Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Απολιθώματα στην Ιταλία ρίχνουν φως στους δεινοσαύρους της Μεσογείου

Απολιθώματα στην Ιταλία ρίχνουν φως στους δεινοσαύρους της Μεσογείου

Τα προϊστορικά ερπετά φαίνεται πως έφτασαν στις ακτές της Μεσογείου μέσω μιας χερσαίας γέφυρας.

Η Ιταλία φημίζεται για αρκετά πράγματα, αλλά σίγουρα όχι για τους δεινόσαυρους της -τουλάχιστον έως τώρα, καθώς Ιταλοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν το πρώτο «νεκροταφείο» δεινοσαύρων, ηλικίας περίπου 80 εκατομμυρίων ετών.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μπολόνια και άλλων ιδρυμάτων παρουσιάζουν στο Scientific Reports τα ευρήματα σε παλιό λατομείο της τοποθεσίας Βιλάτζιο ντελ Πεσκατόρε έξω από την Τεργέστη στη βορειοανατολική Ιταλία.

Οι σκελετοί που βρέθηκαν εκεί (τουλάχιστον επτά, ίσως και 11), ανήκουν στο φυτοφάγο είδος Tethyshadros insularis, το οποίο έφθανε σε μήκος τα πέντε μέτρα. Ο καλύτερα διατηρημένος σκελετός βαφτίστηκε «Μπρούνο»

Εκτός από τους δεινόσαυρους, βρέθηκαν επίσης απολιθώματα ψαριών, κροκοδείλων, ιπτάμενων ερπετών και άλλων οργανισμών, τα οποία προσφέρουν μια ανάγλυφη εικόνα για το αρχαίο οικοσύστημα της περιοχής.

Τα πρώτα μεμονωμένα απολιθώματα στο Βιλάτζιο ντελ Πεσκατόρε είχαν ανακαλυφθεί στις αρχές της δεκαετίας του 1990, θεωρήθηκαν όμως εξαίρεση του κανόνα.

Το κεφάλι του «Μπρούνο» είναι πραγματικά τεράστιο (A. Giamborino)

Στη διάρκεια της εποχής των δεινοσαύρων, πριν 230 έως 66 εκατομμύρια χρόνια, η περιοχή της Μεσογείου ήταν πολύ διαφορετική, με αμέτρητα μικρά νησιά που δεν θεωρήθηκαν κατάλληλα για μεγάλα ζώα.

Αρχικά οι γεωλόγοι εκτίμησαν ότι το σημερινό Βιλάτζιο ντελ Πεσκατόρε αποτελούσε τμήμα ενός νησιού στο μέσον του πρωτο-μεσογειακού ωκεανού της Τηθύος. Η αρχική ανακάλυψη ενός «νάνου» δεινοσαύρου που ονομάστηκε «Αντόνιο», φάνηκε να επιβεβαιώνει τη θεωρία, καθώς τα ζώα στα νησιά τείνουν να έχουν μικρό μέγεθος λόγω των περιορισμένων πόρων.

Ο «Μπρούνο» σκιαγραφεί τώρα μια νέα εικόνα.

Νεότερα γεωλογικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι πριν 80 εκατομμύρια χρόνια η σημερινή βορειοανατολική Ιταλία ήταν ξηρά συνδεδεμένη με τη Δυτική Ευρώπη και την Ασία.

Μετά τη σύγκριση με τον «Μπρούνο» και τα αλλά πρόσφατα απολιθώματα, ο παλαιότερος «Αντόνιο» εκτιμάται πλέον ότι δεν ήταν μικροσκοπικός δεινόσαυρος αλλά απλώς πολύ μικρός σε ηλικία.

Η συλλογή των απολιθωμάτων φιλοξενείται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Τεργέστης, μετά από παραχώρηση του υπουργείου Πολιτισμού της Ιταλίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Σκάνδαλο: Δεν κλήθηκε σε απολογία ο Αλμέιδα για την επίθεση στην Τούμπα

Ο Ματίας Αλμέιδα επιτέθηκε και έπιασε από τον λαιμό άνθρωπο της ΥΑΒΑΧ μετά το τέλος του παιχνιδιού στην Τούμπα, παρόλα αυτά δεν κλήθηκε σε απολογία από τον αθλητικό δικαστή της Super League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024