Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αυξάνεται η ζήτηση για μάσκες FFP2 και ΚΝ95 - Φόβοι για ελλείψεις και μεγαλύτερες ανατιμήσεις

Αυξάνεται η ζήτηση για μάσκες FFP2 και ΚΝ95 – Φόβοι για ελλείψεις και μεγαλύτερες ανατιμήσεις

Οι φόβοι αυτοί εντείνονται καθώς η εγχώρια παραγωγή δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σε ζήτηση αν δεν εξασφαλιστούν επαρκείς ποσότητες μέσω εισαγωγών. Κρατική παρέμβαση με την επιβολή ανώτατης τιμής πώλησης για τις μάσκες υψηλής προστασίας FFP2 και ΚΝ95 ζητάει η αντιπολίτευση

Με το καλημέρα των ανακοινώσεων του υπουργού Υγείας που κατέστησαν υποχρεωτικές τις μάσκες υψηλής προστασίας (κατηγορίες FFP2 και KN95) για τα σουπερμάρκετ, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αλλά και άλλους χώρους (εναλλακτικά χρήση απλής διπλής μάσκας) οι τιμές εκτοξεύτηκαν σε πάρα πολλές περιπτώσεις με τις ανατιμήσεις να αγγίζουν και το 43% όπως καταγράφηκε από την έρευνα αγοράς.

Τα νέα μέτρα μπορεί να προκαλέσουν ελλείψεις στην αγορά

Σε κάποιες περιπτώσεις οι ανατιμήσεις φτάνουν έως και 60%, όπως συνέβη με την περίπτωση πακέτου 10 τεμαχίων μάσκας προστασίας FFP2, που από 2,11 ευρώ η τιμή σκαρφάλωσε στα 3,20 ευρώ μετά την ανακοίνωση των μέτρων. Σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς η τιμή ενός τεμαχίου θα πρέπει να κυμαίνεται από 0,90-1 ευρώ έως και 1,20 ευρώ.

Μάλιστα ο θόρυβος που προκλήθηκε υποχρέωσε χριστουγεννιάτικα το υπουργείο Ανάπτυξης να απειλήσει με πρόστιμα μαμούθ όσους επιδίδονται σε πρακτικές αισχροκέρδειας.

Πέραν τούτου ωστόσο ουδέν. Από τους ελέγχους μέχρι στιγμής επισήμως έχουν εντοπιστεί από χτες περισσότερα από 16 e-shops και φυσικά καταστήματα που προχώρησαν σε υψηλά ποσοστά ανατιμήσεων σε ελάχιστο χρονικό διάστημα από την ανακοίνωση των νέων μέτρων που ισχύουν από την Παρασκευή 24/12/2021. Η έρευνα συνεχίζεται για να διαπιστωθεί άν έχουν προβεί σε παραβάσεις του νόμου, προκειμένου να επιβληθουν πρόστιμα για αισχροκέρδεια.

Την ίδια στιγμή εκπρόσωποι των φαρμακοποιών όπως ο Θανάσης Παπαθανάσης, μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, εκφράζουν φόβους ότι τα νέα μέτρα αναμένεται να προκαλέσουν ελλείψεις στην αγορά, που με τη σειρά τους ενδεχομένως θα οδηγήσουν σε αυξήσεις τιμών.

Μικρή η εγχώρια παραγωγή δεν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση

Οι φόβοι αυτή εντείνονται καθώς η εγχώρια παραγωγή δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σε ζήτηση αν δεν εξασφαλιστούν επαρκείς ποσότητες μέσω εισαγωγών. Είναι χαρακτηριστική προς αυτή την κατεύθυνση η σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης που αναφέρει συγκεκριμένα:

«Σχετικά με τις μάσκες ενισχυμένης προστασίας (κατηγορίας FFP2 και Ν95) διευκρινίζεται ότι στην Ελλάδα υπάρχει παραγωγή, πλην όμως σε μικρές ποσότητες μη δυνάμενες να καλύψουν τη ζήτηση».

Σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς υπάρχει πρόβλημα διαθεσιμότητας καθώς έχει αυξηθεί κατακόρυφα η ζήτηση για μάσκες τύπου FFP2 την περίοδο των γιορτών.

Στην κατεύθυνση αυτή το αίτημα για διατίμηση προκειμένου να μην επαναληφθούν φαινόμενα αντίστοιχα με αυτά για τα διαγνωστικά τεστ την πρώτη περίοδο της πανδημίας πριν από δύο χρόνια, κερδίζει έδαφος. Η αντιπολίτευση ζητάει να επιβληθεί ανώτατη τιμή στις μάσκες υψηλής προστασίας.

Διαβάστε επίσης: Μάσκες FFP2 και KN95 – Εντοπίστηκαν 16 καταστήματα και e-shops για ανατιμήσεις

Διαβάστε επίσης: Μάσκες – Τι είναι οι FFP2 ή KΝ95 – Πόσο μειώνεται ο κίνδυνος να κολλήσεις

Διαβάστε επίσης: Υπουργός πληροφορείται on air ότι οι μάσκες υψηλής προστασίας είναι ημερήσιας χρήσης

Κρατική παρέμβαση στην αγορά

Την επιβολή διατίμησης στις μάσκες υψηλής προστασίας καθώς και τη δωρεάν κάλυψη των διαγνωστικών τεστ για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους ζήτησε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός επισημαίνοντας ότι είναι πρόκληση να εξαγγέλλονται υποχρεωτικά μέτρα ατομικής προστασίας (μάσκες FFP2 ή ΚΝ95 για είσοδο σε σουπερμάρκετ ή μέσα μαζικής μεταφοράς, συστηματικό testing), δηλαδή μέτρα που θα επιβαρύνουν οικονομικά τα φτωχά και μεσαία στρώματα, χωρίς την αντίστοιχη κρατική παρέμβαση στην αγορά.

Κερδοσκοπία

Την επιβολή ανώτατης τιμής στις προστατευτικές μάσκες για να προστατευθούν οι πολίτες από φαινόμενα κερδοσκοπίας ζήτησε χτες και το ΚΙΝΑΛ.

«Ο Υπουργός Ανάπτυξης διαπιστώνει μεν κερδοσκοπία στην αγορά προστατευτικών μασκών, αλλά δεν κάνει χρήση των νομοθετικών εργαλείων που έχουν ψηφιστεί για την προστασία των καταναλωτών από την αδικαιολόγητη αύξηση των τιμών. […] Εκτός από τους άμεσους και συστηματικούς ελέγχους στην αγορά για την πάταξη της κερδοσκοπίας-με την αναγκαία παρέμβαση και της Επιτροπής Ανταγωνισμού-χρειάζεται η επιβολή ανώτατης τιμής στις προστατευτικές μάσκες, όπως άλλωστε έγινε με τα rapid και PCR test. Έστω και τώρα, ας πράξει το αυτονόητο» τονίζει η Χαριλάου Τρικούπη.

Μετακυλίει το κόστος στο λαό

Πυρά εξαπέλυσε και το ΚΚΕ κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι από τη μια τα μέτρα είναι ευχολόγια από την άλλη μετακυλίει το κόστος για τα τεστ και τις μάσκες αυξημένης προστασίας στον ελληνικό λαό.

«Επιδημιολογική επιτήρηση στα λόγια, χωρίς δωρεάν κι επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλο τον πληθυσμό. Μάσκες αυξημένης προστασίας, με μετακύλιση του αυξημένου κόστους στο λαό και τους εργαζόμενους» είναι η χαρακτηριστική φράση στο σχόλιο του KKE με αφορμή τις χτεσινές ανακοινώσεις Πλεύρη.

Sports in

Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ 87-91: Τον «κρέμασε» ο Σλούκας, έκαναν το 0-1 οι Ισραηλινοί

Με το… καλημέρα πλεονέκτημα αντίο για τους πράσινους. έχασαν ξανά από τη Μακάμπι (87-91) που αγωνία για τον Μπόλντγουιν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024