Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
BBC - Πώς ένας αγωγός φυσικού αερίου μπορεί να «ανεβάσει» τον λογαριασμό τηλεφώνου σας

BBC – Πώς ένας αγωγός φυσικού αερίου μπορεί να «ανεβάσει» τον λογαριασμό τηλεφώνου σας

Οι τιμές της ενέργειας συνεχίζουν να αυξάνονται, ωθώντας τον πληθωρισμό πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της Τράπεζας της Αγγλίας

Οι Βρετανοί θα δουν πιθανότατα αυξημένο τον λογαριασμό του τηλεφώνου τους και, σίγουρα, δεν θα κατηγορήσουν τη Ρωσία για την ανάπτυξη 100.000 στρατιωτών στα σύνορά της με την Ουκρανία.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το BBC, υπάρχει σύνδεση ανάμεσα σε αυτό και την άρνηση της Γερμανίας να εγκρίνει το νέο ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου.

Αυτό αποδείχθηκε την Τετάρτη καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο πληθωρισμός στη Βρετανία έφτασε στο 5,4% τους 12 μήνες έως το Δεκέμβριο, σημάδι ότι αυτά τα τεράστια γεωπολιτικά γεγονότα αρχίζουν να επηρεάζουν την οικονομία στο εσωτερικό.

Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο προμηθεύεται στην πραγματικότητα πολύ λίγο φυσικό αέριο από τη Ρωσία, αυτό δεν ισχύει για την ΕΕ, η οποία λαμβάνει περίπου το ήμισυ του φυσικού αερίου της από τη χώρα. Τα περισσότερα από το υπόλοιπο προέρχονται από τη Νορβηγία και την Αλγερία.

Αυτό όμως δίνει στη Ρωσία τον έλεγχο της αγοράς, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να καθορίσει αποτελεσματικά το τίμημα που πρέπει να πληρώσουν οι υπόλοιποι. Ο Nord Stream 2, έχει κατασκευαστεί για να αυξήσει την ποσότητα φυσικού αερίου που μπορεί να στείλει η Ρωσία στην Ευρώπη. Ωστόσο, παρόλο που η κατασκευή έχει ολοκληρωθεί, το φυσικό αέριο δεν έχει αρχίσει να ρέει, γιατί αυτό θα απαιτούσε ρυθμιστική άδεια από τη Γερμανία και την ΕΕ.

Το Βερολίνο έχει προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να εμποδίσει αυτή την έγκριση, εάν η Ρωσία εισβάλει εκ νέου (σ.σ. μετά την Κριμαία) στην Ουκρανία, μια εισβολή που πολλοί στη διεθνή κοινότητα φοβούνται ότι μπορεί να προετοιμάζει ο Βλαντιμίρ Πούτιν – αν και η Μόσχα το αρνείται.

Εν τω μεταξύ, οι τιμές της ενέργειας συνεχίζουν να αυξάνονται, ωθώντας τον πληθωρισμό πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της Τράπεζας της Αγγλίας. Και μέχρι τον Απρίλιο, όταν το ανώτατο όριο της τιμής της ενέργειας αυξάνεται, είναι πιθανό να είναι περισσότερο από τρεις φορές υψηλότερο από αυτό τον στόχο.

Και αυτό θα επηρεάσει τον λογαριασμό του τηλεφώνου.

Στα «μικρά γράμματα» του συμβολαίου στη Βρετανία, υπάρχει μια ρήτρα που επιτρέπει στον πάροχο δικτύου να αυξάνει τις τιμές σύμφωνα με τον παλιό δείκτη τιμών λιανικής, ο οποίος είναι ήδη στο 7,5%.

Και οι αυξήσεις των τιμών γίνονται αισθητές και αλλού. Η Kάτι Ράμσντεν διευθύνει το ανεξάρτητο κατάστημα τροφίμων Bare Bazaar στο Ashford, 40 μίλια μακριά από τις εκβολές του ποταμού Medway, όπου εκφορτώνουν αυτά τα φορτηγά πλοία. Αναγκάστηκε να επανατοποθετήσει πολλά από τα προϊόντα που πουλά, για να λογοδοτήσει για τις αυξήσεις των τιμών από τους προμηθευτές της.

Εν τω μεταξύ, το κόστος μιας σακούλας ζυμαρικών είχε αυξηθεί από 1,50 λίρα σε σχεδόν 2,00 λίρες, όπως είπε, προσθέτοντας πως «θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά σε έναν πελάτη, επειδή οι μισθοί του δεν ανεβαίνουν».

Έτσι, «ενώ αυτά τα τεράστια παγκόσμια ρεύματα προκαλούν αλλαγές στο εξωτερικό, οι κυματισμοί γίνονται αισθητοί πολύ πιο κοντά στο σπίτι», αναφέρει χαρακτηριστικά το BBC.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024