Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βουλή – Χαρακόπουλος -  Να εξεταστεί η ελάφρυνση των αγροτών από το αυξημένο κόστος παραγωγής

Βουλή – Χαρακόπουλος –  Να εξεταστεί η ελάφρυνση των αγροτών από το αυξημένο κόστος παραγωγής

Πλέον, στα χωριά μιλούν για εκτίναξη του κόστους παραγωγής και εκφράζονται ανοιχτά φόβοι ότι την επόμενη καλλιεργητική περίοδο οι αγρότες δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σε βασικές τους υποχρεώσεις, είπε χαρακτηριστικά.

Nα εξετάσουν τα αιτήματα των αγροτών για να διορθώσουν και να αμβλύνουν την οικονομική επιβάρυνσή τους από την «εκτόξευση» του κόστους παραγωγής εξαιτίας των αυξήσεων στο αγροτικό ρεύμα και τα αγροτικά εφόδια, κάλεσε τους αρμόδιους υπουργούς, ο βουλευτής της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος.

«Το τέλος μιας ομολογουμένως δύσκολης χρονιάς όπου τα περισσότερα αγροτικά προϊόντα επλήγησαν από έντονα καιρικά φαινόμενα, οι ανατιμήσεις στο ρεύμα και τα αγροτικά εφόδια που διαπιστώνουν οι αγρότες, προκαλούν έντονες αντιδράσεις. Πλέον, στα χωριά μιλούν για εκτίναξη του κόστους παραγωγής και εκφράζονται ανοιχτά φόβοι ότι την επόμενη καλλιεργητική περίοδο οι αγρότες δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σε βασικές τους υποχρεώσεις», τόνισε χαρακτηριστικά κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του νέου προϋπολογισμού και προσέθεσε:

«Βασικός λόγος των διαμαρτυριών τους είναι το κόστος της άρδευσης και συγκεκριμένα οι αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ που έλαβαν το προηγούμενο διάστημα και που υπερβαίνουν σημαντικά αυτό που ανέμεναν. Μάλιστα, ορισμένοι αγρότες επισημαίνουν ότι κατά περιπτώσεις υφίσταται άδικη τιμολόγηση, αφού, από τη στιγμή που προστέθηκε η «ρήτρα αναπροσαρμογής» τα ποσά αντιστοιχούν σε μικρότερο ποσοστό κατανάλωσης για άρδευση και θα έπρεπε να είναι αναλογικά μικρότερα. Επιπρόσθετα, διαμαρτύρονται για την απότομη αύξηση στο κόστος των αγροτικών εφοδίων. Παρατηρούνται ακόμα και κατά 100% αυξήσεις σε πιο σύνθετους τύπους λιπασμάτων, άλλα και σε ζιζανιοκτόνα και γεωργικά φάρμακα».

«Αυτό που ζητούν οι αγρότες είναι να υπάρξουν πρωτοβουλίες από την πλευρά της πολιτείας, προκειμένου να συμπιεστεί η συνολική αύξηση του κόστους παραγωγής, η οποία θέτει σε επισφάλεια την αγροτική παραγωγή στη χώρα. Όπως τονίζουν, οι κλυδωνισμοί στο παγκόσμιο εμπόριο λόγω της επέλασης της Covid θα πρέπει να οδηγήσουν στην αναγνώριση της αξίας της εγχώριας αγροτικής παραγωγής και στην ενδυνάμωσή της με κάθε δυνατό τρόπο και μέσο», κατέληξε ο κ. Χαρακόπουλος.

Πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024