Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Τι εκτιμούν ειδικοί για την επόμενη φάση της πανδημίας και τον διάδοχο της Όμικρον

Κοροναϊός: Τι εκτιμούν ειδικοί για την επόμενη φάση της πανδημίας και τον διάδοχο της Όμικρον

Η επόμενη παραλλαγή που θα μας απασχολήσει θα είναι πιο μεταδοτική από την Όμικρον, λέει ο ΠΟΥ. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν θα προκαλεί πιο ήπια ή πιο σοβαρή νόσο.

Η ραγδαία εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον αύξησε τα επίπεδα φυσικής ανοσίας στον κοροναϊό χωρίς να προκαλεί δραματική αύξηση θανάτων, εξέλιξη που σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς δημιουργεί την αισιοδοξία ότι η χειρότερη φάση της πανδημίας έχει περάσει στις χώρες με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Ωστόσο ειδικοί του ΠΟΥ προειδοποιούν ότι η ενθαρρυντική σημερινή κατάσταση δεν είναι λόγος εφησυχασμού, καθώς η εμφάνιση νέων, ακόμα πιο μεταδοτικών παραλλαγών πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Περίοδος ησυχίας

«Αναμένουμε μια περίοδο ησυχίας πριν επιστρέψει η Covid-19 γύρω στα τέλη του έτους, χωρίς όμως να είναι απαραίτητο ότι θα επιστρέψει και η πανδημία» δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη ο Χανς Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη.

Ακόμα και ειδικοί που ζητούσαν αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα σε προηγούμενες φάσεις της πανδημίας δηλώνουν πλέον αισιόδοξοι για την πορεία της, σχολιάζει ο δικτυακός τόπος του Science. «Έχουμε φτάσει σε σημείο καμπής» είπε η Ντέβι Σριντάρ, ειδικός σε θέματα παγκόσμιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και γνωστή επικρίτρια των παλαιότερων πολιτικών της βρετανικής κυβέρνησης.

Οι επιπτώσεις της Όμικρον διαφέρουν σημαντικά από χώρα σε χώρα, ωστόσο η κατάσταση δείχνει ενθαρρυντική στη Νότια Αφρική, τη χώρα όπου ανακαλύφθηκε η νέα παραλλαγή. Σύμφωνα με τον Σάμπιρ Μπάντι του Πανεπιστημίου του Βιτβάτερσραντ στο Γιοχάνεσμπουργκ, η Όμικρον αντιστοιχεί το πολύ στο 5% των θανάτων από Covid-19 στη χώρα, συγκριτικά με περίπου 50% στην περίπτωση της Δέλτα.

Πρόσφατη έρευνα του Μπάντι έδειξε ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού φέρει αντισώματα κατά του SARS-CoV-2, κάτι που θα λειτουργήσει ως φρένο στην εξέλιξη της πανδημίας. «Πιθανότατα θα υπάρξουν επόμενα κύματα, είναι όμως εξαιρετικά απίθανο να οδηγήσουν σε υψηλότερο ρυθμό θανάτων ή νοσηλειών σε σχέση με αυτά που καταγράφηκαν στο κύμα της Όμικρον» δήλωσε στο Science ο ερευνητής.

Παρόλα αυτά, η κατάσταση μπορεί να ανατραπεί στην περίπτωση που εμφανιστούν νέες παραλλαγές του ιού που δεν καλύπτονται από την ανοσία που προσφέρει η Όμικρον ή ο εμβολιασμός.

Η επόμενη παραλλαγή θα είναι πιο μεταδοτική

Κανείς βέβαια δεν γνωρίζει ποια πορεία θα ακολουθήσει η φυσική εξέλιξη του πανδημικού κοροναϊού, πιθανότατα όμως το επόμενο στέλεχος που θα μας απασχολήσει θα είναι πιο μεταδοτικό από την Όμικρον.

«Η επόμενη παραλλαγή ανησυχίας θα είναι καλύτερα προσαρμοσμένη, και με αυτό εννοούμε ότι θα είναι πιο μεταδοτική» δήλωσε η δρ Μαρία βαν Κερκόβε, τεχνική επικεφαλής του ΠΟΥ για την Covid.

Ο λόγος είναι ότι, για να μπορέσει μια νέα παραλλαγή να εξαπλωθεί, «θα πρέπει να ξεπεράσει τις παραλλαγές που ήδη κυκλοφορούν» εξήγησε.

Η ειδικός του ΠΟΥ προειδοποίησε ωστόσο ότι η άποψη που θέλει τον ιό να γίνεται όλο και πιο ήπιος καθώς εξελίσσεται δεν έχει επιστημονική βάση.

Διαβάστε επίσης: «Ενδημικός δεν σημαίνει ακίνδυνος» προειδοποιεί κορυφαίος έλληνας βιολόγος της Οξφόρδης

«Δεν υπάρχει καμία εγγύηση για κάτι τέτοιο. Ελπίζουμε πως θα συμβεί, δεν υπάρχει όμως καμία εγγύηση» είπε.

«Το μεγάλο ερώτημα είναι το εάν οι μελλοντικές παραλλαγές θα είναι περισσότερο ή λιγότερο σοβαρές» τόνισε.

«Δεν θα χρειάζεται να φοράμε μάσκα για πάντα και δεν θα χρειάζεται να εφαρμόζουμε κοινωνική αποστασιοποίηση, για την ώρα όμως πρέπει να συνεχίσουμε να το κάνουμε».

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024