Φόντο στο νέο οινοποιείο που ολοκλήρωσε το βρετανικό αρχιτεκτονικό γραφείο Foster + Partners για τον Γάλλο οινοπαραγωγό Le Dôme είναι η μεσαιωνική κοινότητα St Emilion μέσα στους λόφους του Μπορντό.

Ο ιδιοκτήτης του Le Dôme, ο Jonathan Maltus είχε θέσει δύο προϋποθέσεις· αφενός μια «state of the art» εγκατάσταση παραγωγής οίνου και αφετέρου, εξύμνηση της τοποθεσίας και εγγύτητάς της με την παλιά πόλη, η οποία είναι στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ και η ιστορία της ανάγεται στους ρωμαϊκούς χρόνους.

«Όταν μας προσέγγισε για πρώτη φορά ο Jonathan Maltus, εξέφρασε την επιθυμία να δημιουργήσει ένα ξεχωριστό νέο οινοποιείο με φόντο το μοναδικό St Emilion» είπε ο ιδρυτής του αρχιτεκτονικού γραφείου, ο Norman Foster. «Ήθελε το κτίσμα να είναι ένας ύμνος στην όμορφη τοποθεσία, εστιάζοντας στη θέα στους αμπελώνες και κάνοντας το τοπίο βασικό πρωταγωνιστή στη σχεδίαση. Η ιδέα ήταν να συγχωνεύσουμε το κτίσμα στο περιβάλλον του ενώ θα δημιουργούσαμε έναν φιλόξενο χώρο για επισκέπτες και λάτρεις του οίνου» πρόσθεσε.

Το οινοποιείο Le Dôme βρίσκεται στην απόληξη μιας δενδροφυτευμένης δεξιά και αριστερά λεωφόρου και σηματοδοτείται από μία στέγη σε σχήμα τρούλου, καλυμμένη με ανακυκλωμένα κεραμίδια. To Foster + Partners σχεδίασε ένα κυκλικό κτίσμα στο οποίο ενσωματώνονται δύο ράμπες, μία εξωτερική και μία εσωτερική. Οι ράμπες οδηγούν τους επισκέπτες στο εσωτερικό, επιτρέποντάς τους να δουν διάφορα στάδια της διαδικασίας οινοποίησης πριν καταλήξουν στο άνω επίπεδο για γευσιγνωσία. Το άνω επίπεδο – «κοινωνική καρδιά του κτηρίου», το χαρακτηρίζει το βρετανικό αρχιτεκτονικό γραφείο – διαθέτει τραπέζια, μπαρ και χώρους αναψυχής. Τα υάλινα παράθυρα επιτρέπουν ανεμπόδιστη θέα στους αμπελώνες και στην πόλη στο βάθος.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr