Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρωσία - Κατηγορεί την Ουκρανία για μετακίνηση βαρέως πυροβολικού στη γραμμή αντιπαράθεσης με τους φιλορώσους αυτονομιστές

Ρωσία – Κατηγορεί την Ουκρανία για μετακίνηση βαρέως πυροβολικού στη γραμμή αντιπαράθεσης με τους φιλορώσους αυτονομιστές

Η Ρωσία προχώρησε σε αυστηρή προειδοποίηση κατά της Ουκρανίας.

Η Ρωσία, σε μια νέα κλιμάκωση της εχθρικής ρητορικής προς το Κίεβο, κατηγόρησε σήμερα την Ουκρανία ότι μετακινεί βαρύ πυροβολικό προς τη πρώτη γραμμή των μαχών με τους φιλορώσους αυτονομιστές και ότι δεν συμμετέχει στην ειρηνευτική διαδικασία.

Οι δηλώσεις της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα δεν περιείχαν καμία ένδειξη ότι η Μόσχα είναι πρόθυμη να μετριάσει την οξεία κριτική της στην Ουκρανία, παρά τη δίωρη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε αυτή την εβδομάδα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν.

«Οι διαπραγματεύσεις για μια ειρηνική διευθέτηση έχουν πρακτικά φτάσει σε αδιέξοδο», δήλωσε η Ζαχάροβα στους δημοσιογράφους, αναφερόμενη στην επταετή σύγκρουση μεταξύ των ουκρανικών και αυτονομιστικών δυνάμεων στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς.

Η Ζαχάροβα, σε ανάρτηση της στο Twitter του υπουργείου, δήλωσε ότι «με την υποστήριξη των χωρών του ΝΑΤΟ που διοχετεύουν όπλα στη χώρα, το Κίεβο ενισχύει τον στρατό του στη γραμμή επαφής στο Ντονμπάς».

«Προσποιείται» η Ουκρανία

Η ίδια δήλωσε ότι η Ουκρανία το μόνο που κάνει είναι να «προσποιείται» τη διαδικασία τήρησης των υποχρεώσεών της βάσει των συμφωνιών του Μινσκ του 2014 και του 2015 που αποσκοπούσαν στον τερματισμό της σύγκρουσης.

Η Ζαχάροβα επέκρινε την Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας ότι έχει άμεση ευθύνη για τα γεγονότα στην Ουκρανία. «Οι απεσταλμένοι των Βρυξελλών ήταν παρόντες στις λεγόμενες πλατείες Μαϊντάν και εμψύχωναν εκείνους που πραγματοποιούσαν αντισυνταγματικά πραξικοπήματα».

Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από την ουκρανική πλευρά. Το Κίεβο έχει αρνηθεί τις ρωσικές κατηγορίες ότι σχεδιάζει να ανακαταλάβει εδάφη με τη βία και ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι ελπίζει στην επίτευξη μιας νέας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Οι συνομιλίες Μπάιντεν και Πούτιν

Στις συνομιλίες μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν που πραγματοποιήθηκαν μέσω βιντεοδιάσκεψης κυριάρχησε η κατάσταση στην Ουκρανία, με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να εκφράζει την ανησυχία του για την ενίσχυση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας κοντά στα σύνορα και να λέει στον Πούτιν ότι η Μόσχα θα αντιμετωπίσει σοβαρές οικονομικές συνέπειες σε περίπτωση που θα εισβάλλει στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η συζήτηση για εισβολή είναι «προκλητική» και κατηγόρησε την Ουκρανία και το ΝΑΤΟ ότι υποδαυλίζουν τις εντάσεις.

Ο επικεφαλής των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, Βαλέρι Γκεράσιμοφ, μιλώντας σήμερα ενώπιον των στρατιωτικών ακολούθων ξένων χωρών δήλωσε ότι η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία κλιμακώνεται και το Κίεβο ευθύνεται γι’ αυτήν την κλιμάκωση.

«Οι παραδόσεις στην Ουκρανία μη επανδρωμένων πτητικών συσκευών και αεροσκαφών ωθούν τις ουκρανικές αρχές σε απότομα και επικίνδυνα βήματα» δήλωσε ο Γκεράσιμοφ, επισημαίνοντας ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποιούν στο Ντονμπάς μη επανδρωμένα αεροσκάφη τουρκική κατασκευής, ανακοινώνουν την χρήση αντιαρματικών όπλων τύπου «Τζάβελιν» τα οποία έδωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες «με αποτέλεσμα να οξύνεται η ήδη τεταμένη κατάσταση στο ανατολικό τμήμα της χώρας αυτής».

«Οποιεσδήποτε προκλήσεις των ουκρανικών αρχών να επιλύσουν δυναμικά τα προβλήματα στο Ντονμπάς, θα κατασταλούν» δήλωσε ο Γκεράσιμοφ, επισημαίνοντας οι πληροφορίες που μεταδίδονται για δήθεν ετοιμαζόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι ψέμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024