Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εγγραφο συμπερασμάτων της ΕΕ - Σε απόλυτο αδιέξοδο η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας

Εγγραφο συμπερασμάτων της ΕΕ – Σε απόλυτο αδιέξοδο η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ είναι πρακτικά «στάσιμες» και «δεν μπορούν να εξεταστούν νέα κεφάλαια για άνοιγμα ή κλείσιμο».

Οι πιθανότητες που έχει η Τουρκία να ενταχθεί μελλοντικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μοιάζουν ακριβώς καλές, με βάση τουλάχιστον την πιο πρόσφατη αποτίμηση από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων.

«Απομακρύνεται περαιτέρω»

«Το Συμβούλιο καταγράφει μετά λύπης του ότι η Τουρκία συνεχίζει να απομακρύνεται περαιτέρω από την ΕΕ», σύμφωνα με τα συμπεράσματά του που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες Τρίτη.

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας είναι πρακτικά «στάσιμες» και «δεν μπορούν να εξεταστούν νέα κεφάλαια για άνοιγμα ή κλείσιμο», προστίθεται στο κείμενο, στο οποίο επαναλαμβάνονται ουσιαστικά αυτολεξεί προηγούμενες διαπιστώσεις του Συμβουλίου.

Οι 27 επικρίνουν ιδίως την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, η οποία κρίνουν πως έρχεται ολοένα και περισσότερο σε σύγκρουση με τις προτεραιότητές τους.

Για παράδειγμα αναφέρονται στη Λιβύη, όπου κυβερνητικά στρατεύματα φέρονται να έλαβαν παρανόμως όπλα, πυρομαχικά και υποστήριξη από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Ακόμη, στο έγγραφο καταγγέλλονται παραβιάσεις του πλαισίου των συμφωνιών με την ΕΕ για την τελωνειακή ένωση από πλευράς Αγκυρας.

«Ανησυχητική οπισθοδρόμηση»

Επιπλέον, το Συμβούλιο επαναλαμβάνει «τις σοβαρές ανησυχίες (του) για την περαιτέρω και βαθιά ανησυχητική οπισθοδρόμηση στους τομείς της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης», καθώς και «τη συστημική έλλειψη ανεξαρτησίας του δικαστικού συστήματος».

Η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, που άρχισε το 2005, δεν πάει πουθενά εδώ και πολλά χρόνια, εξαιτίας της πολιτικής της χώρας σε διάφορα ζητήματα, που δεν ικανοποιεί τις Βρυξέλλες.

Ενας από τους λόγους που δεν έχουν λάβει τέλος είναι η σημασία που δίνεται στην Τουρκία ως προς τη συγκράτηση των μεταναστευτικών ροών προς τη δυτική Ευρώπη.

Η Τουρκία συνεχίζει να ωφελείται από την οικονομική βοήθεια της ΕΕ και θα εξασφαλιστεί η χορήγηση περαιτέρω χρηματοδοτήσεων για τους πρόσφυγες και τις κοινότητες που τους φιλοξενούν εν καιρώ, σύμφωνα με το έγγραφο.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024