Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ξεκινά το συνέδριο για το 1821 - με προβολή του «Μεγαλέξανδρου» του Αγγελόπουλου

Ξεκινά το συνέδριο για το 1821 – με προβολή του «Μεγαλέξανδρου» του Αγγελόπουλου

Με ειδική προβολή της ταινίες του Θεόδωρου Αγγελόπουλου «Μεγαλέξανδρος» ξεκινά το Διεθνές συνέδριο «1821 η γνωστή -άγνωση επανάσταση - Μια παράδοση ανταρσίας»

‘Ενα σημαντικό διεθνές επιστημονικό συνέδριο για την επανάσταση ξεκινά σήμερα στην Αθήνα και θα διεξαχθεί στο κτίριο της Νομικής Σχολής Αθηνών και στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

Οι διοργανωτές του συνεδρίου υποστηρίζουν ότι σκοπός τους είναι να «να αναδείξουμε εκείνες τις οπτικές που έχουν συστηματικά υποφωτιστεί από την επίσημη ιστορία. Να εστιάσουμε στην λαϊκή ιστορία της επανάστασης, στις επιδιώξεις  των καταπιεσμένων λαών και μειονοτήτων, στις εθνοτικές και γλωσσικές ετερότητες που συγκρότησαν την επαναστατική πρώτη ύλη, στην οπτική της κοινωνικής ληστείας και του οπλισμένου περιθωρίου, στις ρευστές πολιτισμικές γεωγραφίες της βαλκανικής υπαίθρου και της οθωμανικής επικράτειας, στο λαϊκό πολιτισμό και στις εξωγενείς, περιηγητικές προσλήψεις του, στη διεθνιστική αλληλεγγύη, στους ταξικούς αγώνες εντός της επανάστασης, στις κεντρικές δομές του κράτους και στη διαπάλη τους με τους τοπικούς θεσμούς προεπαναστατικής αυτοκυβέρνησης, στα ανολοκλήρωτα επαναστατικά οράματα, στις θεσμικές και πολιτειακές καινοτομίες, στους επαναστατικούς μύθους που γέννησε και πυροδότησε το 1821.» 

Παράλληλα υπογραμμίζουν ότι «εποχή μας που από τη μία δεσπόζει η άκριτη εθνικιστική αναβίωση και από την άλλη ένας ιστορικός αναθεωρητισμός, που απαξιώνει γενικώς τις επαναστάσεις, αμφισβητώντας το δίκαιο του εξεγερμένου, είναι επιτακτικότερη από ποτέ μια πολυπρισματική, κριτική προσέγγιση. Μια οπτική που θα συνενώνει ιστορικά, κοινωνιολογικά, γλωσσολογικά, γεωγραφικά, οικονομικά, πολιτειολογικά, φιλοσοφικά κ.α. στοιχεία για να συνθέτει καλειδοσκοπικά τις πολυεπίπεδες αλήθειες του ‘21, τις πολλαπλές αλήθειες των ίδιων των επαναστατών».

Στο συνέδριο ξεχωρίζουν σημαντικές διεθνείς παρουσίες όπως ο Μεχμέτ Οζνούρ Αλκάν, Καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας και επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, ο Τζεμάλ Καφαντάρ, Καθηγητής Ιστορίας και Τουρκικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, η Αϊφέρ Καράκαγια-Στουμπ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας στο College of William & Mary, η Οξάνα Ιβάνοβνα Κιγιάνσκαγια, Καθηγήτρια Ιστορίας στο Ρωσικό Κρατικό Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Σπουδών,ο Χάλεντ Φάχμι, Καθηγητής Σύγχρονων Αραβικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, ο Καχραμάν Σακούλ, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Σεχίρ της Κωνσταντινούπολης.

Επίσης, σε συνεργασία με το περιοδικό  KABOOM η οργανωτική επιτροπή προχώρησε στην έκδοση τεσσάρων e-book τα οποία θα διατίθενται ελεύθερα στο διαδίκτυο. Πρόκειται για τέσσερα σημαντικά κείμενα προσκεκλημένων ομιλητών του συνεδρίου τα οποία μεταφράστηκαν από τα αγγλικά. Τα βιβλία είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του συνεδρίου

Το πλήρες πρόγραμμα του συνεδρίου μπορείτε να το δείτε εδώ

Ειδική προβολή της ταινίας «Μεγαλέξανδρος»

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί απόψε και ειδική προβολή της ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Μεγαλέξανδρος», στον κινηματογράφο Δαναός στις 8.00 μμ στον κινηματογράφο Δαναός. Θα προηγηθεί η επίσημη έναρξη του συνεδρίου, ενώ την προβολή θα προλογίσει η δρ. φιλολογίας Αιμιλία Καραλή.

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024