Κοροναϊός: Τι ισχύει για την άδεια των εργαζόμενων γονέων που τα παιδιά τους νοσούν
Μόνο τις πρώτες τρεις ημέρες απουσίας από τη δουλειά των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα, λόγω ασθένειας του παιδιού τους από κορoναϊό, θα αμείβονται με το 50% του μισθού τους.
Με τρεις αλλαγές της τελευταίας στιγμής και προκειμένου να μετριαστούν οι αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης στην τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, προβλέπεται τελικά ότι η 4η ημέρα της άδειας θα αποζημιώνεται στο 100% από τον ΕΦΚΑ και όχι στο 50%.
Έτσι, οι πρώτες τρεις ημέρες θα πληρώνονται στο 50% από τον εργοδότη, η 4η μέρα στο 100% από τον ΕΦΚΑ και η 5η μέρα θα είναι ημέρα άδειας του εργαζόμενου.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ισχύουν τα εξής:
– Πρώτον, διευκρινίζεται ότι οι γονείς εργαζόμενοι, κατά τη διάρκεια της άδειας νόσησης των τέκνων τους από κορoναϊό, λαμβάνουν για τις τρεις πρώτες ημέρες το 50% των αποδοχών τους, το οποίο καταβάλλεται από τον εργοδότη και για την τέταρτη ημέρα λαμβάνουν το 100% των αποδοχών τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.
– Δεύτερον, στην περίπτωση νόσησης των ίδιων των εργαζομένων, δεν προβλέπεται πλέον υποχρέωση του εργοδότη να δηλώνει στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ τους εργαζόμενους που κάνουν χρήση της άδειας, λόγω νόσησης από κορωνοϊό, καθώς πρόκειται για αναρρωτική άδεια.
– Τρίτον, καθορίζεται ότι, μετά την έναρξη ισχύος της ρύθμισης για τις άδειες των εργαζομένων που νοσούν από κορωνοϊό, το άρθρο 15 του ν. 4722 εξακολουθεί να εφαρμόζεται μόνο για όσους εργαζόμενους τίθενται υποχρεωτικά σε απομόνωση, λόγω επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα και για τον αριθμό των ημερών που ορίζουν αυτά.
Για την εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 15 του ν. 4722/2022, ο εργαζόμενος υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση, στην οποία τεκμηριώνει ότι ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και η αναπλήρωση του χρόνου εργασίας αφορά στο σύνολο των ωρών που αντιστοιχούν στις εργάσιμες ημέρες της παραμονής σε απομόνωση.
- Πώς έγινε η τραγωδία στο Άστρος – Πατέρας ενός 9χρονου παιδιού ο λιμενικός που παρασύρθηκε από τα κύματα
- ΠΑΣΟΚ: «Βαριά εκτεθειμένη η κυβέρνηση μετά την απόφαση της Ευρωβουλής για τη Mercosur» λέει ο Τσουκαλάς
- To Siri της Apple μετενσαρκώνεται επιτέλους σε chatbot
- Βίντεο από τις προσπάθειες απεγκλωβισμού της 56χρονης που έχασε τη ζωή της στη Γλυφάδα – Συγκλονιστική μαρτυρία
- Κακοκαιρία: Ταλαιπωρία επιβατών της πτήσης Ζάκυνθος – Αθήνα – Έμειναν 97 λεπτά στον αέρα
- Αντετοκούνμπο: «Πρέπει να γίνω ο μαύρος κύκνος» (vid)
