Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός – Αρνητικό ρεκόρ για τις ΗΠΑ – Ξεπέρασαν τους 800.000 οι νεκροί

Κοροναϊός – Αρνητικό ρεκόρ για τις ΗΠΑ – Ξεπέρασαν τους 800.000 οι νεκροί

Αν και στην επικράτειά της χώρας ζει το 4% του παγκόσμιου πληθυσμού, οι νεκροί της αντιπροσωπεύουν το 15% των συνολικών θανάτων του πλανήτη

Ξεπέρασαν τους 800.000 οι νεκροί του κοροναϊού στις ΗΠΑ, ένας αριθμός που κάποτε θα φάνταζε αδιανόητος. Περισσότεροι από 200.000 έχασαν τη ζωή τους μετά την άνοιξη, όταν το εμβόλιο έγινε πλέον ευρέως διαθέσιμο.

Ο αριθμός αποτελεί ρεκόρ σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, ενώ κατά πάσα πιθανότητα στην πραγματικότητα είναι ακόμη υψηλότερος.

Οι ΗΠΑ φιλοξενούν το 4% του παγκόσμιου πληθυσμού, όμως στην επικράτειά τους έχει σημειωθεί περίπου το 15% των 5,3 εκατομμυρίων επιβεβαιωμένων θανάτων από κοροναϊό, από το ξέσπασμα της πανδημίας στην Κίνα, πριν από δύο χρόνια.

800.000 χωρίς την Όμικρον

Το θλιβερό ορόσημο έρχεται τη στιγμή που ο πλανήτης ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τη νέα παραλλαγή Όμικρον, με τον ΠΟΥ να προειδοποιεί ότι εξαπλώνεται με πρωτόγνωρους ρυθμούς.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγέσους δήλωσε σε δημοσιογράφους την Τρίτη ότι η παραλλαγή έχει εντοπιστεί σε 77 χώρες και πιθανότατα έχει εξαπλωθεί στα περισσότερα κράτη του πλανήτη.

Η Όμικρον, που εντοπίστηκε αρχικά στη Νότια Αφρική και αναφέρθηκε στον ΠΟΥ στις 24 Νοεμβρίου, διαθέτει πρωτόγνωρο αριθμό μεταλλάξεων, πράγμα που προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες. Η νέα παραλλαγή αποτελεί μια νέα απειλή και για τις ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι προς το παρόν είναι δύσκολο να αξιολογηθεί η επικινδυνότητά της.

Ο αριθμός των νεκρών κοροναϊού στις ΗΠΑ, που υπολογίστηκε και ανακοινώθηκε από το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς την Τρίτη, ισούται περίπου με τον αριθμό των ανθρώπων που πεθαίνουν κάθε χρόνο στη χώρα από καρδιακά νοσήματα ή εγκεφαλικά επεισόδια – ή με τον πληθυσμό δυο μεγάλων πόλεων.

Μοντέλο πρόβλεψης που ανέπτυξε το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον προβλέπει ότι ο αριθμός των νεκρών στις ΗΠΑ θα ξεπεράσει τις 880.000 μέχρι την 1η Μαρτίου.

Οι νοσηλείες συνεχίζουν να αυξάνονται

Το μακάβριο ορόσημο φτάνει επίσης σε μια συγκυρία κατά την οποία οι νοσηλευόμενοι σε νοσοκομεία των ΗΠΑ αυξάνονται και πάλι, εξαιτίας του πολύ μεταδοτικού στελέχους Δέλτα, που έφτασε στη χώρα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 και πλέον είναι υπεύθυνο σχεδόν για το σύνολο των λοιμώξεων.

Επαγγελματίες υγείας δηλώνουν ότι το ρεκόρ των ΗΠΑ είναι ακόμη πιο θλιβερό αν λάβουμε υπόψη μας ότι θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί από τα αποτελεσματικά και ευρέως διαθέσιμα εμβόλια κατά της νόσου.

Ζωές που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί

Περίπου 200 εκατομμύρια Αμερικανοί είναι πλήρως εμβολιασμένοι, αριθμός που αντιστοιχεί σε λίγο περισσότερο από το 60% του συνολικού πληθυσμού. Ο αριθμός είναι πολύ χαμηλότερος από τον απαιτούμενο για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

«Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι που πεθαίνουν αυτή τη στιγμή θα μπορούσαν να παραμείνουν ζωντανοί», εξηγεί στον Guardian ο Δρ. Κρις Μπέιρερ, επιδημιολόγος στη Σχολή Bloomberg για τη Δημόσια Υγεία του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς. «Και αυτό γιατί δεν είχαν κάνει το εμβόλιο».

Όταν ξεκίνησε το εμβολιαστικό πρόγραμμα, η χώρα είχε ήδη περίπου 300.000 νεκρούς. Άγγιξε τους 600.000 στα μέσα Ιουνίου και τις 700.000 την 1η Οκτωβρίου.

Ο Μπέιρερ θυμάται ότι τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2020, ένα από τα χειρότερα σενάρια προέβλεπε 240.000 νεκρούς Αμερικανούς.

«Και είδα αυτό τον αριθμό και σκέφτηκα ότι ήταν απίστευτο – 240.000 νεκροί Αμερικανοί;», τονίζει.

«Και πλέον αυτός ο αριθμός έχει τριπλασιαστεί. Και νομίζω ότι είναι σωστό να πούμε ότι ακόμη δεν έχουμε ξεπεράσει τον κίνδυνο», καταλήγει.

Με πληροφορίες από Guardian

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024