Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η εξίσωση της ΜΕΘ

Η εξίσωση της ΜΕΘ

Η συζήτηση για τις ΜΕΘ είναι μία δύσκολη άσκηση με πολλές πιθανές λύσεις που, υπό συνθήκες, μπορούν να θεωρηθούν όλες σωστές.

Τι αποκαλύπτει η έκθεση Τσιόδρα – Λύτρα; Το προφανές. Αν διασωληνωθείς στην Αθήνα, οι πιθανότητές σου είναι σχετικά καλές. Οπουδήποτε άλλου, είσαι με το ένα πόδι στη μακαρία την οδό και ετοιμάζεσαι για τον αυθεντικό Μεγάλο Περίπατο. Και όσο μεγαλώνει η πίεση στο ΕΣΥ, τόσο μειώνονται οι ελπίδες σου. Είναι προφανές ότι οι επισημάνσεις της έκθεσης καθιστούν έκθετο τον Πρωθυπουργό. Ναι, τελικά υπάρχει μελέτη που αποδεικνύει ότι διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ συνεπάγεται αυξημένη θνητότητα – ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι δεν υπάρχει. Και, εδώ που τα λέμε, δεν χρειάζεται μελέτη. Εκτός ΜΕΘ δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό. Και μακριά από την Αττική, είναι πιθανό το προσωπικό να μην έχει επαρκή εκπαίδευση ή αντίστοιχες υποδομές στη διάθεσή του. Συχνά νομίζουμε ότι το θέμα με τις ΜΕΘ είναι στο κόστος για τις κλίνες και τα μηχανήματα. Λάθος. Το πρόβλημα βρίσκεται στην έλλειψη προσωπικού που, ακόμα και αν το προσλάβεις, χρειάζεσαι τουλάχιστον δύο χρόνια για να το εκπαιδεύσεις. Η κυβέρνηση δεν ψεύδεται όταν λέει ότι διπλασίασε τις κλίνες ΜΕΘ. Ομως χωρίς αντίστοιχη προσαρμογή του ανθρώπινου δυναμικού, το αποτέλεσμα δεν αντιστοιχεί σε διπλασιασμό κάλυψης. Και εδώ το ερώτημα που τίθεται είναι αν υπήρχε η δυνατότητα, από τις αρχές του 2020 ως σήμερα να ενισχυθούν οι ΜΕΘ με το απαραίτητο προσωπικό.

Αλλά και πέρα από αυτά, η συζήτηση για τις ΜΕΘ είναι μία δύσκολη άσκηση με πολλές πιθανές λύσεις που, υπό συνθήκες, μπορούν να θεωρηθούν όλες σωστές. Πόσες κλίνες ΜΕΘ θα ήταν, αλήθεια, ο σωστός αριθμός; Και ας πούμε ότι είχαμε τετραπλάσιες κλίνες, θα μπορούσαμε να τις στελεχώσουμε με προσλήψεις στον σωστό χρόνο; Με 20.000 νεκρούς, οι υποδομές θα δείχνουν πάντα ανεπαρκείς. Ζητείται το σωστό ύψος επένδυσης σε κλίνες και προσωπικό ώστε και οι απαιτήσεις που θέτει η πανδημία να εξυπηρετηθούν, αλλά και να μη σου μείνουν αδρανείς υποδομές μετά το τέλος της περιπέτειας. Αυτό δεν το έχει απαντήσει κάποιος. Και όχι, το «κάντε εμβόλιο για να μη χρειαστείτε ΜΕΘ», δεν είναι κατάλληλη απάντηση. Ούτε μπορεί η κυβέρνηση να μας λέει ότι τα έκανε όλα σωστά. Θα χτυπάμε το κεφάλι στον τοίχο και δεν θα έχει ΜΕΘ να μπούμε.

Αξέχαστο θέαμα στη Βουλή

Σήμερα στη Βουλή θα ολοκληρωθεί η συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Μια συζήτηση που, με όρους θεάματος, θα μπορούσαν να την κάνουν σε κανένα κλειστό στάδιο, με κοινό και εισιτήρια. Θέαμα για Λας Βέγκας. Διότι, πράγματι, έχω την αίσθηση ότι αύριο θα δούμε ίσως μία από τις πιο συναρπαστικές συνεδριάσεις των τελευταίων χρόνων. Μητσοτάκης και Τσίπρας θα το φτάσουν σε επίπεδο κουτουλιάς. Και οι δύο θα κάνουν τουλάχιστον από μια παρατήρηση στον Κατρίνη που θα είναι σαν ποδοσφαιριστής με ντεμπούτο σε τελικό – πολλοί θα δουν Βουλή μόνο και μόνο για αυτόν. Ο Βαρουφάκης θα πετάξει κάτι πολύ μεγάλο που μπορεί να του δώσει τίτλο για το επόμενο βιβλίο. Τον Βελόπουλο δεν θα τον προσέξει κανείς, οπότε δεν έχει σημασία τι θα πει. Και ο Κουτσούμπας θα διαβάσει την περσινή ομιλία με μικρές αλλαγές. Enjoy.

Ποιοι πληρώνουν τον Τραμπ;

Η Truth Social είναι η εταιρεία του Τραμπ που ετοιμάζει πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης στην οποία «δεν θα γίνονται διακρίσεις εις βάρος πολιτικών ιδεολογιών». Η εταιρεία έχει προσελκύσει τοποθετήσεις κεφαλαίων που υπερβαίνουν το 1 δισ. δολάρια. Από πού προέρχονται αυτά τα κεφάλαια; «Από ένα γκρουπ διαφορετικών θεσμικών επενδυτών» λέει η ανακοίνωση. Και τώρα ας το δούμε από την αρχή. Ο Τραμπ ετοιμάζει μία πλατφόρμα που θα δώσει την ευκαιρία στους πάσης φύσεως ακραίους του πλανήτη να συναντηθούν, να μετρήσουν το μέγεθός τους και να συντονιστούν. Και το εγχείρημα χρηματοδοτείται από κεφάλαια που μπορεί να έρχονται από Σαουδική Αραβία, Ρωσία, ίσως και ο Κιμ από τη Β. Κορέα να έβαλε κάτι ψιλά. Καλά θα πάει αυτό, αλλά δεν θα μας βγει σε καλό.

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024