Η έξοδος δύο αστροναυτών για την αντικατάσταση κεραίας στο εξωτερικό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) αναβλήθηκε επ’ αόριστον την Τρίτη λόγω πιθανότητας πρόσκρουσης διαστημικών σκουπιδιών.

Το επταμελές πλήρωμα του ISS δεν χρειάστηκε να καταφύγει στα σκάφη που βρίσκονται σταθμευμένα στο πολυεθνικό τροχιακό συγκρότημα, ωστόσο ο διαστημικός περίπατος που είχε προγραμματιστεί για τις 14.10 ώρα Ελλάδας αναβλήθηκε καθώς «δεν υπήρξε ευκαιρία να εκτιμηθεί σωστά ο κίνδυνος για τους αστροναύτες», ανακοίνωσε η NASA.

Δεν διευκρίνισε από πού προήλθε η «ειδοποίηση για συντρίμμια», ούτε αν τα εν λόγω αντικείμενα προέρχονται από τη ρωσική δοκιμή αντιδορυφορικού πυραύλου στις 14 Νοεμβρίου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να εξαπλωθούν σε χαμηλή γήινη τροχιά 1.700 μεγάλα θραύσματα και άγνωστος αριθμός μικρότερων συντριμμιών.


Οι ΗΠΑ επέκριναν τη Ρωσία για την «απερίσκεπτη» δοκιμή και η NASA έδωσε εντολή στο πλήρωμα του ISS να καταφύγει προληπτικά στα σκάφη Crew Dragon και Soyuz.

Ο διαστημικός περίπατος, διάρκειας 6,5 ωρών, επρόκειτο να πραγματοποιηθεί από τον Τομ Μάρσμπερν, γιατρό και βετεράνο της NASA 61 ετών, και την 34χρονη Κέιλα Μπάρον, πυρηνικό μηχανικό που ταξιδεύει για πρώτη φορά στο Διάστημα.

Αποστολή τους ήταν η αντικατάσταση μιας κεραίας επικοινωνιών που μετρά 20 χρόνια σε λειτουργία.

Σύμφωνα με την Ντέινα Ουέιγκελ, αναπληρώτρια διευθύντρια του προγράμματος ISS, τα θραύσματα που δημιούργησε η ρωσική δοκιμή έχουν πλέον διασπαρεί, παρόλα αυτά ο κίνδυνος πρόσκρουσης στον σταθμό παραμένει διπλάσιος από το κανονικό.

Για τους αστροναύτες του διαστημικού περιπάτου, πάντως, ο κίνδυνος ήταν αυξημένος μόνο κατά 7%, είπε.

Σχεδόν όλα τα διαστημικά σκουπίδια σε χαμηλή γήινη τροχιά κινούνται με ταχύτητα γύρω στα 8 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο, κάτι που σημαίνει ότι ακόμα και ένα πολύ μικρό αντικείμενο θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιές στον σταθμό ή να τρυπήσει τις στολές των αστροναυτών.

Οι στολές διαθέτουν πάντως εφεδρικό απόθεμα οξυγόνου που θα έδινε στους αστροναύτες περιθώριο 30 λεπτών να επιστρέψουν στο εσωτερικό του σταθμού.

Σε περίπτωση που απειλείται ο ίδιος ο σταθμός, η τροχιά του μπορεί να διορθωθεί ανάλογα πυροδοτώντας τους κινητήρες ρωσικού σκάφους που παραμένει σταθμευμένο.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr