Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Απίθανα έπιπλα «μαρτυρούν» την ιστορία της ομοφυλοφυλίας

Απίθανα έπιπλα «μαρτυρούν» την ιστορία της ομοφυλοφυλίας

Η σειρά “ Unfamiliar Passions” εξερευνά την ιστορία της ομοφυλοφιλίας και τον χορό της στο διάβα των χρόνων και στον δυτικό πολιτισμό

Την ιστορία και την κουλτούρα της ομοφυλοφιλίας από τους Αρχαίους Έλληνες και τους Ρωμαίους έως σήμερα εξερευνά ο απόφοιτος της Design Academy Eindhoven, Leo Maher με πέντε έπιπλα που σχεδίασε και τα οποία χαρακτηρίζονται από ποικιλία εικαστικών αναφορών.

«Η σειρά «Unfamiliar Passions» εξερευνά την ιστορία της ομοφυλοφιλίας και τον χορό της στο διάβα των χρόνων και στον δυτικό πολιτισμό» είπε ο Maher. «Κάθε κομμάτι στη σειρά εξερευνά την κληρονομιά χαρακτηριστικών αναγνώρισης, θρύλων, παραβατικών συμπεριφορών και μηχανισμών σηματοδότησης, σημειώνοντας το πώς υπερβαίνουν κουλτούρες και κοινωνίες πριν καταλήξουν να είναι υφασμένα στον ιστό της σύγχρονης γκέι ζωής» πρόσθεσε.

Το έπιπλο Homo-Delicatus διακρίνεται από αναφορές σε χαρακτηριστικά που χρησιμοποιούντο για να διακρίνουν τους ομοφυλόφιλους σε διάφορα στάδια της ιστορίας, από σωματικά χαρακτηριστικά μέχρι επιλογές ενδυμάτων, μια δερμάτινη μπότα από πηλό και έναν συγκεκριμένο τύπο βαδίσματος απεικονισμένο σε μεταλλικά φύλλα.

Στο έπιπλο Gentleman of the Backdoor εξερευνώνται διάφοροι ευφημισμοί που χρησιμοποιούντο για την περιγραφή ομοφυλόφιλων αντρών στην Αγγλία του 18ου αιώνα. Μεταξύ αυτών το «faggot», λέξη που «κάποτε χρησιμοποιείτο για να δηλώσει ένα δεμάτι καυσόξυλα πάνω στα οποία έκαιγαν τους κατηγορούμενους για σοδομισμό» όπως διευκρινίζει ο Maher. Ένα τάβλι είναι αναφορά στην αργκό έκφραση «backgammon players» ενώ χυτευμένα κεφάλια πετειναριών και η βουβωνική χώρα ενός νέου άντρα είναι αναφορά στον όρο «ganymede (γανυμήδης)» με τον οποίο τυπικά περιέγραφαν ένα θυληπρεπές αγόρι.

Το Polari είναι ένα τραπεζάκι που εστιάζει στη γλώσσα·χαρακτηρίζεται από μια σειρά λέξεων που χρησιμοποιούν οι ομοφυλόφιλοι για να αποφύγουν να προσελκύσουν την προσοχή. Στο πάνω μέρος, καταλήγει σε ένα μεταλλικό λουλούδι που αναπαριστά το πράσινο γαρύφαλλο που φορούσε ο Όσκαρ Ουάιλντ -ο οποίος το 1895 δικάστηκε λόγω του ότι ήταν ομοφυλόφιλος- ως σύμβολο των σεξουαλικών προτιμήσεών του.

Τα πέντε έπιπλα της σειράς «Unfamiliar Passions» εκτέθηκαν στο show αποφοίτησης στην Design Academy Eindhoven και ο Leo Maher είπε ότι μικρό μέρος των σχεδίων του βασίζεται στις προσωπικές εμπειρίες του, αλλά «όλο και περισσότερο βρίσκει τα ίχνη» στη ζωή του. Και εξέφρασε την ελπίδα να πυροδοτήσει το πρότζεκτ συζήτηση για τη διαπολιτισμική φύση της ομοφυλοφιλίας.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024