Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παραγωγοί λαϊκών αγορών – Λουκέτα και ανατιμήσεις φέρνουν οι αυξήσεις στο ρεύμα

Παραγωγοί λαϊκών αγορών – Λουκέτα και ανατιμήσεις φέρνουν οι αυξήσεις στο ρεύμα

Με βάση τα σημερινά δεδομένα η παραγωγική διαδικασία σε μία σειρά από αγροτικά προϊόντα, όπως είναι οι δενδρώδεις καλλιέργειες, τα υπαίθρια κηπευτικά και τα προϊόντα που αποθηκεύονται σε ψυγεία, καθίσταται παντελώς ασύμφορη, λένε οι παραγωγοί

Οι νέες επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς ρεύματος απειλούν τις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και την συνέχιση της αγροτικής παραγωγής σ’ όλη τη χώρα επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαίκών Αγορών.

Οι τελευταίες εξελίξεις στην αγορά ενέργειας και πρώτων υλών – εφοδίων οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε οικονομική κατάρρευση το μεγαλύτερο μέρος των μονάδων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αγροτικής παραγωγής, τονίζεται.

Συγκεκριμένα, ο διπλασιασμός στα τιμολόγια του αγροτικού ρεύματος, ο τριπλασιασμός στο κόστος των λιπασμάτων και η αύξηση άνω του 50% στο αγροτικό πετρέλαιο, είναι παράμετροι που δεν αφομοιώνονται από την εν γένει οικονομική λειτουργία των αγροτικών επιχειρήσεων και φυσικά δεν αντισταθμίζονται από την όποια αύξηση των αγροτικών προϊόντων. Αντίθετα, η δραστική επιβάρυνση του κόστους παραγωγής διαχέεται σε όλο το φάσμα της αγροτικής δραστηριότητας, δηλαδή σ’ όλα τα προϊόντα. αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η Ομοσπονδία κάνει λόγο για τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα λόγω της ενεργοποίησης της ρήτρας αναπροσαρμογής (από 2-3 χιλ. ευρώ οι λογαριασμοί έχουν ανέβει στις 8-10 χιλ. ευρώ) και όπως αναφέρει το ποσό αυτό είναι δυσβάστακτο και αδύνατον να πληρωθεί και μάλιστα χωρίς να συνυπολογιστούν τα ποτίσματα που θα αρχίσουν την άνοιξη, «που σημαίνει ότι το κόστος άρδευσης θα ξεφύγει από τα πλαίσια του λογικού και το αποτέλεσμα θα είναι να οδηγηθούν στο κλείσιμο οι περισσότερες μονάδες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αγροτικής παραγωγής, με φυσικό επακόλουθο την αύξηση των τιμών των αγροτικών προϊόντων».

Σε κάθε περίπτωση οι ιθύνοντες οφείλουν να αντιληφθούν ότι, με βάση τα σημερινά δεδομένα η παραγωγική διαδικασία σε μία σειρά από αγροτικά προϊόντα κρίσιμης σημασίας και μεγάλης εμβέλειας, όπως είναι οι δενδρώδεις καλλιέργειες, τα υπαίθρια κηπευτικά και τα προϊόντα που αποθηκεύονται σε ψυγεία, καθίσταται παντελώς ασύμφορη.

«Επιτακτική ανάγκη η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος του προβλήματος και να επιδοτήσουν την ρήτρα αναπροσαρμογής και να μειώσουν τις υπέρογκες χρεώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος των Αγροτικών Τιμολογίων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024