Η εξέλιξη αυτή τον Νοέμβριο αποδίδεται στην επιδείνωση των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και την τρέχουσα ζήτηση και των προβλέψεων για την παραγωγή προσεχώς

Υποχώρηση σημείωσε ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία τον Νοέμβριο, ο οποίος διαμορφώθηκε σε 110,2 μονάδες έναντι 112,9 μονάδων του Οκτωβρίου, ωστόσο, παραμένει αισθητά υψηλότερος σε σύγκριση με τον Νιέμβριο του 2020 (89,2 μονάδες).

Τα παραπάνω προκύπτουν από το δελτίο εξελίξεων στη βιομηχανία του ΙΟΒΕ, σύμφωνα με το οποίο η εξέλιξη αυτή τον Νοέμβριο, οφείλεται στην επιδείνωση των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και την τρέχουσα ζήτηση και των προβλέψεων για την παραγωγή προσεχώς.

Δείτε αναλυτικά το δελτίο του ΙΟΒΕ 

Ήπια επιδείνωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία (πίνακας)

Την ίδια στιγμή, ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε τον Νοέμβριο στις 113,4 μονάδες, έναντι 112,4 μονάδων τον προηγούμενο μήνα και 91,2 μονάδων πριν ένα χρόνο, ενώ βελτίωση κατέγραψε και ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ο οποίος ενισχύθηκε στις –40,2 (από –44,7) μονάδες τον προηγούμενο μήνα, βελτιωμένος και σε σχέση με τον περσινό Νοέμβριο όταν είχε διαμορφωθεί σε -48,3 μονάδες.

Τα συμπεράσματα του ΙΟΒΕ συνοψίζονται στα εξής:

  • Συνεχίστηκε η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής2,5% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο. Σημαντική άνοδος 16,0% (y-o-y) στην Ελλάδα, σύμφωνα με το «Δελτίο Εξελίξεων στη Βιομηχανία» του ΙΟΒΕ.
  • Ισχυρή άνοδος του ΑΕΠ το γ’ τρίμηνο του 2021, κατά 13,4%, κατόπιν ανάκαμψης 16,6% στο προηγούμενο τρίμηνο. Συνολικά στο εννεάμηνο φέτος ρυθμός ανάκαμψης 8,9%. Αύξηση στο γ’ τρίμηνο ισχυρότερη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (3,9%).
  • Ενίσχυση εξαγωγών 48,6% στο γ’ τρίμ. του 2021. Άνοδος των εξαγωγών υπηρεσιών (+84,6%) ενώ οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν εκ νέου (+9,2%).
  • Υποχώρηση της ανεργίας και τον Σεπτέμβριο, κυρίως από ισχυρή άνοδο της απασχόλησης.
  • Οριακή βελτίωση οικονομικού κλίματος τον Νοέμβριο και άνοδος καταναλωτικής εμπιστοσύνης.
  • Ήπια επιδείνωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία, στις 110,2 μον. τον Νοέμβριο από 112,9 μον. τον Οκτώβριο.
  • Σημαντική άνοδος των εξαγωγών βιομηχανίας 21,2% τον Σεπτέμβριο (y-o-y). Αύξηση εμπορικού ελλείμματος στα €2,9 δισεκ. από €1,9 δισ. ένα έτος πριν.
  • Συνεχίστηκε η αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας τον Οκτώβριο, κατά 49,8% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Σημαντική αύξηση και για το Φυσικό Αέριο.
  • Ενίσχυση του δείκτη κύκλου εργασιών της βιομηχανίας 30,4% το γ’ τρίμ. του 2021 (y-o-y) στην Ελλάδα έναντι 12,9% στην ΕΕ.
  •  Άνοδος της δραστηριότητας για όλους τους τομείς το γ΄ τριμ. του 2021 σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Η Μεταποίηση είναι μεταξύ των τομέων με την ισχυρότερη άνοδο (+31,3%).

Πηγή: ΟΤ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr