Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός - ΠΟΕΔΗΝ - ΜΕΘ φαντάσματα και ελλείψεις στο ΕΚΑΒ απειλούν ζωές διασωληνωμένων

Κοροναϊός – ΠΟΕΔΗΝ – ΜΕΘ φαντάσματα και ελλείψεις στο ΕΚΑΒ απειλούν ζωές διασωληνωμένων

Μεγάλες καθυστερήσεις στις διακομιδές διασωληνωμένων ασθενών σε ΜΕΘ λόγω έλλειψης κινητών ιατρικών μονάδων του ΕΚΑΒ, καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ η οποία παραθέτει στοιχεία για την Παμμακάριστο κάνοντας λόγο για «ΜΕΘ φαντάσματα» στα νοσοκομεία

Σε σοβαρές καταγγελίες πως απειλούνται ζωές εξαιτίας ΜΕΘ που στην πραγματικότητα είναι «φαντάσματα» και αδυναμίας του ΕΚΑΒ λόγω ελλείψεων να ανταποκριθεί στις διακομιδές ασθενών με κοροναϊό, προχώρησε η ΠΟΕΔΗΝ.

Ψάχνουν κρεβάτι ΜΕΘ για μέρες

Όπως τονίζει, καθημερινό φαινόμενο είναι οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στην Αττική, σε απλούς θαλάμους ή «αυτοσχέδιες» ΜΕΘ, που περιμένουν  επί ημέρες να βρεθεί κανονικό κρεβάτι σε εντατική μονάδα. Και όταν αυτό μετά από ημέρες εντοπιστεί, αν ο ασθενής είναι ακόμα εν ζωή, πολύ σπάνια θα χρειαστεί να μετακινηθεί εντός νοσοκομείου. Το πιθανότερο είναι ο ασθενής να πρέπει να μετακινηθεί σε άλλο νοσοκομείο. Και η μη ενίσχυση του ΕΚΑΒ και ειδικά των Κινητών Ιατρικών Μονάδων (για διασωληνωμένους) με προσωπικό και οχήματα πρακτικά αυξάνει την αναμονή των ασθενών και των οικείων τους μέχρι να βρουν κρεβάτι σε ΜΕΘ, για πολλές ώρες, ακόμη και ημέρες!

Ο αριθμός των ασθενοφόρων είναι ίδιος εδώ και χρόνια

«Ο αριθμός των ασθενοφόρων αυτών είναι ό ίδιος εδώ και χρόνια. Δεν αυξήθηκε κατά την διάρκεια της πανδημίας παρότι πολλαπλασιάσθηκαν οι ανάγκες. Οι περισσότερες στελεχώνονται από δύο διασώστες και έναν ιατρό του ΕΚΑΒ.  Στην Αττική επιχειρούν μόλις 8 Κινητές Ιατρικές Μονάδες όσες και πριν την πανδημία», τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ, σημειώνοντας ότι και αυτές πρέπει μετά από κάθε διακομιδή να απολυμαίνονται, γεγονός που περιορίζει ακόμη περισσότερο την δυνατότητά τους να εξυπηρετούν τις ανάγκες των ασθενών.

Η αύξηση των Κινητών Ιατρικών Μονάδων του ΕΚΑΒ μπορεί να μειώσει τον χρόνο διακομιδής διασωληνωμένων, που σε πολλές περιπτώσεις είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου, όπως τονίζεται. «Είναι κρίμα ακόμη και όταν βρεθεί το πολυπόθητο κρεβάτι σε ΜΕΘ ο ασθενής να μην προλαβαίνει να μεταφερθεί έγκαιρα σε αυτό λόγω της υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ.  Ακόμη και ολιγόωρες καθυστερήσεις μπορεί να αποβούν μοιραίες για τον ασθενή».

Εμφανίζεται να διαθέτει 12 κλίνες ΜΕΘ και δεν υπάρχει καμία κλίνη

Παράλληλα, η ΠΟΕΔΗΝ επανέρχεται στο θέμα των κλινών ΜΕΘ που εμφανίζονται κενές στο πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Υγείας και παραθέτοντας  συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν την Παμμακάριστο κάνει λόγο για «ΜΕΘ φάντασμα».

Το συγκεκριμένο νοσοκομείο εμφανίζεται να διαθέτει 12 κλίνες ΜΕΘ και οι 2 είναι covid-19. «Και όμως!!! Στην ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟ δεν υπάρχει καμία κλίνη ΜΕΘ», καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, όπως δεν υπάρχει και κανένας εντατικολόγος. Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για απλές ΜΑΦ (Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας), με τις 2 που αφορούν covid-19 περιστατικά να μην έχουν εξειδικευμένο προσωπικό πέραν του βασικού της κλινικής. «Κάπως έτσι φθάσαμε ΝΑ ΛΕΝΕ ότι λειτουργούν 1336 κλίνες ΜΕΘ αθροίζοντας αυτοσχέδιες, ιδιωτικές, Στρατιωτικών Νοσοκομείων και ΜΕΘ  φαντάσματα», καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.

Διαβάστε επίσης: ΠΟΕΔΗΝ – Όλη η μηνυτήρια αναφορά – Τα στοιχεία για ΜΕΘ και διασωληνωμένους

Διαβάστε επίσης: ΟΕΝΓΕ για έκτακτο επίδομα – Απαράδεκτο να αποκλείονται οι υγειονομικοί που είναι σε αναστολή

Μεγάλες καθυστερήσεις στις διακομιδές διασωληνωμένων

Αναλυτικά όσα αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ σε ανακοίνωσή της έχουν ως εξής:

ΑΤΤΙΚΗ
• ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΟΜΙΔΕΣ ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜΕΝΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΕ ΜΕΘ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΚΙΝΗΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΟΥ ΕΚΑΒ
• ΜΕΘ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ

«Οι αναμονές για εύρεση ΜΕΘ (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας) στο ΚΕΠΥ – ΕΚΑΒ  είναι πολυήμερες. Σε καθημερινή βάση υπάρχουν ασθενείς οι οποίοι καταλήγουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ σε θαλάμους κλινικών ή σε αυτοσχέδιες ΜΕΘ περιμένοντας σε λίστα αναμονής να ελευθερωθεί ένα κρεβάτι σε κάποια ΜΕΘ νοσοκομείου.

»Όταν βρεθεί ένα κενό κρεβάτι θα πρέπει να γίνει η διακομιδή του διασωληνωμένου ασθενή σε αυτό.  Μπορεί να είναι στο ίδιο νοσοκομείο πράγμα σπάνιο, σε κάποιο άλλο της ίδιας Υγειονομικής Περιφέρειας Δημόσιο ή Ιδιωτικό (ιδιωτικό μόνο όταν πρόκειται για γενικά περιστατικά) ή σε άλλο νοσοκομείο άλλων νομών. Εξάλλου κατά το Υπουργείο Υγείας είμαστε μία Υγειονομική Περιφέρεια.

»Έχουμε καταγγελίες για πολύωρες αναμονές ακόμη και ημέρες μέχρι να γίνουν αυτές οι σωτήριες για τον ασθενή διακομιδές από τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες του ΕΚΑΒ. Ο αριθμός των ασθενοφόρων αυτών είναι ό ίδιος εδώ και χρόνια. Δεν αυξήθηκε κατά την διάρκεια της πανδημίας παρ’ ότι πολλαπλασιάσθηκαν οι ανάγκες. Οι περισσότερες στελεχώνονται από δύο διασώστες και έναν ιατρό του ΕΚΑΒ.

»Στην Αττική επιχειρούν μόλις (8) οκτώ Κινητές Ιατρικές Μονάδες όσες και πριν την πανδημία. Οι καθυστερήσεις θα μπορούσαν να αποφευχθούν και να μειωθεί ο χρόνος που απαιτείται για την διακομιδή των διασωληνωμένων ασθενών, που σε πολλές περιπτώσεις είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου, εάν αυξανόταν ο αριθμός των Κινητών Ιατρικών Μονάδων του ΕΚΑΒ οι οποίες αναλαμβάνουν τις διακομιδές. Επειδή με την πανδημία γίνονται διακομιδές και περιστατικών κορωνοϊού οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες του ΕΚΑΒ μετά από κάθε διακομιδή απολυμαίνονται.

»Ως εκ τούτω με τόσες λίγες που λειτουργούν οι μεγάλες αναμονές είναι αναπόφευκτες. Είναι κρίμα ακόμη και όταν βρεθεί το πολυπόθητο κρεβάτι σε ΜΕΘ ο ασθενής να μην προλαβαίνει να μεταφερθεί έγκαιρα σε αυτό λόγω της υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ. Ακόμη και ολιγόωρες καθυστερήσεις μπορεί να αποβούν μοιραίες για τον ασθενή.

ΜΕΘ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ

»Στο πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Υγείας εμφανίζονται στο Νοσοκομείο ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ 12 κλίνες ΜΕΘ εκ των οποίων οι 2 κλίνες ΜΕΘ διατίθενται για περιστατικά κορωνοϊού. Και όμως!!! Στην ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟ δεν υπάρχει καμία κλίνη ΜΕΘ. Εξάλλου το Νοσοκομείο δεν διαθέτει ούτε έναν Εντατικολόγο. Λειτουργούν 12 κλίνες ΜΑΦ εκ των οποίων οι 2 κλίνες διατίθενται  για περιστατικά κορωνοϊού, χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό αλλά με το ίδιο προσωπικό της κλινικής.

»Οι διασωληνωμένοι ασθενείς που νοσηλεύονται στη ΜΑΦ της ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ δηλώνονται κανονικά στην λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ – ΚΕΠΥ. Και καλά κάνουν. Κάπως έτσι φθάσαμε ΝΑ ΛΕΝΕ ότι λειτουργούν 1336 κλίνες ΜΕΘ αθροίζοντας αυτοσχέδιες, ιδιωτικές, Στρατιωτικών Νοσοκομείων και ΜΕΘ  φαντάσματα.

Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ»

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024