Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μεταμόσχευση καρδιάς χοίρου σε άνθρωπο - Η πορεία του ασθενούς μετά την πρωτοποριακή επέμβαση

Μεταμόσχευση καρδιάς χοίρου σε άνθρωπο – Η πορεία του ασθενούς μετά την πρωτοποριακή επέμβαση

Η πρωτοποριακή μέθοδος μεταμόσχευσης γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε άνθρωπο έγινε με την επιστημονική κοινότητα να αγωνιά για το κατά πόσο ο Ντέιβ Μπένετ θα μπορέσει να αντέξει το νέο μόσχευμα

Η μεταμόσχευση καρδιάς γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε άνθρωπο είναι γεγονός. Ο Ντέιβ Μπένετ είναι ο πρώτος άνθρωπος του κόσμου που δέχθηκε τέτοιου είδους καρδιακό μόσχευμα, και τα μάτια της επιστημονικής κοινότητας είναι στραμμένα στην κατάσταση της υγείας του.

Οι γιατροί του δήλωσαν ότι συνεχίζει να αναρρώνει και είναι αισιόδοξοι για την πορεία της υγείας του. Ειδικότερα, Ο 57χρονος Μπένετ αποσυνδέθηκε από το μηχάνημα που βοηθούσε την κυκλοφορία του αίματός του επί 45 ημέρες και αναπνέει χωρίς υποστήριξη, ενώ μιλά χαμηλόφωνα.

Η μεγαλύτερη ανακούφιση για τους γιατρούς του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ ήταν ότι το σώμα του Μπένετ δεν απέρριψε την καρδιά αμέσως μετά τη μεταμόσχευση. Ωστόσο, εξακολουθούν να ανησυχούν για τον κίνδυνο μόλυνσης και την πιθανότητα το σώμα του να απορρίψει την καρδιά – κίνδυνοι που ελλοχεύουν με οποιαδήποτε μεταμόσχευση οργάνου.

Έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες μας

Οι γιατροί του 57χρονου δήλωσαν συγκινημένοι από το «ευχαριστώ» του Μπένετ, ο οποίος έχει να διανύσει ακόμη μακρύ δρόμο μέχρι να αναρρώσει, καθώς νοσηλεύεται από τον Νοέμβριο, έχοντας χάσει μεγάλο μέρος της δύναμής του, όπως αναφέρει το US Today.

«Η νέα καρδιά είναι ακόμα σαν ένας ροκ σταρ», σχολίασε ο Δρ Μπάρτλεϊ Γκρίφιθ, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας που ολοκλήρωσε τη μεταμόσχευση στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ. «Έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες μας» πρόσθεσε.

Όπως δήλωσε ο Δρ Γκρίφιθ, ο ασθενής σχεδιαζόταν να μείνει συνδεδεμένος στο μηχάνημα καρδιάς – πνεύμονα για άλλη μια εβδομάδα περίπου, μέχρι η καρδιά να συνηθίσει το νέο της περιβάλλον. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, η καρδιά ήταν σταθερή και αποφασίστηκε η αποσύνδεση του μηχανήματος.

Από την πλευρά του, ο γιος του 57χρονου, Ντέιβιντ Μπένετ Τζούνιορ, είπε ότι ο πατέρας του ανυπομονεί να βγει από το νοσοκομείο και δήλωσε ευγνώμων για την πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση. «Ο μπαμπάς μου είναι μαχητής», είπε ο Ντέιβιντ.

Περισσότεροι από 100.000 Αμερικανοί βρίσκονται σε λίστα αναμονής

Ερευνητές, συμπεριλαμβανομένου του ιατρού – επιστήμονα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, Μοχάμεντ Μοχιούντιν, εργάζονται εδώ και δεκαετίες για να αναπτύξουν χοίρους, των οποίων τα όργανα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας έλλειψης οργάνων. Αυτή τη στιγμή, περισσότεροι από 100.000 Αμερικανοί βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου και περίπου 6.000 χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο ενώ περιμένουν.

Μια εταιρεία με έδρα τη Βιρτζίνια, η Revivicor, μεγάλωσε τον χοίρο, του οποίου η καρδιά χτυπά τώρα μέσα στο στήθος του Μπένετ. Δέκα από τα 100.000 γονίδια του χοίρου είχαν υποστεί επεξεργασία για να είναι η καρδιά πιο συμβατή με τον άνθρωπο. Οι τροποποιήσεις έκαναν λιγότερο πιθανό το σώμα του Μπένετ να απορρίψει το όργανο.

Είχαν προηγηθεί, επί χρόνια, μεταμοσχεύσεις καρδιών χοίρου σε μπαμπουίνους, με τους επιστήμονες να προσδιορίζουν τα κρίσιμα γονίδια και τρόπους διατήρησης της υγείας της καρδιάς κατά τη μεταμόσχευση.

Ο γιος του Μπένετ ανέφερε ότι ο πατέρας του φοβόταν πριν από τη χειρουργική επέμβαση και ήλπιζε κάποια μέρα να μπορέσει να λάβει μόσχευμα από άνθρωπο. Το 2013, είχε υποβληθεί σε εγχείρηση κατά την οποία εμφυτεύτηκε μια βαλβίδα χοίρου στην καρδιά του, διαδικασία που γίνεται εδώ και δεκαετίες και δεν θεωρείται μεταμόσχευση οργάνου.

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024