Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Κινητά τηλέφωνα και καρκίνος - Τι δείχνει νέα μελέτη

Κινητά τηλέφωνα και καρκίνος – Τι δείχνει νέα μελέτη

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, πραγματοποιήθηκε ανάλυση δεδομένων σε δείγμα 899 νέων ηλικίας 10 έως 24 ετών με όγκους στον εγκέφαλο.

Καμία συσχέτιση μεταξύ της χρήσης κινητού τηλεφώνου και του αυξημένου κινδύνου ανάπτυξης καρκινικών όγκων στον εγκέφαλο, σε νέους, δεν βρήκε μία νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης με τη συμμετοχή ειδικών από 14 χώρες και τα αποτελέσματά της δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Environment International».

Οι επιστήμονες μελέτησαν πώς η έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία (EMF) από ασύρματες συσκευές (κινητές και σταθερές) επηρεάζει τους όγκους στον εγκέφαλο σε νέους ανθρώπους. Το αποτέλεσμα ήταν ότι δεν βρέθηκε καμία αιτιώδης σχέση μεταξύ αυτού του τύπου καρκίνου και της χρήσης ηλεκτρομαγνητικών πεδίων ραδιοσυχνοτήτων (RF) και εξαιρετικά χαμηλής συχνότητας (ELF) από συσκευές.

Πώς έγινε η μελέτη

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, πραγματοποιήθηκε ανάλυση δεδομένων σε δείγμα 899 νέων ηλικίας 10 έως 24 ετών με όγκους στον εγκέφαλο. Η συντριπτική πλειονότητα των συμμετεχόντων στη μελέτη ήταν χρήστες ασύρματων τηλεφώνων, ακόμη και στη μικρότερη ηλικιακή ομάδα. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι όγκοι ήταν νευροεπιθηλιακού τύπου και ανήκαν σε γλοιώματα.

Ταυτόχρονα, οι επιστήμονες παραδέχονται ότι μέχρι στιγμής ο αριθμός των ασθενών εξακολουθεί να μην είναι αρκετός για να αξιολογηθούν όλες οι πιθανές επιπτώσεις της χρήσης των κινητών.

Ο αναπληρωτής διευθυντής Έρευνας και Εκπαίδευσης Ερευνητικού Ινστιτούτου Παιδιατρικής Ογκολογίας και Αιματολογίας του Μπλόχιν, σχολιάζοντας τη μελέτη, επέστησε την προσοχή στη συνάφειά της. Όπως εξήγησε ο ειδικός σήμερα πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η χρήση κινητών τηλεφώνων μπορεί να προκαλέσει ανάπτυξη καρκίνου, κάτι που είναι αντιεπιστημονικό.

«Τα κινητά τηλέφωνα δεν προκαλούν κακοήθεις όγκους του εγκεφάλου και των άλλων οργάνων και συστημάτων στα παιδιά. Ουσιαστικά, τέτοιου είδους καρκίνοι δεν εξαρτώνται από περιβαλλοντικούς παράγοντες, διότι είναι οι λεγόμενοι εμβρυϊκοί όγκοι, που έχουν εντελώς διαφορετικές αιτίες ανάπτυξης» τόνισε.

inSports

Ρομάνο: «Περιμένει και άλλη ομάδα από την Premier League για τον Ιωαννίδη ο Παναθηναϊκός»

«Χτύπημα» του Φαμπρίτσο Ρομάνο για τον Ιωαννίδη, καθώς αναφέρει ότι ο Παναθηναϊκός μετά την αρνητική απάντηση στις προτάσεις της Ίπσουιτς περιμένει νέα κρούση από ομάδα της Premier League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024