Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Όμικρον – Ψάχνουν συνέχεια στην Google τα ελληνικά γράμματα

Όμικρον – Ψάχνουν συνέχεια στην Google τα ελληνικά γράμματα

Η μετάλλαξη Όμικρον άναψε φωτιές στην Google. Παγκοσμίως όλο και περισσότεροι ψάχνουν καθημερινά για τα ελληνικά γράμματα και πως αυτά προφέρονται.

Όταν εμφανίσθηκε η πρώτη μετάλλαξη του κοροναϊού, όλοι οι επιστήμονες ήταν σίγουροι πως θα ακολουθήσουν και άλλες. Αρχικά στις μεταλλάξεις του Covid – 19 έδιναν ένα γράμμα και στη συνέχεια τρεις αριθμούς. Για παράδειγμα Β.1.1.7. Κάτι τέτοιο όμως δεν βόλευε και δεν ήταν χρηστικό.

Μάλιστα για το θέμα συνεδρίασε αρκετές φορές και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος ονομασίας των μεταλλάξεων. Οι γνώμες που ακούστηκαν ήταν πολλές. Κάποιος είπε να τους δίνουν ονόματα πτηνών, κάποιος άλλος ονόματα από χαρακτήρες στις «Μεταμορφώσεις του Οβιδίου».

Δεν έβγαινε άκρη. Τελικά κάποιος πρότεινε να τους δώσουν ονόματα αρχαίων Ελλήνων Θεών. Πχ. Δίας, Αφροδίτη, Άρης, Ήφαιστος… Και πάλι αυτό αντιμετώπιζε δυσκολίες. Υπήρχαν ανησυχίες σχετικά με τα εμπορικά σήματα και τις αγωγές. Υπήρχαν βέβαια και ανησυχίες για τη συμπεριφορά των αρχαίων θεών – την ανηθικότητα και τη βιαιότητά τους. Και το βασικότερο οι θεοί ήταν μόνο 12. Τι θα γινόταν εάν είχαμε περισσότερες μεταλλάξεις.

Όλοι είχαν απογοητευτεί. Ο Μαρκ Πάλεν, καθηγητής μικροβιακής γονιδιωματικής στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, ο οποίος συμμετείχε σε αρκετές από τις συναντήσεις του ΠΟΥ για τα ονόματα, είπε πως είχαν βρεθεί σε αδιέξοδο: «Όλα είχαν καταρρεύσει».

Και τότε από το πουθενά ο ανώτερος αξιωματούχος του ΠΟΥ Φρανκ Κόνιγκς, πέταξε την ιδέα: «Γιατί δεν ονοματίζουμε τις μεταλλάξεις του covid με τα ονόματα των γραμμάτων του ελληνικού αλφάβητου». Πράγματι αυτή η ιδέα τους βρήκε όλους σύμφωνους. Αρχικά γιατί τα περισσότερα ελληνικά γράμματα είναι γνωστά σε όλον τον κόσμο όπως το Α, το Β, το Γ, το Δ, το Ε κτλ.

Συμφώνησαν λοιπόν όλοι και έτσι τα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου, ταξιδεύουν στα πέρατα του κόσμου. Βέβαια υπάρχουν και κάποιες δυσκολίες. Το Όμικρον για παράδειγμα που δεν ξέρουν πώς να το προφέρουν. Μέχρι και ο Τζο Μπάιντεν το είπε μια φορά «Όμνικρον». Ή το παράξενο σύμβολο σαν ένα μικρό πιρούνι που οι Έλληνες το λένε «Ψι». Αυτά βεβαια θα λυθούν με το πέρασμα του χρόνου και όλοι θα μάθουν το αλφάβητο μας.

Γιατί εξαιρείται το «Χ»

Ο ΠΟΥ αποφάσισε να εξαιρέσει ένα γράμμα από τα 24. Το «Χ» και αυτό γιατί στα ελληνικά προφέρεται «Χι». Όμως τυχαίνει να γράφεται πανομοιότυπα με το επώνυμο του Κινέζου ηγέτη και να παραπέμπει στη ρητορική του τέως προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που μιλούσε για «Κινέζικο ιό».

Βέβαια το «Χι» είναι και επίθετο σε εκατομμύρια Κινέζους. Οπότε ο ΠΟΥ αποφάσισε να το αφήσει έξω από τις ονομασίες.

Το ‘Ομικρον.

Η Washington Post σε μεγάλο αφιέρωμα της για τα ελληνικά γράμματα αρχίζει το κείμενο της ως εξής: «Το 15ο γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου ήταν μια αρκετά αβλαβής οντότητα για 2.500 χρόνια. Αλλά σε μόλις δύο εβδομάδες, έγινε διαβόητη. Το όμικρον βγήκε εκτός κειμένων της κλασσικής πέρα από τα κείμενα της κλασικής φιλοσοφίας, πέρα από τη σφαίρα των περίπου 13 εκατομμυρίων ανθρώπων που μιλούν ελληνικά ως γηγενείς, και χρησιμοποιήθηκε σε επείγουσες επιστημονικές εκθέσεις, πρωτοσέλιδα ειδήσεων και μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε όλο τον κόσμο.»

Και συνεχίζει: «Το ελληνικό αλφάβητο είναι ένα θαύμα χιλιετιών που δεν χρειαζόταν απαραίτητα αυτή την ξαφνική δημοσιότητα. Αλλά ο κόσμος τώρα παίρνει ένα μάθημα ελληνικών, μια δυσάρεστη παραλλαγή του κορωναϊού κάθε φορά. Τα ίδια γράμματα που χρησιμοποιούνται από τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη μετατρέπονται σε σύμβολα μιας παγκόσμιας πληγής και η γνώση της διαφοράς μεταξύ “δέλτα” και “όμικρον” είναι απαραίτητη για να κατανοήσουμε εάν είναι πιθανή η έξοδός μας από την πανδημία ή είμαστε ακόμη βυθισμένοι σ’ αυτήν.»

Η Google πήρε φωτιά

Και κάπου εδώ ο πολύς κόσμος από άκρη σε άκρη της γης, έμαθε για το γράμμα «Ο» ότι στα ελληνικά προφέρεται «Όμικρον». Και τότε πήρε φωτιά το διαδίκτυο. Σύμφωνα με στοιχεία της Google, οι διαδικτυακές αναζητήσεις για τη φράση «ελληνικό αλφάβητο» έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Όλοι ψάχνουν πως προφέρεται το «Ο», το «Ψ», το «Ξ» και ποια είναι η διαφορά του «Ρ» από το «R» και γιατί εμάς το Ρο λέγεται ρο και όχι Πι όπως στα Αγγλικά. Δεν πειράζει θα βρουν την άκρη.

Τα ελληνικά γράμματα και οι μεταλλάξεις

Α: Alpha (Βρετανία, Σεπτ. 2020) — Παραλλαγή ανησυχίας. τροφοδότησε το κύμα του περασμένου χειμώνα στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς στην πορεία έγινε κυρίαρχη παγκοσμίως. Αντικαταστάθηκε από την Δέλτα.

Β: Beta (Ν. Αφρική, Μάιος 2020) — Παραλλαγή ανησυχίας. οδήγησε στο δεύτερο κύμα της Νότιας Αφρικής. ξεπερνιέται από την δέλτα

Γ: Gamma (Βραζιλία, Νοέμβριος 2020) — Παραλλαγή ανησυχίας. οδήγησε σε ένα μεγάλο κύμα στη Βραζιλία. τελικά την ξεπέρασε η δέλτα

Δ: Delta (Ινδία, Οκτ. 2020) — Παραλλαγή ανησυχίας. παρήγαγε το ανοιξιάτικο κύμα στην Ινδία. Κυριάρχησε στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι το καλοκαίρι. Παγκόσμια κυριαρχία έως τον Σεπτέμβριο

Ε: Epsilon (Ηνωμένες Πολιτείες, Μάρτιος 2020) — Πρώην παραλλαγή ενδιαφέροντος. εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Καλιφόρνια

Ζ: Zeta (Βραζιλία, Απρίλιος 2020) — Πρώην παραλλαγή ενδιαφέροντος

Η: Eta (Νιγηρία, Δεκ. 2020) — Πρώην παραλλαγή ενδιαφέροντος

Θ: Θήτα (Φιλιππίνες, Ιαν. 2021) — Πρώην παραλλαγή ενδιαφέροντος

Ι: Iota (Ηνωμένες Πολιτείες, Νοέμβριος 2020) — Πρώην παραλλαγή ενδιαφέροντος, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη

Κ: Kappa (Ινδία, Οκτ. 2020) — Πρώην παραλλαγή ενδιαφέροντος

Λ: Lambda (Περού, Δεκ. 2020) — Παραλλαγή ενδιαφέροντος. Κυρίαρχη στο Περού πριν από την Δέλτα

Μ: Mu (Κολομβία, Ιαν. 2021) — Παραλλαγή ενδιαφέροντος. έδειξε σημάδια αντοχής στο εμβόλιο αλλά έχασε έναντι της Δέλτα

Ο: Omicron (Νότια Αφρική, Νοέμβριος 2021) — Παραλλαγή ανησυχίας. κυριαρχεί στη Νότια Αφρική και ξεπερνά την Δέλτα στην Ευρώπη

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024