Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διαστημικός περίπατος στον ISS αναβλήθηκε λόγω διερχόμενων διαστημικών σκουπιδιών

Διαστημικός περίπατος στον ISS αναβλήθηκε λόγω διερχόμενων διαστημικών σκουπιδιών

Παραμένει ασαφές αν επρόκειτο για θραύσματα από τη ρωσική δοκιμή αντιδορυφορικού πυραύλου.

Η έξοδος δύο αστροναυτών για την αντικατάσταση κεραίας στο εξωτερικό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) αναβλήθηκε επ’ αόριστον την Τρίτη λόγω πιθανότητας πρόσκρουσης διαστημικών σκουπιδιών.

Το επταμελές πλήρωμα του ISS δεν χρειάστηκε να καταφύγει στα σκάφη που βρίσκονται σταθμευμένα στο πολυεθνικό τροχιακό συγκρότημα, ωστόσο ο διαστημικός περίπατος που είχε προγραμματιστεί για τις 14.10 ώρα Ελλάδας αναβλήθηκε καθώς «δεν υπήρξε ευκαιρία να εκτιμηθεί σωστά ο κίνδυνος για τους αστροναύτες», ανακοίνωσε η NASA.

Δεν διευκρίνισε από πού προήλθε η «ειδοποίηση για συντρίμμια», ούτε αν τα εν λόγω αντικείμενα προέρχονται από τη ρωσική δοκιμή αντιδορυφορικού πυραύλου στις 14 Νοεμβρίου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να εξαπλωθούν σε χαμηλή γήινη τροχιά 1.700 μεγάλα θραύσματα και άγνωστος αριθμός μικρότερων συντριμμιών.


Οι ΗΠΑ επέκριναν τη Ρωσία για την «απερίσκεπτη» δοκιμή και η NASA έδωσε εντολή στο πλήρωμα του ISS να καταφύγει προληπτικά στα σκάφη Crew Dragon και Soyuz.

Ο διαστημικός περίπατος, διάρκειας 6,5 ωρών, επρόκειτο να πραγματοποιηθεί από τον Τομ Μάρσμπερν, γιατρό και βετεράνο της NASA 61 ετών, και την 34χρονη Κέιλα Μπάρον, πυρηνικό μηχανικό που ταξιδεύει για πρώτη φορά στο Διάστημα.

Αποστολή τους ήταν η αντικατάσταση μιας κεραίας επικοινωνιών που μετρά 20 χρόνια σε λειτουργία.

Σύμφωνα με την Ντέινα Ουέιγκελ, αναπληρώτρια διευθύντρια του προγράμματος ISS, τα θραύσματα που δημιούργησε η ρωσική δοκιμή έχουν πλέον διασπαρεί, παρόλα αυτά ο κίνδυνος πρόσκρουσης στον σταθμό παραμένει διπλάσιος από το κανονικό.

Για τους αστροναύτες του διαστημικού περιπάτου, πάντως, ο κίνδυνος ήταν αυξημένος μόνο κατά 7%, είπε.

Σχεδόν όλα τα διαστημικά σκουπίδια σε χαμηλή γήινη τροχιά κινούνται με ταχύτητα γύρω στα 8 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο, κάτι που σημαίνει ότι ακόμα και ένα πολύ μικρό αντικείμενο θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιές στον σταθμό ή να τρυπήσει τις στολές των αστροναυτών.

Οι στολές διαθέτουν πάντως εφεδρικό απόθεμα οξυγόνου που θα έδινε στους αστροναύτες περιθώριο 30 λεπτών να επιστρέψουν στο εσωτερικό του σταθμού.

Σε περίπτωση που απειλείται ο ίδιος ο σταθμός, η τροχιά του μπορεί να διορθωθεί ανάλογα πυροδοτώντας τους κινητήρες ρωσικού σκάφους που παραμένει σταθμευμένο.

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024