Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Όμικρον – Η λοίμωξη από τη νέα παραλλαγή δείχνει να προστατεύει από τη Δέλτα

Όμικρον – Η λοίμωξη από τη νέα παραλλαγή δείχνει να προστατεύει από τη Δέλτα

Η Δέλτα θα μπορούσε να εκτοπιστεί πλήρως από την Όμικρον, η οποία δείχνει να προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσο.

H λοίμωξη από την παραλλαγή Όμικρον του κοροναϊού προστατεύει από ενδεχόμενη επόμενη λοίμωξη από Δέλτα, δείχνει μικρή μελέτη στη Νότια Αφρική, σε μια εξέλιξη που χαρακτηρίζεται ενθαρρυντική για την εξέλιξη της πανδημίας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η παραλλαγή Δέλτα που επικρατούσε μέχρι σήμερα  θα μπορούσε να εκτοπιστεί πλήρως από την Όμικρον, για την οποία υπάρχουν ενδείξεις ότι προκαλεί ηπιότερη νόσο.

Η διασταυρούμενη ανοσία είναι ισχυρότερη για όσους είχαν εμβολιαστεί πριν προσβληθούν από Όμικρον, διαπιστώνει η μελέτη, η οποία πάντως πραγματοποιήθηκε σε μικρό αριθμό ασθενών και δεν έχει υποβληθεί σε ανεξάρτητο έλεγχο.

Η μελέτη του Αφρικανικού Ινστιτούτου Έρευνας Υγείας εξέτασαν κρούσματα Όμικρον σε 5 ανεμβολίαστα άτομα και 7 εμβολιασμένα, από τα οποία ένα είχε λάβει και την αναμνηστική δόση.

Οι ερευνητές μέτρησαν πόσο καλά μπορούσαν τα αντισώματα των ασθενών να εξουδετερώνουν την Όμικρον στην αρχή της μελέτης και 14 εβδομάδες αργότερα. Στο διάστημα αυτό η εξουδετέρωση της Όμικρον αυξήθηκε κατά 14 φορές και η εξουδετέρωση της Δέλτα κατά 4,4 φορές.

Διαβάστε επίσης: Το Ισραήλ δοκιμάζει την τέταρτη δόση πριν από τη μαζική χορήγηση

«Η αύξηση της εξουδετέρωσης της παραλλαγής Δέλτα σε άτομα που προσβλήθηκαν από Όμικρον ενδέχεται να οδηγεί σε μείωση της ικανότητας της Δέλτα να προσβάλλει εκ νέου αυτά τα άτομα» γράφουν οι ερευνητές στην προδημοσίευσή τους.

Τα ευρήματα «βρίσκονται σε συμφωνία με το ενδεχόμενο η Όμικρον να εκτοπίσει τη Δέλτα, καθώς δημιουργεί ανοσία που εξουδετερώνει τη Δέλτα καθιστώντας την επαναλοίμωξη με Δέλτα λιγότερο πιθανή».

Ωστόσο οι συνέπειες του εκτοπισμού Δέλτα θα εξαρτηθούν από το εάν η Όμικρον όντως προκαλεί ηπιότερη νόσο. «Αν αυτό ισχύει, η επίπτωση της σοβαρής Covid-19 θα μειωνόταν και η λοίμωξη μπορεί να αλλάξει ώστε να προκαλεί λιγότερο αναστάτωση σε πολίτες και κοινωνία» λένε οι ερευνητές.

Τελευταίος συγγραφέας της μελέτης είναι ο καθηγητής Άλεξ Σίγκαλ, ο οποίος έγραψε στο Twitter πως, εφόσον η Όμικρον είναι πράγματι λιγότερο παθογόνος, όπως δείχνει η εμπειρία της Νότιας Αφρικής, «αυτό θα βοηθήσει στο να εκδιωχθεί η Δέλτα».

Τα διαθέσιμα δεδομένα από τη Νότια Αφρική όντως δείχνουν ότι, σε σχέση με την Όμικρον, η Δέλτα είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει σοβαρή νόσο ή να οδηγήσει σε νοσηλεία, αν και παραμένει ασαφές αν αυτό είναι εγγενές χαρακτηριστικό της νέας παραλλαγής ή αν οφείλεται στον εμβολιασμό του πληθυσμού.

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024