Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ceramides – Τι είναι επιτέλους τα κεραμίδια και γιατί τα έχει ανάγκη η επιδερμίδα σου

Ceramides – Τι είναι επιτέλους τα κεραμίδια και γιατί τα έχει ανάγκη η επιδερμίδα σου

Αν νιώθεις το δέρμα σου να τραβάει, ίσως να αποτελούν την καλύτερη λύση

Ceramides – ελληνιστί, κεραμίδια. Αν ασχολείσαι έστω και ελάχιστα με τον κόσμο του beauty, είναι αδύνατον να μην έχεις ακούσει μέχρι σήμερα για αυτά τα συστατικά. Για να είμαστε απολύτως ειλικρινείς, το πιθανότερο είναι ότι τα έχεις ξανακούσει ακόμη και αν οι γνώσεις σου για την ορολογία της ομορφιάς φτάνουν μέχρι την «κρέμα ημέρας» και την «κρέμα νυκτός».

Δεν αποκλείεται, όμως, οι ιδιότητές τους να σου παραμένουν άγνωστες. Και είναι κρίμα, γιατί τα ceramides μπορούν να κάνουν την επιδερμίδα σου να διατηρήσει την ενυδάτωσή της μέσα σε ελάχιστο χρόνο, ανεξάρτητα από τον τύπο και τις ιδιαιτερότητές της – αλλά και να τη βοηθήσουν να προστατευτεί από εξωτερικές επιθέσεις.

Who is who

Ας ξεκινήσουμε από τις συστάσεις. Τα ceramides δεν σου είναι τόσο ξένα όσο ίσως νομίζεις. Για την ακρίβεια, τα παράγει ο ίδιος ο οργανισμός σου, αφού πρόκειται για λιπίδια που υπάρχουν φυσικά στον φραγμό της επιδερμίδας σου. Συγκεκριμένα, αποτελούν το 50% των λιπιδίων της επιδερμίδας σε συνδυασμό με τη χοληστερόλη (25%) και τα λιπαρά οξέα (10-20%) (1, 2, 3).

Τι δουλειά έχουν εκεί;

Ουσιαστικά λειτουργούν ως «κόλλα», κρατώντας ενωμένα τα κύτταρα του επιδερμικού φραγμού και επιτρέποντάς του να εκτελέσει δυο κρίσιμες λειτουργίες: να διατηρήσει την πολύτιμη υγρασία στο εσωτερικό και να κρατήσει μακριά τους εξωτερικούς επιθετικούς παράγοντες.

Δεν μου φτάνουν εκείνα που διαθέτω ήδη;

Φαντάσου την επιδερμίδα σου όπως τον τοίχο του σπιτιού σου, που σχηματίζει έναν ενιαίο φραγμό προς τον έξω κόσμο, όμως αποτελείται από πολλά μικρότερα τούβλα – ή, στην περίπτωσή μας, κύτταρα. Τα ceramides, μαζί με άλλα συστατικά είναι το «τσιμέντο» που κρατά αυτά τα τούβλα ενωμένα. Όσο σωστά και αν έχει γίνει η αρχική κατασκευή του σπιτιού σου, ο χρόνος και τα καιρικά φαινόμενα σταδιακά θα δημιουργήσουν φθορές, καθιστώντας το ευάλωτο.

Αντίστοιχα, όσο μεγαλώνεις τα κεραμίδια της επιδερμίδας σου μειώνονται (ακόμη και κατά 40% μετά τα 30 και κατά 60% μετά τα 40). Με τη σειρά τους, τα χαμηλά επίπεδα ceramides στον επιδερμικό φραγμό σου, διαταράσσουν τη λειτουργία του και έχουν συνδεθεί με την πιθανότητα εμφάνισης δερματολογικών προβλημάτων. Προς αυτή την κατεύθυνση κατατείνουν και έρευνες, που έδειξαν ότι οι ασθενείς με ατοπική δερματίτιδα (4) ή με ακμή στο πρόσωπο (5) παρουσίαζαν σημαντικά μικρότερα επίπεδα ceramides στην επιδερμίδα τους.

Και όπως ακριβώς ένας εξειδικευμένος τεχνίτης θα επιδιόρθωνε τον τοίχο σου, έτσι και τα εξειδικευμένα προϊόντα περιποίησης έρχονται να αναπληρώσουν τα ceramides στον επιδερμικό φραγμό σου, βοηθώντας το δέρμα σου να διατηρήσει την ενυδάτωσή του σε βάθος και να προστατευτεί από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Πώς θα επιλέξω το κατάλληλο προϊόν για εμένα;

Κάθε δέρμα έχει τις δικές της ανάγκες και κάθε άνθρωπος τις δικές του προτιμήσεις. Τα προϊόντα ceramides φυσικής προέλευσης πρέπει να αποτελούν μία από τις βασικές επιλογές μας.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα ενυδατικά και καθαριστικά προϊόντα της CeraVe, που περιέχουν στη σύνθεσή τους τρία απαραίτητα ceramides (1,3 και 6-II) που συμβάλλουν στην αποκατάσταση του επιδερμικού φραγμού, ενώ σε συνδυασμό με το επαναστατικό σύστημα διάχυσης MultiVesicular Emulsion Technology (MVE) που διαθέτουν, κρατούν την επιδερμίδα αποδεδειγμένα (6) ενυδατωμένη για 24 ώρες.

Στα μεγάλα plus ανήκει σίγουρα η απουσία αρωμάτων και η υποαλλεργική τους σύνθεση, με στόχο την απουσία του οποιουδήποτε ερεθισμού (τα ceramides αυτά είναι ανεκτά από κάθε τύπο επιδερμίδας). Άλλωστε, τα προϊόντα της CeraVe έχουν αναπτυχθεί σε συνεργασία με δερματολόγους. Και φυσικά, κανείς ποτέ δεν παραπονέθηκε για το γεγονός ότι στη σύνθεσή τους μπορεί να περιλαμβάνεται και άλλο ένα αγαπημένο beauty συστατικό: το υαλουρονικό οξύ.

Ποιο προϊόν ενυδάτωσης να επιλέξω;

Αν αυτό που σε ενδιαφέρει κυρίως είναι η ενυδάτωση της επιδερμίδας σου (γιατί στη γκάμα προϊόντων της CeraVe θα βρεις και εξαιρετικά καθαριστικά, που δρουν απαλά προς το δέρμα σου και περιλαμβάνουν επίσης τα τρία πολύτιμα ceramides), από την πλευρά μας προτείνουμε ανεπιφύλακτα το γαλάκτωμα CeraVe Moisturising Lotion ή την πλούσια κρέμα CeraVe Mosturising Cream. Και τα δύο προϊόντα είναι κατάλληλα για χρήση τόσο στο πρόσωπο όσο και στο σώμα σου, ενώ η σύνθεσή τους είναι τόσο απαλή, ώστε να ενδείκνυνται ακόμη και για χρήση στην ευαίσθητη επιδερμίδα των παιδιών (άνω των τριών ετών).

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την ισχυρή ενυδατική δράση τους, απορροφώνται από την επιδερμίδα μέσα σε δευτερόλεπτα, χωρίς να αφήνουν το παραμικρό ίχνος – γεγονός που τα έχει κάνει πολύ αγαπητά και στο «δύσκολο» σε θέματα ενυδάτωσης ανδρικό κοινό.

Ποια είναι καλύτερη για εσένα; Αυτό σε γενικές γραμμές εξαρτάται από τις προτιμήσεις και τον τύπο της επιδερμίδας σου. Η Moisturising Cream έχει πλούσια – μη λιπαρή – υφή, που την καθιστά ιδανική για ξηρές επιδερμίδες και πολύ ξηρές επιδερμίδες, ενώ η Moisturising Lotion έχει υφή εξαιρετικά ανάλαφρη και κατάλληλη για όσους προτιμούν τις πιο λεπτόρρευστες υφές.

Από εκεί και έπειτα, η δράση τους είναι ακριβώς η ίδια. Και οι δύο διαθέτουν την τεχνολογία MVE για σταδιακή απελευθέρωση των συστατικών, τα 3 ceramides φυσικής προέλευσης και υαλουρονικό οξύ, ενώ μελέτη αποτελεσματικότητας (7) έδειξε ότι τόσο η κρέμα όσο και η lotion εξασφαλίζουν τα ίδια επίπεδα ενυδάτωσης.

Μπορείς να μάθεις περισσότερα για τα ceramides και να εξερευνήσεις ολόκληρη την γκάμα προϊόντων CeraVe εδώ.

 

Μελέτες: 1. Choi MJ, Maibach HI. Role of ceramides in barrier function of healthy and diseased skin. Am J Clin Dermatol. 2005;6(4):215-223.  2. Di Nardo A, Wertz P, Giannetti A, Seidenari S. Ceramide and cholesterol composition of the skin of patients with atopic dermatitis. Acta Derm Venereol. 1998;78:27-30.  3. Wertz P, Lipids and barrier function of the skin. Acta Derm Venereol 2000; Supp 208: 7-11 3.Wertz P, Lipids and barrier function of the skin. Acta Derm Venereol 2000; Supp 208: 7-11 4. Di Nardo A, Wertz P, Giannetti A, Seidenari S. Ceramide and cholesterol composition of the skin of patients with atopic dermatitis. Acta Derm Venereol. 1998;78(1):27-30. 5. Yamamoto A, Takenouchi K, Ito M. Impaired water barrier function in acne vulgaris. Arch Dermatol Res. 1995;287(2):214-218. 7.Choi MJ, Maibach HI. Role of ceramides in barrier function of healthy and diseased skin. Am J Clin Dermatol. 2005;6(4):215-223. 6. Data on file. Valeant Consumer Products. CeraVe® moisturizing cream and lotion hydration study. January 2012. 7. Μελέτη αξιολόγησης σε 22 ασθενείς των δύο φύλων ηλικίας 18-60 με ξηρό δέρμα και προδιάθεση ατοπικής δερματίτιδας)

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024