Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Zircon – Νέα δοκιμή πυραύλου «hypersonic» από τη Ρωσία

Zircon – Νέα δοκιμή πυραύλου «hypersonic» από τη Ρωσία

Ο πύραυλος κρουζ, με μέγιστη ταχύτητα 8.643 χλμ/ώρα, αναμένεται να εξοπλίσει σκάφη επιφανείας και υποβρύχια.

H Ρωσία ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι πραγματοποίησε με επιτυχία μια ακόμα δοκιμή του πυραύλου κρουζ «Zircon», ο οποίος κινείται με ταχύτητα που υπερβαίνει τα Mach 7 και παρουσιάζεται από το Κρεμλίνο ως μέρος μιας νέας γενιάς ασυναγώνιστων οπλικών συστημάτων.

Η δοκιμή δείχνει έτσι να κλιμακώνει τον ανταγωνισμό για την ανάπτυξη των όπλων «hypersonic», τα οποία κινούνται με ταχύτητα τουλάχιστον πενταπλάσια από την ταχύτητα του ήχου (6.200 χλμ/ώρα) και θεωρούνται εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστούν από τα σημερινά αντιπυραυλικά συστήματατα.

Στην τελευταία δοκιμή, ο πύραυλος κρουζ εκτοξεύτηκε από το πολεμικό πλοίο «Ναύαρχος Γκαρσκόφ» στη Λευκή Θάλασσα και έπληξε ναυτικό στόχο σε απόσταση άνω των 400 χιλιομέτρων, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Ήταν η δεύτερη του Zircon μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων.

Σύντομο βίντεο που δόθηκε στην δημοσιότητα δείχνει τον πύραυλο να φωτίζει τον νυχτερινό ουρανό με μια έκρηξη λευκού φωτός.

Δοκιμή πυραύλου hypersonic υποστήριξε ότι πραγματοποίησε πρόσφατα η Βόρεια Κορέα. Αντίστοιχα όπλα πιστεύεται ότι διαθέτει ήδη η Κίνα, ενώ οι ΗΠΑ διεξάγουν δοκιμές χωρίς να διαθέτουν μέχρι σήμερα τέτοια συστήματα σε επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Η πρώτη δοκιμή του Zircon πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2020, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να χαιρετίζει τότε ένα «μεγάλο γεγονός για όλη τη χώρα»

Ο Zircon, με μέγιστο βεληνεκές περίπου 1.000 χλμ. και μέγιστη ταχύτητα 8.643 χλμ/ώρα, αναμένεται να εξοπλίσει σκάφη επιφανείας και υποβρύχια του ρωσικού στόλου.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ακόμα τρεις δοκιμές του Zircon προγραμματίζονται μέχρι τα τέλη του έτους.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι οι δύο πρώτες εκτοξεύσεις Zircon από το πυρηνικό υποβρύχιο Severodvinsk στις 4 Οκτωβρίου άνοιξαν τον δρόμο για τις δοκιμές του πυραύλου από πλοίο επιφανείας.

Ο Πούτιν είχε ανακοινώσει το 2018 μια σειρά νέων υπερηχητικών όπλων, τα οποία μπορούν να πλήξουν σχεδόν οποιοδήποτε σημείο του κόσμου και να αποφύγουν την αντιπυραυλική ασπίδα που έχουν δημιουργήσει οι ΗΠΑ.

Οι πρώτοι ρωσικοί πύραυλοι hypersonic, με την ονομασία Avangard, μεταφέρουν συμβατική ή πυρηνική γόμωση και φτάνουν σε ταχύτητα τα Mach 27. Τέθηκαν στην υπηρεσία του ρωσικού στρατού τον Δεκέμβριο του 2019.

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024