Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παρέμβαση της Βρετανίας στα Βαλκάνια - «Απειλείται η σταθερότητα» - Διόρισε Ειδικό Απεσταλμένο

Παρέμβαση της Βρετανίας στα Βαλκάνια – «Απειλείται η σταθερότητα» – Διόρισε Ειδικό Απεσταλμένο

Ως ειδικός αντιπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ο Ειδικός Απεσταλμένος για τα Δυτικά Βαλκάνια θα συνεργαστεί με ηγέτες των χωρών της περιοχής, και άλλους εκπροσώπους, καθώς και με τις ΗΠΑ και ΕΕ για την υποστήριξη και ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον διόρισε τον Στιούαρτ Πιτς Ειδικό Απεσταλμένο για τα Δυτικά Βαλκάνια, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης δέσμευσης του Ηνωμένου Βασιλείου για σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή, σύμφωνα με ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης.

«Τη μεγαλύτερη απειλή»

Ο Στιούαρτ Πιτς ανέλαβε τον ρόλο αφού παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ νωρίτερα αυτό το έτος, την οποία κατείχε από το 2018, και προηγουμένως ήταν επικεφαλής του επιτελείου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ως ειδικός αντιπρόσωπος του πρωθυπουργού, ο Πιτς θα συνεργαστεί με ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων, και άλλους εκπροσώπους της περιοχής, καθώς και με τους συμμάχους μας ΗΠΑ και Ευρώπης για την υποστήριξη και ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας, αναφέρεται στην ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης.

Το έργο του Πιτς θα περιλαμβάνει επίσης την προώθηση ισχυρών δημοκρατικών θεσμών και ανοιχτών κοινωνιών, τη βοήθεια στην αντιμετώπιση του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος και άλλων κοινών προκλήσεων ασφάλειας και την υποστήριξη της επίλυσης κληρονομημένων ζητημάτων όπως τα εγκλήματα πολέμου και οι αγνοούμενοι.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επισήμανε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι βαθιά αφοσιωμένο στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και πρόσθεσε πως τα Δυτικά Βαλκάνια βιώνουν τη μεγαλύτερη απειλή για τη σταθερότητα και την ασφάλειά τους εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες.

«Εχουμε την ευθύνη να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διατηρήσουμε τα κέρδη που επιτυγχάνονται μέσω της ειρήνης και του διαλόγου – δεν μπορούμε να επιτρέψουμε καμία επιστροφή στη βία και τη διαίρεση του παρελθόντος» τονίζει ο βρετανός πρωθυπουργός.


Η ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης για τον διορισμό Ειδικού Απεσταλμένου στα Δυτικά Βαλκάνια

«Η εκτεταμένη εμπειρία και η τεχνογνωσία του Sir Stuart θα ενισχύσουν τις διεθνείς προσπάθειες για την προστασία της ειρήνης και την προώθηση της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης σε αυτήν την κρίσιμη περιοχή» καταλήγει ο Μπόρις Τζόνσον.

Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Σερβία-Κόσοβο

Η βρετανική κυβέρνηση κάνει ειδική αναφορά στους κινδύνους που εγκυμονεί η κρίση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη καθώς και τα προβλήματα ανάμεσα στη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο:

«Ο Υπατος Εκπρόσωπος προειδοποίησε ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη αντιμετωπίζει επί του παρόντος τη μεγαλύτερη υπαρξιακή απειλή στη μεταπολεμική της περίοδο και ότι υπάρχει πραγματική προοπτική περαιτέρω διχασμού και σύγκρουσης.

»Μαζί με τους διεθνείς εταίρους, το ΗΒ εργάζεται για την αντιμετώπιση τυχόν απειλών για τη σταθερότητα, σύμφωνα με την Ειρηνευτική Συμφωνία του Ντέιτον, η οποία στήριξε 26 χρόνια σκληρής προόδου στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

»Το ΗΒ βοηθά επίσης στην αντιμετώπιση άλλων περιφερειακών προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου και της καταπολέμησης των ομάδων οργανωμένου εγκλήματος.

Το ΗΒ θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, σε στενή συνεργασία με τις κυβερνήσεις της περιοχής και τους διεθνείς εταίρους του».

«Ισχυρό μήνυμα»

Η πρεσβευτής της Βρετανίας στα Σκόπια Ράσελ Γκάλογουεϊ δήλωσε:

«Ως πρεσβευτής του Ηνωμένου Βασιλείου στη Βόρεια Μακεδονία, χαιρετίζω θερμά τον διορισμό του Sir Stewart Pitch ως ειδικού αντιπροσώπου του Πρωθυπουργού για τα Δυτικά Βαλκάνια. Σε άμεση συνεργασία με τις βρετανικές πρεσβείες στην περιοχή ο Sir Stewart θα συνεργαστεί με ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων και τους συμμάχους μας για την υποστήριξη και ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας.

»Ο διορισμός του αποτελεί ισχυρό μήνυμα της συνεχούς δέσμευσης των Βρετανών για ενίσχυση των δεσμών μας με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και για την ασφάλεια και την ευημερία αυτής της σημαντικής περιοχής. Ανυπομονώ να δουλέψω μαζί του».

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024