Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι δολοφόνοι είχαν τα κλειδιά των σπιτιών τους - Τρεις γυναικοκτονίες σε 12 ημέρες

Οι δολοφόνοι είχαν τα κλειδιά των σπιτιών τους – Τρεις γυναικοκτονίες σε 12 ημέρες

Λίγο πριν κλείσει το ημερολόγιο αυτού του έτους μετράμε 16 δολοφονημένες γυναίκες, μια γυναικοκτονία κάθε 21 μέρες, τρεις τις τελευταίες σχεδόν δύο εβδομάδες. Πότε θα σταματήσουν οι γυναικοκτόνοι να έχουν τα κλειδιά του σπιτιού μας;

Οι αδερφές Μιραμπάλ έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος του Ραφαέλ Τρουχίγιο.

Οι τρεις αδερφές σχημάτισαν το Κίνημα της 14ης Ιουνίου, ένα αντιστασιακό κίνημα, μένοντας γνωστές στην ιστορία ως «Πεταλούδες».

Ο δικτάτορας κυνήγησε τις αδερφές μέχρι που συνελήφθησαν, βασανίστηκαν και στραγγαλίστηκαν.

Η 25η Νοεμβρίου ανακηρύχθηκε το 1999 ως η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, στη μνήμη των τριών δολοφονημένων γυναικών, ωστόσο σχεδόν 22 χρόνια μετά, εν έτει 2021, ο αριθμός των γυναικοκτονιών αποδεικνύει πως η κοινωνία μας απέχει κατά πολύ από αυτό.

Στις 17 Ιανουαρίου του 2021 η Βασιλική, μητέρα τριών παιδιών, βρίσκεται δολοφονημένη με 14 μαχαιριές από τον σύζυγό της.

Από την πρώτη δολοφονία της χρονιάς, ακόμα δεκαπέντε φωνές γυναικών σώπασαν για πάντα στην Ελλάδα.

Τελευταία, αυτή της Τζεβριέ, μιας 29χρονης γυναίκας η οποία ξυλοκοπήθηκε τόσο άγρια από τον σύζυγό της, ώστε να καταλήξει στο νοσοκομείο με ρήξη σπλήνας και ήπατος.

Η Τζεβριέ δεν κατάφερε ποτέ να σπάσει τη σιωπή της αφού ακόμα και στο νοσοκομείο δεν αποκάλυψε τον πραγματικό λόγο που το σώμα της είχε γεμίσει μελανιές.

Στους γιατρούς και τους νοσηλευτές ισχυρίστηκε ότι είχε πέσει από σκάλα ενώ, παρά τις προσπάθειες τους, δεν κατάφεραν να την κρατήσουν στη ζωή.

Η Τζεβριέ ήταν η 16η γυναίκα που δολοφονείται φέτος στην Ελλάδα, και η τρίτη γυναικοκτονία που σημειώνεται μέσα σε μόλις τρεις βδομάδες. Και στις τρεις περιπτώσεις δράστες ήταν οι σύζυγοί τους.

Ξυπνώντας στις 6 Δεκεμβρίου, τα δύο παιδιά της E.F δεν πίστευαν πως δεν θα έλεγαν καλημέρα στην μαμά τους.

Ο σύζυγος της 36χρονης την στραγγάλισε πάνω στον καυγά και μόλις κατάλαβε πως εκείνη δεν αντιδρούσε πια έφυγε από το σπίτι αφήνοντας μόνα τα ανήλικα παιδιά του μαζί με την νεκρή μητέρα τους.

Ο ίδιος λίγο αργότερα τηλεφώνησε στην αστυνομία, αναφέροντας κυνικά πως «Μάλλον έπνιξα τη γυναίκα μου». Τους ανέφερε μάλιστα πως «θόλωσε» επειδή τον έβρισε και μετά την έπνιξε.

Στις 29 Νοεμβρίου, 49χρονος σκότωσε με 23 μαχαιριές τη γυναίκα του στην κρεβατοκάμαρά τους.

Μετά την δολοφονία της γυναίκας του πήγε μόνος του, στους δικυκλιστές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. μπροστά από το Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου και τους είπε, «παιδιά σκότωσα τη γυναίκα μου», ζητώντας τους μάλιστα να ενημερώσουν τον 20χρονο γιο τους.

Οι αστυνομικοί βρήκαν τη γυναίκα νεκρή στην κρεβατοκάμαρα με πολλαπλές μαχαιριές στον θώρακα και τα πόδια.

Το μοτίβο «Μπαλάσκα»

Σάλο είχε προκαλέσει η δήλωση του έκπτωτου συνδικαλιστή της ΕΛΑΣ, Σταύρου Μπαλάσκα, με αφορμή τη γυναικοκτονία στα Γλυκά Νερά, δίνοντας συμβουλές προς τους γυναικοκτόνους για χαμηλότερη ποινή.

«Δείχνει ότι είναι βλάκας. Αν υποστήριζε εκείνη τη στιγμή που σκότωσε την γυναίκα του, αν ήταν ατυχές γεγονός, μέσα στο θυμό του, ότι τά ‘χασε και “τρελάθηκε”, αν έπαιρνε την αστυνομία δεν θα πήγαινε ούτε 4 χρόνια φυλακή, θα πήγαινε “εν βρασμώ ψυχής” σε οικογενειακό καυγά, “χωρίς να το θέλω εκείνη τη στιγμή”, “δε λειτουργούσα εγώ”, με πρότερο έντιμο βίο, άλλα 4.000 πράγματα. Θα πήγαινε πέντε; έξι χρόνια φυλακή;», είχε δηλώσει ο Μπαλάσκας.

Γίναμε, δυστυχώς μάρτυρες, στην υιοθέτηση των συμβουλών του Μπαλασκά καθώς δεν ήταν λίγοι τελικά οι γυναικοκτόνοι οι οποίοι βρήκαν «θάρρος» στα λόγια του και ακολούθησαν τις συμβουλές του.

Τον Ιούλιο, η Ανίσα βρέθηκε νεκρή, από μαχαιριές που δέχτηκε από τον σύζυγό της, σε λίμνη αίματος, στο σπίτι της στη Δάφνη. Μετά τη δολοφονία ο γυναικοκτόνος πήγε στην αστυνομία και παραδέχτηκε πως σκότωσε τη γυναίκα του «γιατί τη ζήλευε».

Στις 4 Αυγούστου, η 43χρονη Μαρία στη Σωτηρίτσα Λάρισας δέχεται επτά σφαίρες στον θώρακα και το μέτωπο από τον εν διαστάσει σύζυγό της. Ο ίδιος κάλεσε την Αστυνομία και ενημέρωσε για τη δολοφονία, «ελάτε, σκότωσα μια γυναίκα» φέρεται να είπε στο τηλεφώνημα που έκανε στις Αρχές.

Ούτε μια λιγότερη

Mε αφορμή την Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, ο διαδικτυακός ιστότοπος  femicide.gr του Ελληνικού Τμήματος του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τη Γυναικοκτονία (European Observatory on Femicide), ξεκίνησε το ταξίδι του με σκοπό την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και παρέμβαση στον δημόσιο λόγο αναφορικά με τις γυναικοκτονίες, δηλαδή τις δολοφονίες γυναικών και κοριτσιών για λόγους που συνδέονται με το φύλο τους.

Ως ακραία μορφή έμφυλης βίας, οι γυναικοκτονίες, οι δολοφονίες γυναικών λόγω του φύλου τους, αποτελούν εγκληματικές πράξεις, όπου συμπυκνώνονται όχι μόνο κραυγαλέα έμφυλα στερεότυπα για την ανδρική κυριαρχία πάνω στο θηλυκό σώμα και ύπαρξη, αλλά αναδεικνύουν σήμερα προβληματικά ζητήματα εννοιολόγησης, καταγραφής και ανάλυσης δεδομένων από τους επίσημους φορείς και υπηρεσίες, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα.

Το femicide.gr ανεβάζει τον αριθμό των γυναικοκτονιών στις 28 (24 γυναικοκτονίες μέχρι την 25/11/2021, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα συν τέσσερις που έχουν γίνει στο μεσοδιάστημα). Σημειώνεται πως η απόκλιση προκύπτει από το γεγονός ότι η ιστοσελίδα συμπεριλαμβάνει όχι μόνο τις δολοφονίες που έχουν προκληθεί από συντρόφους/συζύγους, αλλά και από μέλη της οικογένειας τους, γνωστούς τους και αγνώστους.

Λίγο πριν κλείσει το ημερολόγιο αυτού του έτους μετράμε 16 δολοφονημένες γυναίκες, μια γυναικοκτονία κάθε 21 μέρες, τρεις τις τελευταίες σχεδόν δύο εβδομάδες. Πότε θα σταματήσουν οι γυναικοκτόνοι να έχουν τα κλειδιά του σπιτιού μας;

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024