κάθε φορολογούμενο. Με βάση τον «λογαριασμό» που θα βγάλει η ΑΑΔΕ, το οικονομικό επιτελείο θα έχει εικόνα και συγκεκριμένα θα γνωρίζει ποιοι θα δουν φέτος τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ να είναι ελαφρύτερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και ποιοι θα δουν «φουσκωμένα» ραβασάκια. Τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης του νέου ΕΝΦΙΑ θα περάσουν από τον έλεγχο των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών και στην περίπτωση που δεν υπάρξουν ανατροπές, το νομοσχέδιο θα πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή έως το τέλος Φεβρουαρίου. Οπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, έχουν επέλθει βελτιώσεις στους συντελεστές της κλίμακας του κύριου φόρου στον οποίο έχει ενσωματωθεί ο συμπληρωματικός φόρος. Ειδικά για τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ ανέφερε ότι επιβαρύνει το 5% των ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίοι όμως καταβάλλουν το 15% του συνολικού ΕΝΦΙΑ.
  • Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο πρόσθετων παρεμβάσεων με μεγαλύτερο «κούρεμα» ή ενδεχομένως και διαγραφή για συγκεκριμένους κλάδους στα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής. Οπως είπε ο υπουργός, «θα αξιολογήσουμε το θέμα το επόμενο διάστημα ανάλογα με την πορεία των κρίσεων (πανδημίας και πληθωρισμού)».
  • Φορολογικές δηλώσεις: Η διαδικασία υποβολής τους αναμένεται να ενεργοποιηθεί τον Μάρτιο, ενώ ο φόρος θα αρχίσει να πληρώνεται από τον Ιούλιο σε 8 δόσεις.
  • «Κουρεμένα» ενοίκια: Εως το τέλος του Φεβρουαρίου θα έχουν κλείσει οι εκκρεμότητες που υπάρχουν με τις αποζημιώσεις ιδιοκτητών και υπεκμισθωτών ακινήτων.

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024