Είναι κρίμα ένας σπουδαίος αθλητής, ο Νόλε Τζόκοβιτς να μην δίνει το σωστό παράδειγμα και κυρίως να θεωρεί ότι μπορεί να είναι υπεράνω των νόμων.

Με πολύ μεγάλη χαρά πριν αρκετά χρόνια διαπίστωσα ότι στο Βελιγράδι έχει στηθεί ένα άγαλμα του Νόλε προς τιμήν του μεγάλου τενίστα.

Όμως, οι μεγάλοι αθλητές που εμφορούνται από τα ιδεώδη του αθλητισμού – έστω και εάν βγάζουν εκατομμύρια- , είναι και αποτελούν πρότυπα για νέους και κοινωνίες.

‘Ετσι και τα μεγάλα και σοβαρά κράτη έχουν κανόνες δικαίου που πρέπει να τηρούνται. Οι νόμοι αυτοί δεν έχουν εξαιρέσεις, ακόμη και όταν οι διοργανωτές εκδηλώσεων όπως το πανίσχυρο Australia Open κάνουν εξαιρέσεις στους δικούς τους κανονισμούς.

Ναι οι αυστραλοί διοργανωτές παραβίασαν τους δικούς τους κανόνες και έστειλαν πρόσκληση στο Νόλε, κατ’ εξαίρεση, ενώ είναι ανεμβολίαστος.

Κατανοητό αφού η τυχόν απουσία του μειώνει εισιτήρια, τηλεθέαση. Επίσης, η Παγκόσμια Ομοσπονδία και οι διοργανωτές διατηρούν άρρηκτες τις σχέσεις τους  με το ιερό τέρας του αθλήματος.

Όμως, είναι διαφορετικό να δίνεται εξαίρεση σε αθλητικό κανονισμό και άλλης αξίας και σημασίας απόφαση είναι να παραβιάζει μια κυβέρνηση τους νόμους που έχει θεσπίσει.

Και θα αποτελέσει μεγάλη έκπληξη εάν το Δικαστήριο αποφασίσει να επιτρέψει την είσοδο στη χώρα του Νόλε.

Φαντάζεστε πόσοι θα μπορούν να επικαλεστούν τη νομολογία και να ζητήσουν εξαιρέσεις κίνει

Ο Νόλε γνώριζε ότι δεν μπορεί να μπει στη χώρα. Η χώρα εφαρμόζει τους νόμους και τον κρατά σε ξενοδοχείο για μετανάστες.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο και σαφέστερο μήνυμα ότι όλοι είναι ίσοι απέναντι στο νόμο. Όπως και να λέγονται…

Προφανώς, όσα λένε οι δικοί του περί αιχμαλωσίας είναι επικοινωνιακά παιχνίδια και βερμπαλισμοί. Όποτε θέλει παίρνει το αεροπλάνο και γυρνά στο απίθανο, υπερπολυτελές σπίτι και προπονητήριό του.

Είναι λυπηρό στον αθλητισμό να ακούγονται εθνικιστικές κορώνες όπως αυτές που εκστομίζει ο πατέρας του. Είχα δε την αίσθηση ότι το τένις είναι ένα ευγενές άθλημα μακριά από τέτοιες πρακτικές.

Αν και στη Σερβία  ο Νόλε μπορεί να είναι εθνικός ήρωας, η απόφαση της Αυστραλίας δεν αποτελεί κίνηση εναντίον των πάλαι άλλοτε αδελφών Σέρβων.

Είναι μια απόφαση που προασπίζεται τη δημόσια υγεία, το κράτος δικαίου.

Ο Νόλε που θα καταγραφεί ως ο μεγαλύτερος αθλητής, που θα μπει στο πάνθεον των αρίστων, θα μείνει με το στίγμα του συνωμοσιολόγου, του υπερόπτη και αρκετά άλλα επίθετα.

Το χειρότερο όμως που δεν το ξέρει ίσως είναι ότι δίνει τροφή και ταυτίζεται με απόψεις και πρόσωπα όπως ο Πετράκος.

Είναι κρίμα να μείνει ως Νόλε …Πετράκος!

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr