Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ζητείται τόλμη για τους μισθούς

Ζητείται τόλμη για τους μισθούς

Η κυβέρνηση καλείται να διορθώσει το λάθος, να προχωρήσει και με πολιτικούς όρους στις αποφάσεις που καθορίζουν τις αμοιβές των εργαζομένων και τη ζωή των νοικοκυριών

Το θεαματικό rebound της ελληνικής οικονομίας, που από τις αρχές του χρόνου μέχρι το τέλος του καλοκαιριού αναπτύχθηκε με ρυθμό 9,3%, τον ταχύτερο στην Ευρώπη, δημιουργεί αισιοδοξία για τις προοπτικές και του νέου έτους, αλλά και ισχυρές προσδοκίες για αύξηση των αμοιβών της εργασίας και των εισοδημάτων ώστε να αντισταθμίσουν νοικοκυριά και εργαζόμενοι τις μεγάλες απώλειες από την ενεργειακή κρίση και τον καλπάζοντα πληθωρισμό.
Δεδομένου ότι η ισχυρή ανάπτυξη στηρίχθηκε κατά κύριο στον τουρισμό και στις ισχυρές εξαγωγικές επιδόσεις υγιών ελληνικών επιχειρήσεων, ήδη φάνηκαν οι πρώτες πρωτοβουλίες επιχειρηματιών να ανταμείψουν το προσωπικό τους, να τους δώσουν κίνητρα για να συνεχίσουν τη δύσκολη προσπάθεια που κατέβαλαν μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, προσφέροντας συμβάσεις με διψήφιες αυξήσεις μισθών για το 2022.

Σύντομα θα εκδηλωθούν κι άλλες ανάλογες πρωτοβουλίες στον χώρο της ιδιωτικής υγείας, των διανομέων, αλλά και στον κλάδο των σουπερμάρκετ που έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στα κέρδη της ανάκαμψης καθώς ποτέ δεν είχε πληγεί (το αντίθετο μάλλον) από την πανδημική κρίση. Ολες αυτές τις παραμέτρους οφείλει να λάβει υπ’ όψιν της η κυβέρνηση εν όψει του νέου γύρου διαβουλεύσεων για την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά το 2022 που θα γίνει τόσο σε επίπεδο των κοινωνικών εταίρων όσο και των επιστημονικών φορέων που θα κληθούν να διατυπώσουν τη γνώμη τους.

Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά οι «φορείς» θα σκύψουν πιο προσεκτικά στα οικονομικά δεδομένα, στις τάσεις της αγοράς και στις ανάγκες της κοινωνίας και να αποφύγουν το λάθος που έκαναν προ εννεαμήνου, όταν κάποιοι από αυτούς εισηγήθηκαν στην κυβέρνηση μηδενικές αυξήσεις για το 2022 και να καταλήξουμε τελικά στην αύξηση 2% του κατώτατου μισθού που οι εξελίξεις στην οικονομία κατέδειξαν πόσο ανεδαφικές ήταν οι εισηγήσεις αλλά και οι τελικές αποφάσεις.

Η κυβέρνηση καλείται να διορθώσει το λάθος, να προχωρήσει και με πολιτικούς όρους στις αποφάσεις που καθορίζουν τις αμοιβές των εργαζομένων και τη ζωή των νοικοκυριών σε μια εποχή που είναι ακόμη δύσκολη – πολύ δύσκολη – λόγω των συνθηκών της πανδημίας και της ακρίβειας για τους περισσότερους Ελληνες.

Ας δείξει τόλμη κι ας αφουγκραστεί τους επιχειρηματίες που στάθηκαν στο πλευρό των εργαζομένων τους… Οπως γνωρίζει πολύ καλά ο Πρωθυπουργός και ο οικονομικός του σύμβουλος, όλα τα χρήματα που θα δοθούν θα επιστρέψουν στην οικονομία και θα τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη, την οποία τόσο ανάγκη έχουμε όλοι.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024