Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Όμικρον – Τα εμβόλια ίσως χρειαστεί να τροποποιηθούν, λέει ο ΠΟΥ

Όμικρον – Τα εμβόλια ίσως χρειαστεί να τροποποιηθούν, λέει ο ΠΟΥ

Ανάγκη για «ευρεία, ισχυρή και μακροπρόθεσμη» προστασία.

Ο επαναλαμβανόμενος αναμνηστικός εμβολιασμός κατά της Covid-19 δεν είναι βιώσιμη τακτική για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ανακοίνωσε την Τρίτη τεχνική συμβουλευτική επιτροπή του ΠΟΥ, η οποία δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρειαστούν νέα εμβόλια κατά της Όμικρον.

Τα εμβόλια θα πρέπει να προσφέρουν «ευρεία, ισχυρή και μακροπρόθεσμη» προστασία προκειμένου να μειωθεί η ανάγκη για αναμνηστικές δόσεις, αναφέρει η τεχνική επιτροπή για τα εμβόλια σε ανακοίνωση που εστάλη στους δημοσιογράφους.

Διαβάστε επίσης: ΠΟΥ – Η Όμικρον θα μολύνει τον μισό πληθυσμό της Ευρώπης σε δύο μήνες

«Η σύνθεση των υφιστάμενων εμβολίων Covid-19 ενδέχεται να χρειαστεί τροποποίηση προκειμένου να διασφαλιστεί ότι συνεχίζουν να προσφέρουν τα επίπεδα προστασίας που συστήνει ο ΠΟΥ έναντι της λοίμωξης και της ασθένειας από παραλλαγές ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων της Όμικρον και των μελλοντικών παραλλαγών» αναφέρει η ανακοίνωση.

«Μια στρατηγική εμβολιασμού που βασίζεται σε επαναλαμβανόμενες αναμνηστικές δόσεις του αρχικού εμβολίου είναι απίθανο να είναι κατάλληλη ή βιώσιμη».

Η επιτροπή δεν ζητά ευθέως νέο εμβόλιο, καλεί όμως τις φαρμακοβιομηχανίες να προσφέρουν περισσότερα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων τους έναντι της Όμικρον.

Αξιωματούχος του ΠΟΥ είχε νωρίτερα δηλώσει ότι το ζήτημα των νέων εμβολίβν απαιτεί «παγκόσμιο συντονισμό» και ότι η απόφαση δεν πρέπει να ληφθεί από τις φαρμακοβιομηχανίες.

Χθες Δευτέρα, ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Αλβέρτος Μπουρλά δήλωσε ότι ένα εμβόλιο που στοχεύει στην παραλλαγή Όμικρον της Covid πιθανότατα θα χρειαστεί και ότι η εταιρεία του θα είναι έτοιμη να το διαθέσει τον Μάρτιο.

Η Moderna επίσης αναπτύσσει εμβόλιο για την παραλλαγή Όμικρον, το οποίο όμως είναι απίθανο να διατεθεί σε λιγότερο από δύο μήνες.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ότι η αναμνηστική δόση αυξάνει τα τα επίπεδα προστασίας έναντι της Όμικρον. Ο Οργανισμός επισημαίνει πάντως ότι, σύμφωνα με ανάλυση της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας της Βρετανίας, η προστασία που προσφέρει η αναμνηστική δόση μειώνεται στο 30% εντός τριών μηνών.

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024