Σύμφωνα με την Citigroup, τα διδάγματα από προηγούμενες μεταλλάξεις δείχνουν ότι, ταχύτερες αντιδράσεις όσον αφορά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς μπορούν να μετριάσουν τον αντίκτυπο αλλά δεν θα τον αποτρέψουν

Ενώ οι μετοχές των Pfizer και BioNTech εκτινάχθηκαν με τις εταιρείες να δηλώνουν πως θα χρειαστούν δύο εβδομάδες για να διαπιστώσουν την αντίδραση της νέας μετάλλαξης στο εμβόλιό τους, ενώ, αν χρειαστεί, μπορούν να επανασχεδιάσουν το εμβόλιο σε έξι εβδομάδες και αποστείλουν τις πρώτες παρτίδες σε 100 ημέρες, Citigroup και Capital Economics δίνουν μία πρώτη εικόνα του πώς η νέα μετάλλαξη της Μποτσουάνα θα μπορούσε επηρεάσει αγορές και οικονομίες.

Ταχύτερες αντιδράσεις

Σύμφωνα με την Citigroup, τα διδάγματα από προηγούμενες μεταλλάξεις δείχνουν ότι, ταχύτερες αντιδράσεις όσον αφορά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς μπορούν να μετριάσουν τον αντίκτυπο αλλά δεν θα τον αποτρέψουν.

Όπως εκτιμά σήμερα υπάρχουν τα όπλα για να περιοριστούν οι επιπτώσεις χωρίς πλήρες lockdowns, αλλά με κάποιο κόστος, ενόψει και του χειμώνα.

Αν όμως η μετάλλαξη αυτή αποδειχθεί πολύ πιο ανθεκτική στα εμβόλια σε σχέση με την μετάλλαξη Δέλτα τότε θα αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις για την πορεία των οικονομιών και των αγορών. Να σημειωθεί π.χ. πως το κόστος μία εβδομάδας lockdown στην Αυστρία υπολογίζεται στο 0,25% του ΑΕΠ της.

Η εξάπλωση δεν σταματά με κλειστά σύνορα

Ειναι πολύ δύσκολο να σταματήσει κάποιος την εξάπλωση ενός στελέχους, ακόμα και εάν κλείσει τα σύνορά, προειδοποιεί και η Capital Economics, η οποία εκτιμά πως η νέα μετάλλαξη, αν είναι τόσο μεταδοτική όσο πιστεύεται, θα μπορούσε να αυξήσει τα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας στην εφοδιαστική αλυσίδα και την αγορά εργασίας.

Σήμερα, οι εφοδιαστικές αλυσίδες βρίσκονται ήδη στα όριά τους, ενώ ένα νέο κλείσιμο λιμανιών θα αύξανε τα προβλήματα και θα εκτόξευε τον πληθωρισμό. Αν τα πράγματα πάνε άσχημα, φυσικά η νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών θα πρέπει να αναθεωρηθεί.

Ενώ ο βαθμός στον οποίο το νέο στέλεχος είναι ανθεκτικό στα εμβόλια, δεν μπορεί να γίνει γνωστό παρά σε λίγες εβδομάδες, καθώς τα περιοριστικά μέτρα είναι αυτά που προκαλούν τη ζημιά στις οικονομίες, ερώτημα αποτελεί το πώς θα αντιδράσουν οι κυβερνήσεις στη νέα μετάλλαξη.

Πηγή: ΟΤ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr