Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πολιτικό μπρα ντε φερ κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ και για τον εμβολιασμό στους 60άρηδες

Πολιτικό μπρα ντε φερ κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ και για τον εμβολιασμό στους 60άρηδες

Ουσιαστικά η κυβέρνηση με την άμεση ψήφιση του μέτρου της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών, προκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή.

Μπρα ντε φερ με σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά, μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργούν οι αποφάσεις που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών.

Κι αν για το Μέγαρο Μαξίμου, κατόπιν φυσικά εισηγήσεων των ειδικών, το μέτρο εκτιμάται ότι μπορεί να αυξήσει τον εμβολιασμό σ’ αυτή την ηλικιακή ομάδα και να σωθούν ζωές, η πολιτική ουσία είναι διαφορετική κι έχει να κάνει με τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Διότι ουσιαστικά η κυβέρνηση με την άμεση ψήφιση του μέτρου της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών, προκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή.

Καλεί την αξιωματική αντιπολίτευση να “απαντήσει” μέσω και της ψήφου των βουλευτών περί της διαχείρισης της εμβολιαστικής διαδικασίας και η αξιωματική αντιπολίτευση να πάρει ξεκάθαρη θέση για τα περί «προαιρετικής υποχρεωτικότητας”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με ερώτημα προς τον ΣΥΡΙΖΑ έστειλε το μήνυμα: Πώς εφαρμόζεται η υποχρεωτικότητα, την οποία ψελλίζει κατά καιρούς, δίχως να προβλέπονται κυρώσεις για αυτούς που παραβαίνουν το νόμο και επιδεικνύουν έλλειψη κοινωνικής ευθύνης; Εκτός και αν επιμείνει στο χωρίς νόημα εφεύρημα της «προαιρετικής υποχρεωτικότητας”.

Η απειλή της νέας μετάλλαξης έχει ενεργοποιήσει και τα πολιτικά αντανακλαστικά των κομμάτων βάζοντας έτσι στην “αρένα” της μάχης το ζήτημα των εμβολίων. Μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ κάθε ημέρα σε μη εμβολιασμένους πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν προχωρήσει στην πρώτη δόση από τον ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για θετικά κίνητρα. Υποστηρίζεται ότι τα ακραία και τιμωρητικά μέτρα πρέπει να αντικατασταθούν με μέτρα ενθάρρυνσης και θετικά κίνητρα, όπως για παράδειγμα τα οικονομικά για αυτούς που θα κάνουν την πρώτη και την τρίτη δόση.

Η ψηφοφορία αποκτά ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον δεδομένου του πολιτικού κόστους που κουβαλά η εν λόγω απόφαση υποχρεωτικότητα. Το στίγμα έδωσε εξάλλου ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος σημείωσε ότι στην επίμαχη ψηφοφορία θα φανεί τι πραγματικά πιστεύει ο κάθε βουλευτής φωτογραφίζοντας εμμέσως πλην σαφώς την μέρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και είναι ασφαλώς και ένα στοίχημα για τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς μπορεί επί της ουσίας να διαφωνεί με τα μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση, αλλά οφείλει να πάρει ξεκάθαρη θέση σε θέματα όπως η υποχρεωτικότητα ή ακόμη και η ίδια η χρησιμότητα του εμβολίου καθώς κι εκεί υπάρχουν διαφορετικές φωνές που θολώνουν το κεντρικό μήνυμα της Κουμουνδούρου.

Η δύσκολη απόφαση

Τόνισε μάλιστα ότι ήταν μια δύσκολη απόφαση αλλά εθνικά απολύτως αναγκαία η απόφαση του πρωθυπουργού και τη κυβέρνηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. “Το εθνικό καθήκον ξεπερνά το πολιτικό κόστος! Εκεί κρίνεται η πραγματική αγάπη του καθενός για πατρίδα και όχι αυτή που βολεύει για να παίρνει ψήφους» είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και πρόσθεσε πιστεύει κανείς ότι είναι πολιτικά εύκολη ή βολική για τον πρωθυπουργό; Ή έχουμε πρωθυπουργό που για περίεργους λόγους θέλει να χάνει ψήφους και να γίνεται δυσάρεστος; Όλοι αντιλαμβανόμαστε πόσο δύσκολη απόφαση είναι πολιτικά. Όσοι όμως έχουμε αίσθηση στοιχειώδη του πατριωτισμού και της ανθρωπιάς, αντιλαμβανόμαστε ότι είναι περίπου μονόδρομος.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Οικονόμου χθες κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να τοποθετηθεί συγκεκριμένα καθότι, όπως είπε, αφού δεν συμφωνεί με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών, ποια συγκεκριμένα μέτρα προτείνει ώστε οι 520.000 συμπολίτες μας, που αποφεύγουν συστηματικά να εμβολιαστούν -αποτελώντας την ηλικιακή ομάδα που κυρίως νοσηλεύεται και στην οποία σημειώνονται οι μεγαλύτερες απώλειες- να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

“Ας αφήσει τις γενικότητες, τους αφορισμούς, τις καταγγελίες και ας τοποθετηθεί συγκεκριμένα. Αν δεν το κάνει και αυτή τη φορά, όπως το έχει αποφύγει μέχρι σήμερα, θα αποδείξει ότι αδυνατεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να σηκώσει το βάρος επιβεβλημένων αποφάσεων που έχουν πολιτικό κόστος, ψαρεύοντας πρόσκαιρα κομματικά οφέλη”, ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

Σφοδρή επίθεση

Ανεβάζοντας το θερμόμετρο της πολιτικής αντιπαράθεσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ”σαμποτέρ του εμβολιασμού”. Τόνισε σε συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ ότι “πολύ φοβάμαι ότι με αυτά τα μέτρα, από εκεί που τον κατηγορούσαμε, και νομίζω δικαίως, ότι είχε σηκώσει λευκή πετσέτα στην εμβολιαστική προσπάθεια, μετατρέπεται σε σαμποτέρ του εμβολιασμού. Διότι αντί να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή την ενίσχυση της προσπάθειας και της εμβολιαστικής κάλυψης θα έχουμε ένα κύμα αντίδρασης και νομίζω ότι αυτό δεν θα βοηθήσει κανέναν”.

Όπως είπε η λογική του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι τα ακραία και τιμωρητικά μέτρα πρέπει να αντικατασταθούν με μέτρα ενθάρρυνσης και θετικά κίνητρα. “Αντί να βάζεις πρόστιμα θα έχει αξία να σκεφθεί κανείς να ενθαρρύνεις ακόμη και με οικονομικά κίνητρα αυτούς που θα κάνουν την πρώτη και την τρίτη δόση” επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024