Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κάτι θα αλλάξει για Τουρκία...

Κάτι θα αλλάξει για Τουρκία…

Το μάλλον αρνητικό είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει ο ηγέτης των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος θεωρείται ως νέος και περισσότερο τοξικός Σόιμπλε

Ενα θετικό και ένα μάλλον αρνητικό για την Ελλάδα χαρακτηρίζουν τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού των τριών κομμάτων που συμφωνήθηκε στη Γερμανία (Σοσιαλδημοκράτες/SPD, Πράσινοι, Φιλελεύθεροι/FDP) και που πρόκειται να αναλάβει εξουσία μετά την 6η Δεκεμβρίου αφού ψηφιστεί από την Bundestag. Το θετικό είναι ότι το υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει η επικεφαλής των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ. Η νέα ΥΠΕΞ θα επιχειρήσει να προσδώσει ηθικότερο περιεχόμενο (όσο τούτο είναι δυνατό) στην εξωτερική πολιτική, με έμφαση στα ατομικά δικαιώματα, σεβασμό κράτους δικαίου και διεθνούς δικαίου, και ταυτόχρονα ένα περισσότερο φιλοευρωπαϊκό χρώμα, με έμφαση στη βαθύτερη ενοποίηση σε πολλούς τομείς (άμυνα κ.λπ.). Στη λογική αυτή βάση η Μπέρμποκ θα είναι πολύ περισσότερο «αυστηρή» με την Τουρκία και τον πρόεδρο Ερντογάν και για τις εσωτερικές πτυχές της πολιτικής του (συρρίκνωση δημοκρατίας, κ.λπ.) και για τις εξωτερικές (παραβίαση διεθνούς δικαίου, κ.ά.). Αλλά δεν πρόκειται να υπάρξει θεαματική αλλαγή πολιτικής που να οδηγεί σε πλήρη ρήξη. Και πιθανότατα δεν θα ματαιώσει το συμβόλαιο για την παράδοση των υποβρυχίων (αν και στο παρελθόν οι Πράσινοι είχαν υποστηρίξει κάτι τέτοιο). Αλλά πάντως κάτι θα αλλάξει στις σχέσεις Γερμανίας – Τουρκίας.

Το μάλλον αρνητικό είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει ο ηγέτης των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος θεωρείται ως νέος και περισσότερο τοξικός Σόιμπλε. Με ιδιαίτερα αυστηρές θέσεις υπέρ της δημοσιονομικής σταθερότητας και πειθαρχίας εντός και εκτός Γερμανίας και ιδιαίτερα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επομένως ας μην περιμένουμε ριζοσπαστικές αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας. Αν και ο νέος υπουργός θα πρέπει να λειτουργεί κάτω από τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς, ο οποίος έχει περισσότερο ευέλικτες προσεγγίσεις στο θέμα (υποστήριξε ένθερμα τη σύσταση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας π.χ.). Και το γεγονός ότι ο Σολτς είναι ο διάδοχος της Ανγκελα Μέρκελ ως καγκελάριος μπορεί να θεωρηθεί ως το τρίτο θετικό για την Ελλάδα.

Αλλά αρχή άνδρα δείκνυσι…

Sports in

Τεράστια επιτυχία για τον Ολυμπιακό: Ξανά πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ οι Έφηβοι!

Οι έφηβοι του Ολυμπιακού αναδείχθηκαν πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ για 8η συνεχή σεζόν!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024